Loopbaan onderzoek test: loop jij risico op een bore-out?

(Loopbaan onderzoek test) Sleep jij je elke dag naar een onuitdagende job? Maakt afstompend routinewerk je lusteloos, gefrustreerd en moe? Dan ben jij misschien wel een van de ongelukkigen die kampt met een bore-out. Het fenomeen bestaat al zo lang als er saaie jobs bestaan, maar werd pas in 2007 voor het eerst benoemd door de Zwitserse organisatieadviseurs Philippe Rothlin en Peter Werder. Volgens hen vertoont maar liefst 15% van de kantoormedewerkers verschijnselen van een bore-out.

Voel jij je soms lusteloos en moe op het werk? Steekt de verveling wel eens de kop op? Vul hier de vragenlijst in en ontdek of het tijd is om aan de alarmbel te trekken.

Wat is een bore-out?

(Loopbaan onderzoek test) Stel: je doet je werk met twee vingers in je neus. Je surft uren op internet, checkt regelmatig je Facebookpagina en out of the box denken doe je al jaren niet meer. Je steekt je nek niet meer uit. Je kijkt wel, het leidt toch tot niets. Slimmer is je te richten op alleen de broodnodige werkzaamheden. Nieuwe dingen aanpakken durf je niet. “Ik zal het toch wel niet goed doen”, denk je.

Als je in zo’n situatie bent beland, is de kans groot dat er sprake is van een bore-out. De symptomen van een bore-out zijn vergelijkbaar met die van een burn-out: uitputting en vermoeidheid, verminderde betrokkenheid bij het werk, concentratieproblemen en het gevoel hebben dat je minder goed presteert. (Loopbaan onderzoek test)

Het verschil tussen een burn-out en een bore-out

Mensen die gevoelig zijn voor een burn-out hebben vaak last van perfectionisme, zelfoverschatting, de lat hoog leggen en over grenzen heen gaan. Mensen met een burn-out hebben een sterke ‘pleaser’, willen anderen niet teleurstellen, hebben moeite om hun grenzen aan te geven en proberen krampachtig aan verwachtingen voldoen. Ze zijn ver verwijderd geraakt van wat ze zelf belangrijk vinden. (Loopbaan onderzoek test)

Een bore-out wordt vaak toegeschreven aan de omgeving. Wanneer werkzaamheden weinig uitdaging bieden en niet interessant genoeg zijn, kan iemand minder goed in zijn vel gaan zitten als deze situatie lang aanhoudt . Een bore-out ligt dan op de loer. Naast omgevingsfactoren spelen bij een bore-out echter ook kenmerken in de persoon zelf een belangrijke rol, zoals een laag zelfbeeld, zelfonderschatting en faalangst. (Loopbaan onderzoek test)

Aan de slag met je bore-out – Loopbaan onderzoek test

Wil jij weer met plezier naar je werk, maar weet je niet hoe? Leer in een coachtraject jouw drijfveren en talenten kennen, breng je competenties in kaart en ontdek zo welke werkzaamheden goed bij jou passen. Wil je meer weten over de mogelijkheden? Kijk dan eens rond op de website of neem contact met ons op.

Loopbaan onderzoek test

Bron: vacature.com, vrouw&passie,

Meer berichten lezen? Lees hier over ons loopbaan assessment. Een afspraak maken? Klik dan hier