Niet sociaal of niet sociaal wenselijk?

(personal life coach) Laatst besprak ik de uitslag van de Talenten Motivatie Analyse met een klant. Ze kon zich helemaal vinden in de uitslag, herkende zich en naarmate we de uitslag bespraken kwamen er steeds meer inzichten en herkenningspunten. Tot we bij de drijfveer sociabiliteit en contact kwamen. Deze klant scoorde hier een 1, een zogenoemde lage talentscore en daar was ze het echt niet mee eens. Ze was wel degelijk heel sociaal!

Dat vond ik ook. En de uitslag van de analyse vond dat ook. Een lage talenscore bij sociabiliteit en contact betekent namelijk niet dat je niet sociaal bent, maar wel dat je iemand bent die zich prettig voelt in kleine groepen, één op één zelfs vaak uitblinkt en dan helemaal in zijn kracht is. Ook zijn het vaak mensen die niet altijd behoefte hebben aan sociaal contact, het ook wel fijn vinden om alleen te zijn of met een paar hele fijne mensen om zich heen. (personal life coach)

Geen behoefte aan een groot sociaal netwerk

Nog voor ik de uitslag toelichtte besprak ik wat deze uitslag met haar deed en daar zat een belangrijk punt. De uitslag was pijnlijk, wat ze hoorde soms dat men haar terughoudend vond en ze had maar een paar vriendinnen. Het lukte gewoon niet om een hele vriendinnengroep te hebben. Ik vroeg haar of ze dat ook echt zou willen, een hele vriendinnengroep. Het antwoord was nee. Sociaal zijn betekent niet dat we honderd vrienden hebben, ons in alle sociale kringen weten te bewegen, gemakkelijk contact maken en eigenlijk met iedereen wel om kunnen gaan. Deze klant was heel betrokken bij haar familie, deze spelen een hele belangrijke rol in haar leven. Daarnaast heeft ze twee vriendinnen, twee hele goede vriendinnen, die haar heel sociaal vinden. (personal life coach)

Lekker de gordijnen dicht

Het erkennen van jouw behoefte en leren reflecteren naar jezelf geen rust en acceptatie. Het is prima als je niet altijd zin hebt in sociale contacten. Het is ook prima als jij de gordijnen ’s ochtends gewoon lekker dicht laat omdat je geen zin hebt in die kletserige buurvrouw. En is het is ook prima als je op het schoolplein in een hoekje op de kindje wacht. Maar accepteer het ook, want anders blijft het iets waar je tegenaan blijft lopen. Vind vrede en acceptatie bij jezelf en ontdek waar jouw behoeften wel liggen en hoe je daar richting aan kunt geven. (personal life coach)

Aan de slag met een personal life coach

Wil jij ook met jezelf aan de slag? Wil je je zelfvertrouwen vergroten, assertiever worden, aan de slag met zelfcompassie of heb je een andere levensvraag? In een coach traject leer je jezelf goed kennen. Je ontdekt waar jouw behoeften liggen, je leert je talenten en drijfveren kennen, kan (betere) keuzes maken en stappen te maken. Wil je meer weten? Kijk dan eens rond op de website of maak een afspraak voor een kennismakingsgesprek.

CoachPraktijk Twente is een door beroepsvereniging NOLOC erkende professional.

personal life coach

Meer berichten lezen?

Hier een aantal opties:

6 beginnersfouten bij sollicitatievragen

Workshop drijfveren en talenten

In welke werkomgeving kom jij het beste tot je recht?

Wil je assertiever worden?

Personal life coach, personal life coach