Ontspannen tijdens je werk: 5 tips

Je kunt niet werken zonder je te ontspannen. Wie geen rustmomenten neemt, heeft meer kans om minder goede arbeidsprestaties te leveren of zelfs stress te krijgen. Zeker nu we vooral thuiswerken zijn de grenzen tussen werk en privé vervaagd. Dan is de kans groot dat je te weinig ontspant. Met de volgende tips kun je dit voorkomen. (stressbegeleiding Twente)

1. Let op je houding
Ontspannen tijdens je werk start met een goede, ergonomische houding. Zit je te lang in dezelfde slechte houding? Dan heb je kans op spierpijn, een stijve nek, een zeurend gevoel in de schouders of een pijnlijke rug.

Een goede houding om zo ontspannen mogelijk te werken: de hoek tussen je boven- en onderbenen moet zoveel mogelijk 90 graden zijn. De hoogte van je werkblad moet precies gelijk zijn aan de bovenkant van de armsteunen van je bureaustoel. (stressbegeleiding Twente)

2. Maak je hoofd leeg
Zo maak je ruimte voor nieuwe ideeën, inspiratie en creativiteit. Dat kun je perfect doen met yoga. Het brengt je lichaam en geest in balans. Daarom is het al heel lang een favoriete ontspanningsmethode voor drukke carrièremensen.

Dankzij de oefeningen herstel je het evenwicht en hou je je lichaam soepel. Je spieren worden flexibeler en sterker, je verbetert je lichaamshouding, je verlaagt je bloeddruk, je gaat beter ademen en je raakt meer ontspannen. Bovendien is yoga laagdrempelig en uitstekend geschikt voor thuiswerkers: meer dan een matje op de vloer heb je niet nodig. (stressbegeleiding Twente)

3. Daar is de zon
Enfin, als ze schijnt … Een frisse neus halen is vooral het doel. Zeker als je de hele dag in dezelfde ruimte werkt, slaapt en eet, is het belangrijk om soms even weg te zijn. Moet je een boodschap doen? Maak er een ruimer ommetje van. Dat breekt je werkdag, is goed voor je concentratie en je spijsvertering en geeft nieuwe creatieve prikkels. Bovendien hebben we allemaal vitamine D nodig. (stressbegeleiding Twente)

4. Ontspannen met spanning
Je staart de hele dag naar schermen. Gun je ogen ‘s avonds de rust van gedrukte letters op papier. Zeker voordat je gaat slapen, is staren naar een scherm nefast. Door een boek te lezen, val je beter en dieper in slaap. Lees bij voorkeur een thriller. Raar maar waar: spannende boeken helpen ons ontspannen. In thrillers moet je vaak ‘puzzelen’, die behoefte laat ons ontsnappen uit het dagelijks leven. (stressbegeleiding Twente)

5. Lang leve de stilte
Iedereen in huis vraagt onze aandacht. Plan daarom breaks waarin je zichtbaar niet gestoord wil worden. Dat kan prima met een koptelefoon die al het omgevingsgeluid uitschakelt. Complete rust: zálig! (bron: Jobat)

Stressbegeleiding Twente

Wil je meer balans in je werk en leven, maar kan je daar wel wat hulp bij gebruiken? Start dan een coachtraject. Wil je weten wat we voor jou kunnen betekenen? Kijk dan eens rond op onze website of maak een afspraak voor een kennismakingsgesprek.

CoachPraktijk Twente is door NOLOC gecertificeerd. Meer berichten lezen? Kijk dan hier.

stressbegeleiding Twente