Ontdek je talenten met deze opdracht

Nog voor je geboren bent ontstaan jouw eigen talenten. Ook jij bezit een eigen set aan unieke talenten. Wat is talent nou eigenlijk? Talent is het vermogen iets heel goed te kunnen, een bekwaamheid of begaafdheid ervoor hebben. Je gebruikt bijvoorbeeld je talent als je werk doet waarbij de tijd voorbijvliegt, omdat je het met plezier en zonder moeite doet. Je talenten kleuren jou als mens, het zegt iets over jouw potentieel, je sterktes. Een talent ergens voor hebben, betekent nog niet automatisch dat je er ook heel goed in bent. Je kunt er heel goed in worden, maar dan moet je wel eerst je talent kennen en het ontwikkelen, dan pas gaat je talent groeien en opvallen. Dit gebeurt wanneer je de juiste technieken, vaardigheden of gedragingen ervoor ontwikkelt in een context passend bij jou. De zeven kenmerken van talent in actie (Dewulf, 2010, een noloc loopbaancoach):

  1. Je kijkt uit naar activiteiten waarin je met je talent aan de slag kunt.
  2. Je kunt er enorm van genieten terwijl je bezig bent.
  3. Van jezelf vind je het helemaal niet zo bijzonder. Het is iets wat je gewoon vanzelf kunt, maar anderen zeggen dat je het zo goed doet.
  4. Tijdens de actie verlies je de tijd uit het oog. Voor je het weet zijn er een paar uur voorbij.
  5. Tijdens de activiteit voel je geen vermoeidheid. Pas na de activiteit ga je voelen dat het best wel vermoeiend was.
  6. Zelfs al heb je stress, heb je slecht geslapen, heb je buikpijn of hoofdpijn, dan nog kun het.
  7. Na de activiteit ben je misschien fysiek moe, maar mentaal ben je opgeladen. (een noloc loopbaancoach)

Talenten ontdekken

Je functioneert het meest effectief en het prettigst, als jij jouw talenten kunt inzetten bij de activiteiten waar jij mee bezig bent. Daarom is het bij het kiezen van werk zo belangrijk dat jouw keuze past bij jouw talenten. En jij jouw talenten kunt inzetten en verder kunt ontwikkelen. Daarom is het belangrijk dat jij jouw talenten kent voordat jij je kansen en mogelijkheden op de arbeidsmarkt gaat verkennen.

Ga nu eens aan de slag met de volgend coach opdracht:

  • Vraag je omgeving eens 5 talenten van jou te noemen, vraag ze ook een toelichting te geven. Als laatste kan je ze vragen welke eigenschap jou kan belemmeren in je werk
  • Ga eens op zelf onderzoek uit. Welke talenten ken je van jezelf? Welke had je altijd al en welke heb je aangeleerd?
  • Verzamel nu alle talenten die je hebt verzameld (van je omgeving en van jezelf). Schrijf ze eens onder elkaar. Staat alles erop? Probeer dan eens een top 10 te maken. Welke top 10 geeft echt een goed beeld van jouw, welke talenten gaan eigenlijk vanzelf en staan heel dicht bij je. (coach opdracht)

Aan de slag met een NOLOC loopbaancoach

Lukt het jou bovenstaande coach opdracht te maken? Gaat het goed met het maken van de thuisopdrachten of ga je toch liever aan de slag met een een NOLOC loopbaancoach? Kijk dan eens rond op onze website om te zien wat wij voor jou kunnen betekenen of maak een afspraak voor een (online) kennismakingsgesprek. Je bent van harte welkom. Vanwege de COVID-19 maatregelen worden op dit moment alle gesprekken online gevoerd.

Wil je op de hoogte blijven? Volg ons dan op Instagram! CoachPraktijk Twente is NOLOC erkend. Meer berichten lezen? Lees hier een bericht over piekeren.

een noloc loopbaancoach