Moeten maakt gek

(coaching in Twente) Wat moet jij allemaal van jezelf? Aardig gevonden worden? Of foutloos werken? En welk gevoel geeft jou dit? Vaak zijn het niet de problemen zelf die het ons zo moeilijk maken, maar de manier waarop we tegen deze problemen aankijken. Maar daar kan je zelf iets mee doen! Hiervoor kan je de RET (Rationeel Emotieve Therapie) gebruiken. De Rationeel Emotieve Therapie (RET) geeft een duidelijk antwoord op waarom situaties soms hopeloos voelen: dat doen we zelf. We denken onszelf als het ware de put in: we stellen ons verkeerd op tegenover de onaangename kanten van het leven

Een voorbeeld

(coaching in Twente) Stel, je start bij een nieuwe baan, maar je voelt je erg gespannen en zit niet lekker op je vel deze eerste dag. Om inzicht te krijgen op deze situatie en ermee aan de slag te gaan kan je de volgende stappen doorlopen:

  • gebeurtenis: wat is er precies aan de hand? In dit geval ga je starten bij een nieuwe baan
  • gedachte: wat is de irrationele gedachte hier? Ik moet het goed doen
  • gevoel: welk gevoel heb je hierbij? angstig, bang om te falen
  • gedrag: welk gedrag laat je zien? rusteloos, kortaf, gespannen
  • gevolg: geen fijne eerste dag, veel piekeren en zorgen

(coaching in Twente) Nu is het zaak om die irrationele gedachten te vervangen. Gedachten, gevoel en gedrag beïnvloeden elkaar. Pure emoties zonder gedachten daarbij komen zelden of niet voor. Onderzoek het moeten in je gedachten. Het is niet de gebeurtenis, maar de gedachte (of je houding) die je boos, verdrietig, kwaad etc maakt.

  • nieuwe gedachte: ik wil het graag goed doen, maar mag de eerste periode nog leren, fouten maken hoort daarbij.
  • gevoel: rustig, geen paniek meer
  • gedrag: ik ga de eerste dag op me af laten komen, luisteren, oplettend, observeren
  • gevolg: een leerzame eerste dag

(coaching in Twente) Deze methode helpt je irrationele gedachten los te laten, zodat je minder piekert en je zorgen maakt. Je gevoel zit je niet meer in de weg. Daarnaast is het goed te bedenken dat niet alles wat je denkt waar is, denk bijvoorbeeld aan de buurvrouw die langsloopt en niks zegt. Je kunt dat denken, ze heeft geen zin om dag te zeggen. Maar dat hoeft niet zo te zijn.

Meer lezen over deze methodiek? Lees dan het boek Moeten maakt gek van Albert Ellis.

Coaching in Twente

Wil je ook van je negatieve gedachten en gevoelens af, of zelfverzekerder worden? Of juist jezelf goed leren kennen, zodat je betere keuzes kunt maken? Een coach kan je hier goed bij begeleiden. Wil je meer weten over onze mogelijkheden? Kijk dan eens rond op de website of maak een afspraak voor een kennismakingsgesprek. CoachPraktijk Twente biedt coaching in Twente en omgeving. Je bent van harte welkom.

CoachPraktijk Twente is NOLOC erkend en biedt coaching in Twente en omgeving.

Meer lezen? Lees hier een bericht over de cheque voor loopbaan ontwikkeladvies.

coaching in twente