Je kan pas een effectief leven leiden als je werkt vanuit balans

(Persoonlijke coach in regio Twente) Ervaar jij balans in werk en leven? Volgens Stephen Covey kun je pas een effectief leven leiden als je werkt vanuit balans. Zit je namelijk niet lekker in je vel, dan kun je nooit werkelijk productief zijn. ‘De zeven eigenschappen van effectief leiderschap’ van Covey vormen al jaren een inspiratiebron voor veel mensen. Het boek ging al miljoenen keren over de toonbank. De eigenschappen leren ons hoe we de kwaliteit van ons persoonlijk leven, diensten en organisaties kunnen verbeteren. De eigenschappen die Covey in het boek bespreekt zijn:

 1. Wees proactief
 2. Begin met het einde voor ogen
 3. Belangrijke zaken eerst
 4. Denk win-win
 5. Eerst begrijpen… dan begrepen worden
 6. Synergie
 7. Houd de zaag scherp

Maak je deze eigenschappen eigen, dan kun je volgens Covey beter richting aan je leven geven. Daarnaast ontwikkel je meer zelfvertrouwen en leer je hoe je beter met je tijd en aandacht kunt omgaan.

Persoonlijke coach in regio Twente

Eigenschap 1: Wees proactief

We zijn zelf de baas. We kiezen zelf ons levenspad. Gebruik dit zelfbewustzijn om proactief te zijn en de verantwoordelijkheid te nemen voor je keuzes. De eerste eigenschap die Covey beschrijft is het proactief zijn. Wat ons mensen onderscheidt van alle andere dieren is onze mogelijkheid tot zelfreflectie. Hierdoor kunnen we ons zelf (in bepaalde situaties) evalueren en bepalen we in welke mate we effectief gehandeld hebben. Simpel gezegd, om effectief te zijn moet je proactief zijn. Reactieve mensen nemen een passieve houding aan – ze geloven dat ze geen invloed hebben op dat wat hen overkomt. Reactieve mensen zeggen dingen als: “Ik kan er niets aan doen.” “Zo ben ik nu eenmaal.” Ze denken dat het probleem buiten hen ligt, maar die gedachte is juist het probleem. Reactiviteit wordt een self-fulfilling prophecy. Reactieve mensen voelen zich sneller slachtoffer en voelen zich machteloos. (Persoonlijke coach in regio Twente)

Proactieve mensen zien echter in dat ze een verantwoordelijkheid – of “response-avility” hebben, wat Covey omschrijft als het vermogen om te kiezen op welke manier je reageert op een gegeven stimulus of situatie.

Eigenschap 2: Begin met het einde voor ogen

Begin met een duidelijk doel voor ogen. Volgens Covey kunnen we onze verbeeldingskracht gebruiken om een toekomstbeeld te ontwikkelen van hoe/wat we willen zijn. We kunnen ons geweten gebruiken om normen en waarden te kiezen die ons in de goede richting leiden.

De meeste van ons vinden het makkelijk om zichzelf bezig te houden. We werken hard om iets te overwinnen – promotie, hoger salaris, meer erkenning. We staan vaak niet stil bij de betekenis van het werk, achter deze overwinningen. Veel mensen vragen zich nauwelijks af of hetgeen waar ze focus op leggen ook echt belangrijk voor hen is. (Persoonlijke coach in regio Twente)

Eigenschap 2 suggereert dat, bij alles wat we doen, we moeten beginnen met het einde voor ogen. Begin met een helder doel. Op die manier weet je zeker dat de stappen die je maakt de goede kant op gaan.

Eigenschap 3: Belangrijke zaken eerst

Om onszelf effectief te managen, moeten we belangrijke zaken vooropstellen. We moeten het discipline hebben prioriteit te geven aan alledaagse handelingen gebaseerd op wat het meest belangrijk is, niet wat het meest dringend is.

In eigenschap 2, heb je gelezen over het belang van normen/waarden en de doelen die we willen bereiken. Eigenschap 3 gaat over het najagen van deze doelen, door iedere dag en ieder moment prioriteiten te stellen. (Persoonlijke coach in regio Twente)

Om discipline en focus te behouden en op koers te blijven voor onze doelen, moeten we de wilskracht hebben om iets te doen wanneer we het niet willen doen. We moeten handelen op basis van onze waarden in plaats van onze verlangens of impulsen op een bepaald moment.

Eigenschap 4: Denk win-win

Om effectieve, onderling afhankelijke relaties tot stand te brengen, moeten we ons inzetten voor Win-winsituaties. Covey legt uit dat er 6 paradigma’s van menselijke interactie bestaan:

 • Win-win: Beide mensen winnen. Afspraken of oplossingen zijn voor beide partijen voordelig en bevredigend.
 • Winst-verlies: “Als ik win, verlies jij.: Winst-verlies mensen zijn geneigd om positie, macht, geloofsbrieven en persoonlijkheid te gebruiken om hun zin te krijgen. (Persoonlijke coach in regio Twente)
 • Verlies-winst: “Ik verlies, jij wint.” Verlies-winst mensen zijn makkelijk te sussen en voelen zich sterk door populariteit of acceptatie.
 • Verlies-verlies: Beide personen verliezen. Als twee Winst-Verlies-personen samenkomen – dat wil zeggen, wanneer twee vastberaden, koppige, egocentrische individuen met elkaar interacteren – zal het resultaat Verlies-Verlies zijn.
 • Winst: Mensen de Winst-mentaliteit willen niet per se dat iemand anders verliest – dat is niet relevant. Het gaat erom dat ze krijgen wat ze willen.
 • Win-Win of Geen Deal: Als je niet tot een overeenkomst kunt komen die voor beide partijen voordelig is, is er geen deal. (Persoonlijke coach in regio Twente)

Het beste is om Win-Win situaties te creëren. Met Winst-Verlies, of Verlies-Winst, krijgt één persoon wat hij op dat moment wil, maar de resultaten zullen een negatieve invloed hebben op de relatie van beide personen voor zo lang deze duurt. De Win-Win og Geen Deal optie is belangrijk als back-up.

Eigenschap 5: Eerst begrijpen… dan begrepen worden

Voordat we advies kunnen geven, oplossingen kunnen aandragen of effectief met andere kunnen communiceren, moeten eerst de ander leren begrijpen door empathisch te luisteren.

Stel je gaat naar een opticien en vertelt hem dat je moeite hebt om scherp te zien. De beste man doet zijn eigen bril af en geeft deze aan jou, “Hier probeer dit eens – ze werken voor mij al jaren!”. Je zet zijn bril op, maar deze maakt het probleem alleen maar erger. De kans is klein dat je nog eens naar deze opticien terug gaat. (Persoonlijke coach in regio Twente)

Gek genoeg, doen we ditzelfde ding in onze dagelijkse interactie met anderen. We dragen een oplossing aan voordat we het probleem hebben onderzocht. We leren de ander niet eerst begrijpen.

Volgens Eigenschap 5 moeten we eerst proberen om anderen te begrijpen, voordat we zelf begrepen kunnen worden. Om te begrijpen, moeten we luisteren.

Eigenschap 6: Synergie

Door de verschillen in het perspectief van een ander te begrijpen en te waarderen, hebben we de mogelijkheid om synergie te creëren, waardoor we nieuwe mogelijkheden kunnen ontdekken door openheid en creativiteit.

De combinatie van alle voorgaande eigenschappen bereidt ons voor op Eigenschap 6. Dit is de Eigenschap van synergie oftewel “Wanneer één plus één gelijk is aan drie of het geheel groot is dan de som der delen.” (Persoonlijke coach in regio Twente)

Als je bijvoorbeeld twee planten dicht bij elkaar plant, zullen hun wortels samenvloeien en de kwaliteit van de grond verbeteren, zodat beide planten beter zullen groeien dan ze op zichzelf zouden doen.

Met Synergie kunnen we nieuwe alternatieven creëren en nieuwe mogelijkheden openen. Het stelt ons als groep in staat om samen oude normen en waarden te vervangen door nieuwe.

Eigenschap 7: Houd de zaag scherp

Om effectief te zijn, moeten we de tijd besteden om onszelf fysiek, spiritueel, mentaal en sociaal te vernieuwen. Continue vernieuwing stelt ons in staat om synergetisch onze vaardigheid om elke Eigenschap te beoefenen te vergroten.

Eigenschap 7 is gericht op vernieuwing, of de tijd te nemen om “de zaag te slijpen”. Het omringt alle andere gewoonten en maakt alles mogelijk door je grootste bezit – jezelf – te behouden en te verbeteren. (Persoonlijke coach in regio Twente)

Bron: Modelmatig

Persoonlijke coach in regio Twente

Wil je iets veranderen in je leven, maar kan je daar wel wat hulp bij gebruiken? Ga dan aan de slag met een coach! Wil je weten wat we voor jou kunnen betekenen? Kijk dan eens rond op onze website of maak een afspraak voor een kennismakingsgesprek. Je bent van harte welkom. Meer berichten lezen? Lees hier een bericht over teambuilding of lees hier.