Stop met piekeren (over je werk)

Om het met de woorden van de zeventiende-eeuwse Franse filosoof René Descartes te zeggen: “Ik denk, dus ik besta.” Toch kan je er ook in overdrijven. Wie zich overgeeft aan langdurig gepeins en getob kan zich letterlijk suf piekeren. Het zorgt niet alleen voor hoofdpijn en onnodige stress, het kan ook je denkpatroon en levenskwaliteit negatief beïnvloeden. Wist je trouwens dat 80% van de zaken waarover je je suf piekert nooit echt zal gebeuren? Of je nu wel of niet piekert… het heeft weinig invloed op je (professionele) toekomst. Kortom: tijd om die vicieuze cirkel te doorbreken!

Deze handige trucjes helpen je om onnodig piekergedrag te stoppen!

1. Zet het op papier
Door je piekergedachten op papier te zetten, schrijf je ze als het ware van je af. Waarom geen dagboekje bijhouden met je (pieker)gedachten? Zo kun je ze achteraf nog eens herlezen… en ontdekken dat het allemaal niet zo erg was als gedacht.

2. Adem
Geef je gedachten wat ademruimte door ademhalingsoefeningen te doen. Zoek een rustig plekje (op het werk) en focus op je ademhaling, hier en nu. Adem 10 seconden lang in door je neus en vervolgens 8 seconden uit door je mond. Kom mentaal en fysiek tot rust. (Een loopbaan coach)

3. Ontspan je
Wie zich ontspant of iets leuks doet, heeft weinig tijd om te piekeren. Gaan je piekergedachten over je werk? Denk dan aan een leuke, positieve herinnering die met je werk te maken heeft, hierdoor kun je negatieve piekergedachten afblokken.

4. Durf en beslis
Zit je te piekeren over een beslissing die je moet nemen? Verlies jezelf niet in eindeloze “Wat als”-scenario’s en durf een beslissing te nemen. Blijkt het achteraf toch niet de juiste keuze te zijn? Voel je vooral niet schuldig, je hebt die beslissing toen genomen met de informatie die je toen had. Aanvaard de mogelijke gevolgen en weet dat je flexibel genoeg bent om eruit te leren en een andere, betere keuze te maken. Wees mild voor jezelf. (Een loopbaan coach)

5. Laat de controle los
Piekergedrag wijst erop dat je alles onder controle wil houden. Vaak heb je als piekeraar faalangst en ben je bang om fouten te maken. Besef dat je niks 100% onder controle kan hebben, het zal je de nodige rust bezorgen. Bekijk mogelijke veranderingen positief en go with the flow. Je zult verrast zijn van je aanpassend vermogen! (Een loopbaan coach)

6. Doe de zelftest
Pieker je over je werk? Doe de test en vraag jezelf af wat het worstcasescenario zou kunnen zijn. Kijk dan naar de realiteit: wedden dat het achteraf allemaal nog wel meeviel? Piekeren is vaak een automatisme dat je hebt aangeleerd. Door die gedachten te vergelijken met de realiteit kun je dat negatieve patroon doorbreken.

7. Denk positief
Denk niet altijd aan wat er fout kan gaan maar denk ook aan alles wat er goed kan lopen! Positieve gedachten zorgen ervoor dat je met een open en zelfverzekerde blik de uitdaging van het (werk)leven aangaat. Waarom negatief als het ook positief kan? (bron: Jobat)(Een loopbaan coach)

Aan de slag met een loopbaan coach

Zit je niet meer op je plek? Of wil je graag aan competenties werken? Ga dan aan de slag met een coach! In een coachtraject leer je jezelf goed kennen, je ontdekt waarom je doet zoals je doet en werkt actief aan jouw doelen. Wil je meer weten? Kijk dan eens rond op onze website of maak een afspraak voor een kennismakingsgesprek.

CoachPraktijk Twente is door NOLOC gecertificeerd tot Register Loopbaan Professional. Meer berichten lezen? Lees hier over de betekenis van werk.

Een loopbaan coach