DISC

DISC, assessment, testen, analyse, loopbaancoach, AlmeloDe DISC persoonlijkheidsanalyse is een instrument dat diverse kenmerken meet van menselijk gedrag. Het brengt de vaak complexe werkelijkheid van mensen en hun gedrag overzichtelijk en begrijpelijk in kaart. Waarom hebben sommige mensen bijvoorbeeld weerstand tegen veranderingen terwijl anderen het juist opzoeken? Waarom nemen bepaalde mensen altijd de leiding en volgen anderen liever? Of waarom zijn sommige mensen zo flexibel en hechten anderen aan procedures? De analyse geeft inzicht in waarom we doen wat we doen. DISC meet door middel van een assessment diverse aspecten. Dit resulteert in vier hoofdstijlen:

D Hoe je omgaat met problemen en uitdagingen.
I Hoe je anderen beweegt en overhaalt tot uw standpunt.
S Hoe je omgaat met veranderingen in uw omgeving.
C Hoe je omgaat met regels, details en procedures.

In ieder mens zien we in meer of mindere mate de vier basisstijlen terug. Vaak hanteren we in verschillende contexten verschillende stijlen.

Het doel

Mensen zijn het meest effectief als zij binnen een bepaalde context of situatie hun sterke punten kunnen inzetten. Dat is het uitgangspunt van DISC. Iemand staat volledig in zijn kracht als zijn zichtbare gedrag aansluit bij zijn drijfveren, persoonlijkheid en sterke punten. De innerlijke kern van een persoon is in dat geval gelijk aan het gedrag dat hij laat zien. Hij is effectief door het benutten van zijn unieke waarde. Om je unieke waarde te kennen heb je antwoord nodig op de vragen: ‘Wie ben ik?’, ‘Wat kan ik?’ en ‘Wat wil ik?’.

DISC geeft inzicht in persoonlijke kenmerken, sterke punten, minder sterke punten, gedragsallergieën, drijfveren, communicatiestijlen, leiderschapsstijlen en energie­gevende factoren. Als je weet wie je bent en waar je kracht ligt, kun je dit potentieel activeren en optimaal benutten. Zelfkennis is immers de eerste stap naar verbetering.

Wil je meer weten of ben je benieuwd naar andere mogelijkheden? Maak dan een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

CoachPraktijk Twente is door DISC Factor gecertificeerd als DISC trainer. We zijn NOLOC erkend.