Wil jij assertiever worden?

(assertiever worden coach) Op een rustige manier ‘ik wil’ zeggen. Of: ‘Nee, dat gaat niet lukken.’ Best moeilijk. Want straks vindt de ander je onaardig. Of egoïstisch. Het goede nieuws: assertief zijn is te leren, zegt psycholoog Marloes Abrahamse.

Je wordt gek van de vele berichtjes en wilt uit de Whatsappgroep. Een vriendin vraagt je om op haar kind te passen, nét nu je zin had in een avondje thuis. Vind je het lastig om in dit soort situaties je vriendelijk maar duidelijk uit te spreken? Dan heb je waarschijnlijk moeite om assertief te zijn.

Kan iedereen assertief worden?

(assertiever worden coach) Psycholoog Marloes Abrahamse: ‘Ja, het is gedrag, dus het kan meestal aangeleerd worden. Wel kan het voor iemand die is opgevoed met het idee dat je mond opentrekken brutaal is, moeilijker zijn dan voor iemand die meekreeg dat assertief gedrag oké is.
Assertief worden is een proces dat bij jezelf en soms ook bij je omgeving voor spanning kan zorgen. Maar het helpt je wel beter te zien wat jouw behoeften zijn, terwijl je ook de belangen van anderen niet uit het oog verliest. Je gaat je sterker, zelfbewuster en weerbaarder voelen én gedragen.’ (assertiever worden coach)

Waarom is assertief zijn zo lastig?

‘Voelen wat je écht wilt kan al lastig zijn. En die wens ook nog uitspreken, terwijl je weet dat een ander dat misschien niet zo voelt, is helemaal spannend. Het kan leiden tot een conflict en dat willen wij mensen zo veel mogelijk voorkomen. Zelfs als je jezelf daarmee tekortdoet. Daarbij zijn we empathische wezens: we willen de ander geen vervelend gevoel geven.’ (assertiever worden coach)

Wat loop je mis als je je niet assertief gedraagt?

‘De kans bestaat dat je regelmatig over je eigen grenzen gaat als je niet zegt wat je echt wilt. Voor de mensen in je omgeving is dat ook niet fijn; zij weten niet wat ze aan je hebben. Dat kan uitmonden in misverstanden, spanningen en irritaties. Bij jezelf kan het zorgen voor vermoeidheid, stress of zelfs burn-outklachten.’ (assertiever worden coach)

Oefening: aarzeltaal vermijden

Je hoort het jezelf zeggen: ‘Nou, op zich is dat misschien voor nu een beetje onhandig, ik kijk even, uhm…’
Een belangrijke stap in je assertiever gedragen is je bewust worden van de ‘aarzeltaal’ die je gebruikt. Aarzeltaal verzacht je ‘nee’ namelijk niet. Die maakt je boodschap alleen maar minder helder. Het is dus zaak om dit soort woorden zo veel mogelijk te vermijden en te vervangen door assertieve taal. Door een ‘ja’ of ‘nee’ zonder uitgebreide toelichting, bijvoorbeeld. Door: ‘Ik wil dat niet’, ‘Ik heb geen tijd om hier nu op in te gaan’ of ‘Helaas, ik heb andere plannen’. Of door een stellig ‘Ja, graag’ natuurlijk. (assertiever worden coach)

Oefen komende dagen met een of meerdere van de onderstaande situaties. Wees eerlijk en direct, vermijd overbodige verontschuldigingen en al te veel uitleg. Als het niet lukt of het geeft je een onprettig gevoel: wees er toch trots op dat je het hebt geprobeerd.

  • Formuleer van tevoren vast wat je precies wilt zeggen.
  • Ga uitgebreid schoenen passen zonder iets te kopen. Bedank voor vertrek, maar verontschuldig je niet. (assertiever worden coach)
  • Zeg op een vriendelijke manier ‘nee’ op een uitnodiging. Laat er geen misverstand over bestaan dat jij er niet bij bent.
  • Koop iets wat gewogen moet worden en zorg dat je precies krijgtwat je gevraagd hebt. Laat het eventueel opnieuw wegen.
  • Bel een bedrijf dat jou een product heeft geleverd waar je niet helemaal tevreden over bent en zorg dat je krijgt wat je wél wilt.

Bron: Psychologie magazine

Meer berichten lezen? Lees hier een bericht over verbindende communicatie. (assertiever worden coach)

Assertiever worden coach

Wil jij assertiever worden, maar kan je wel wat hulp gebruiken? Ga dan aan de slag met een personal coach. In een coach traject leer je jezelf goed kennen, waardoor je zelfvertrouwen vergroot, beter weet waar je behoefte aan hebt en voor jezelf leert opkomen. Wil je weten wat wij voor jou kunnen betekenen? Kijk dan eens rond op de website of neem contact op voor een kennismakingsgesprek.

CoachPraktijk Twente is NOLOC erkend. (assertiever worden coach)

assertiever worden coach

Assertiever worden coach