Welke betekenis heeft werk voor jou?

Welke betekenis heeft werk voor jou? En welke betekenis zou je werk graag willen geven. Met loopbaancoaching op het werk krijg je inzicht in je huidige werk, waar je tevreden over bent, waarover juist niet en je kunt onderzoeken wat nodig is om je werkplezier terug te krijgen. In dit bericht vind je een volgende opdracht die je ondersteunt bij deze vraagstukken en helpt je te onderzoeken welke betekenis werk voor jou heeft.

Betekenissen of functie van werk

Hieronder zie je verschillende betekenissen van werk:

Ontplooiing: ‘Wat leer ik hier van?’ Werk biedt iemand de mogelijkheid om zich te ontwikkelen of te excelleren in zijn vakgebied. De binding met het vakgebied is groot en gevoelsmatig, iemand is sterk intrinsiek gemotiveerd. (Loopbaancoaching op het werk)
Marktplaats: ‘Wat schiet ik hier mee op’ Werk biedt de mogelijkheid om binnen de carrière voor de aantrekkelijkste aanbieding te kiezen. Iemand die zo calculeert, gaat vaak strategisch te werk. ‘Werken in het buitenland doet het goed op mijn CV en daar ga ik twee jaar aan besteden.’
Vertier en plezier: ‘Voor mij moet het werk vooral leuk zijn!’ Het uitleven van hobbyisme, niet gehinderd door een strakke arbeidsmoraal, past bij dit type medewerker.
Uitdaging: ‘Ik hou van spannend en opwindend werk en adrenaline moet door mijn bloed stromen.’ Werk biedt iemand de mogelijkheid om zich uitgedaagd te voelen, zichzelf te bewijzen, om te kunnen strijden, te concurreren met anderen, te scoren of om iets concreets te realiseren. (Loopbaancoaching op het werk)
Maatschappelijk nut: ‘Ik wil me nuttig voelen en een zinvolle bijdrage leveren.’ Zingeving en morele plicht; werk biedt iemand de mogelijkheid om met gelijkgestemden en met behulp van een gemeenschappelijke missie aan een maatschappelijk relevant doel te werken.
Geborgenheid: ‘Ik ga voor gezellige collega’s.’ Iemand zoekt via het werk persoonlijke contacten met mensen met wie hij iets heeft en waarbij hij zich prettig, geborgen en veilig voelt.
Structuur en levensritme: ‘Het werk biedt me zekerheid, structuur en houvast om de dag op zinvolle wijze in te vullen.
Balans: ‘Werk biedt mij de mogelijkheid om mijn privéleven zo prettig mogelijk in te richten.
Identiteit en erkenning: ‘Mijn werk gaat voor alles.’ Werk is een belangrijk onderdeel van iemands identiteit. Iemand valt als het ware samen met zijn professie of met de organisatie. (Loopbaancoaching op het werk)

Beantwoord nu de volgende vragen:

  • Welke betekenis heeft werk voor jou?
  • Wat maakt dat je dit belangrijk vind?
  • Hoe ziet dat eruit in de praktijk?
  • Zie je dit terug in jouw werk?
  • Wat zou je kunnen doen om je werk meer betekenis te geven?

Loopbaancoaching op het werk

Loop je rond met een loopbaanvraag en kan je daar wel wat hulp bij gebruiken? Dan is een coachtraject misschien een goed idee! In een coachttraject leer je jezelf goed kennen, je ontdekt waarom je doet zoals je doet, wat je talenten en valkuilen zijn en wat je echt belangrijk vindt in een baan. Je leert (betere) keuzes te maken. Wil je meer weten? Kijk dan een rond op onze website of maak een afspraak voor een kennismakingsgesprek. Op de hoogte blijven? Volg ons dan op LinkedIn! (Loopbaancoach Twente Overijssel)

CoachPraktijk Twente door NOLOC gecertificeerd tot Register Loopbaan Professional. Meer berichten lezen? Kijk dan hier.

Loopbaancoaching op het werk