Zo zet je wél carrièrestappen in 2023

Begin januari is Bregje Verschaeren geïnterviewd voor het Algemeen Dagblad en nu.nl. Hieronder lees je het artikel van Nu.nl.

Het is 2023 en dat betekent nieuwe goede voornemens. Meer sporten, gezonder eten en beter uitrusten. Maar ook op de werkvloer worden goede voornemens gemaakt, want hoe zorg je ervoor dat je in 2023 écht een stap vooruit maakt in je carrière? (coaching carriere)

1. Wat wil je echt bereiken in je baan?

Wil je dit jaar meer salaris, promotie of een geheel andere baan? Maak deze plannen zo concreet mogelijk, adviseert Bregje Verschaeren, loopbaancoach. ,,Als je een duidelijk doel voor ogen hebt, dan is de kans groot dat je er dit jaar écht werk van gaat maken. Zorg dat je ontdekt wat je goed kan en echt belangrijk vindt. Je bent gemotiveerder als je iets doet wat dicht bij jouw drijfveren en talenten ligt. Dit helpt je richting geven.” (coaching carriere)

Een goed voornemen, zoals meer salaris, blijft volgens Verschaeren vaak nog te vaag. ,,Wat maakt dat je er nu ontevreden over bent? Hoeveel meer salaris wil je? Zorg dat je een duidelijk verhaal hebt en ga in gesprek met je werkgever. Daarnaast kunnen werknemers zich soms ook blindstaren op een doel. ,,Soms denk je dat je meer salaris wil, terwijl je eigenlijk meer waardering voor je werk wil. Hier kom je alleen achter als je er echt voor gaat zitten. Onderzoek waar je echt behoefte aan hebt en wat je dit jaar wil bereiken.” (coaching carriere)

2. Ga met mensen praten en vraag om hulp

Sommige mensen weten al jaren dat ze iets anders in hun carrière willen, maar blijven toch in dezelfde baan hangen, bijvoorbeeld vanwege de zekerheid die het geeft. ,,Het is spannend om je leven te veranderen. Je hebt lef nodig om je doelen te behalen”, aldus Verschaeren. ,,Maar als je wil groeien, dan moet je soms uit je comfortzone stappen.”

,,Hierbij mag je best wel eens om hulp vragen”, zegt Verschaeren. ,,We leven in een samenleving waarin we het gevoel hebben dat we alles alleen moeten oplossen, maar dat is niet zo. Samen weet je meer en dit maakt het ook leuker.” (coaching carriere)

Verschaeren adviseert om bijvoorbeeld met mensen uit je netwerk of met vrienden te praten. Waar zien zij jouw toekomst? Ook kan je bijvoorbeeld een gecertificeerde coach inschakelen, zegt loopbaancoach Marieke Langenberg. ,,Diegene kan je helpen om te ontdekken wat je echt wil in je loopbaan en je handvatten geven. Op deze manier neem je echt een weloverwogen beslissing en is het ook minder eng om voor je doel te gaan.”

3. Volg een opleiding of cursus

Daarnaast adviseert Langenberg om dit jaar zoveel mogelijk in jezelf te investeren. ,,Volg een cursus, training of (deeltijd) opleiding.” Op deze manier maak je jezelf aantrekkelijk voor je huidige en toekomstige werkgever. ,,En het is ook goed voor je eigen ontwikkeling. Je investeert in jezelf, waardoor je ook investeert in je werkgeluk. En je uiteindelijk ook veel sterker in je schoenen staat als je een stap wil maken in je carrière.” (coaching carriere)

4. Wil je een carrièreswitch maken? Nu is je kans

Mocht je alsnog vastlopen in je baan, dan kan je – naast promotie of een beter salaris – een carrièreswitch overwegen. Langenberg: ,,Nog geen vier jaar geleden zag de arbeidsmarkt er heel anders uit. Toen was het lastig om een baan te vinden, nu liggen de vacatures in veel sectoren voor het oprapen. Als je dus een carrièreswitch wil maken, dan is nu het moment.”

En niet alleen de hoeveelheid vacatures zijn aantrekkelijk, legt Langenberg uit. ,,In sommige sectoren is er zo’n groot personeelstekort dat ze ook je opleiding vergoeden. Dit is bijvoorbeeld het geval in het onderwijs. Heb je dus altijd docent willen worden, dan kan je nu van heel veel prettige arbeidsvoorwaarden gebruik maken.” (coaching carriere)

Dus mocht je in 2023 iets veranderen in je loopbaan, let dan op dat je dit in stapjes doet. ,,Je hoeft niet direct je baan op te zeggen of drastische beslissingen te nemen”, vertelt Verschaeren. ,,Als je ergens niet lekker zit, wil je het liefst morgen verandering, maar onderzoek eerst goed waar het wringt. Je mag doelen ook in kleine stapjes zetten. Dan heb je ook veel meer succesjes om te vieren en is de weg naar het eindresultaat veel interessanter.”

Coaching carriere

Kom je er zelf niet helemaal uit en kan je wel wat hulp gebruiken? Ga dan in gesprek met een loopbaancoach. Wil je weten wat wij voor jou kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op.

CoachPraktijk Twente is aangesloten en gecertificeerd bij NOBCO en NOLOC. Meer berichten lezen? Kijk dan hier.

  coaching carriere    coaching carriere