Waar moet je op letten als je op zoek gaat naar een coach?

Ben je op zoek naar een coach, maar kan je niet kiezen tussen al het aanbod? Begrijpelijk, maar toch goed om een aantal zaken te letten voor je een gesprek plant. Er komen allerlei tips voorbij, zoals een coach die is aangesloten bij een beroepsvereniging, maar let op, want aangesloten betekent nog niet dat je te maken hebt met een gecertificeerde coach! In dit bericht een aantal tips om een goede loopbaancoach te vinden.

Wat doet een loopbaancoach?

Een loopbaancoach helpt om jouw werkambities te bereiken. De coach kan je bijstaan met het ontdekken van je talenten, vaardigheden en drijfveren. En met het vinden van een baan die daarbij past of zelfs het uitstippelen van een heel carrièrepad. Maar je kunt bij een loopbaancoach ook terecht voor alle andere werkgerelateerde vragen, bijvoorbeeld over hoe je om kunt gaan met stress, onzekerheid of conflicten in je baan.

Zoek je een loopbaancoach? Bedenk dan goed wat je precies van haar wilt. Heb je vooral behoefte aan praktische hulp; bijvoorbeeld bij het solliciteren of het vinden van vacatures? Of wil je liever een loopbaanadviseur om de zin in jouw baan en bestaan mee te ontdekken? De ene loopbaancoach kijkt namelijk vooral naar de praktische kant, de andere naar de psychologische, en sommige doen beide.

Vraag jouw potentiële coach ook welke doelgroep ze bedient en bedenk hoe jij daarin past. Helpt ze vooral mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt of CEO’s die nog beter willen presteren?

Loopbaancoach methodieken

De methodieken van loopbaanadviseurs lijken veel op die van andere coaches. Wel wordt bij loopbaancoaching vaker gebruikgemaakt van allerhande tests om interesses, talenten, motivatie en passende beroepen in kaart te brengen. Een aantal daarvan – denk aan TMA en DISC – mag alleen worden afgenomen door coaches met een speciale certificering of licentie. Let hierop als je je zinnen hebt gezet op een bepaalde test. En vraag dan meteen of de kosten ervan (soms honderden euro’s) zijn opgenomen in het afgesproken tarief, of daar bovenop komen.

Heb je een fijne loopbaancoach gevonden? Check dan (op de website van NOLOC) of het een gecertificeerde coach, dan is de coach namelijk aangesloten EN erkend bij de speciale beroepsverenigingen Noloc of CMI en voldoet aan kwaliteitseisen voor de opleiding en bijscholing. Dan zit je zeker goed.

Geen jobcoach

De termen loopbaancoach en jobcoach worden nogal eens door elkaar gebruikt, maar gaan over totaal verschillende dienstverleners. Een jobcoach wordt toegekend door het UWVof de gemeente en is speciaal voor mensen met een arbeidsbeperking (een lichamelijke, psychische of verstandelijke handicap die werk extra uitdagend maakt). Een jobcoach helpt bij het zoeken van een baan, maar coacht ook veel op de werkvloer. (een gecertificeerde coach)

Een gecertificeerde coach vergoed door je baas

Het kan gebeuren dat je werkgever jouw loopbaancoach betaalt. Superfijn! Maar soms leidt dit tot achterdocht. Is de coach op jouw hand, of eet die uit de hand van je baas? Dit gevoel kan vooral ontstaan als je de coach niet zelf hebt mogen kiezen. Of erger, als de ‘loopbaancoach’ Hennie van de personeelsafdeling is, die misschien ook jouw beoordelingsgesprek doet. Maak het altijd bespreekbaar als je onder dergelijke omstandigheden geen vertrouwensband met je carriere-adviseur kunt opbouwen. Weet ook dat een coach alleen informatie over het traject mag delen na uitdrukkelijke instemming van jou. Dit kun je zwart op wit laten zetten. Helpt dit allemaal niet? Vraag dan of je alsnog zelf een loopbaancoach mag uitkiezen. (een gecertificeerde coach)

Klik

Een belangrijke onderdeel is een klik. De meeste coaches bieden een gratis intake gesprek aan, en dat is ook belangrijk, want als er geen klik is kan je ook geen goed coachtraject doorlopen met elkaar. Het is belangrijk dat je je fijn en veilig voelt bij een coach. Neem ook altijd de tijd om na te denken of dit is wat je wilt en neem niet direct in het gesprek al een beslissing of je wilt starten. (een gecertificeerde coach)

Aan de slag met een gecertificeerde coach

Wil je aan de slag in een loopbaan traject? CoachPraktijk Twente werkt met NOLOC erkende coaches. Wil je meer weten? Kijk dan eens rond op onze website of maak een afspraak voor een kennismakingsgesprek. Je bent van harte welkom. Meer berichten lezen? Lees hier hoe je kan ontspannen tijdens je werk.

NOLOC erkende coach

Bron: psychologie magazine