Jouw probleem is jouw probleem

(coach voor werk en leven) Is het je weleens opgevallen dat een probleem niet verdwijnt door erover te klagen? Wanneer je niet tevreden bent over je leven is het belangrijk dat je zelf de touwtjes in handen neemt. Jij bent namelijk de enige die echt een positieve draai kan geven aan jouw bestaan.

Veel mensen reageren niet constructief wanneer ze worden geconfronteerd met problemen en vervelende situaties in hun leven. Wanneer het leven hen niet bevalt, reageren ze op de situatie met één of meerdere van de onderstaande mogelijkheden(coach voor werk en leven):

 1. Het probleem bij een ander leggen;
 2. De oorzaak van het probleem bij een ander leggen;
 3. Tegen anderen klagen over de situatie;
 4. Rondhangen in gevoelens van zelfmedelijden;
 5. Het probleem ontkennen;
 6. Leren leven met de situatie vanuit een gevoel van verslagenheid;
 7. Het probleem verzachten met destructief gedrag (overmatig snoepen, drinken, gamen etc)(coach voor werk en leven)

Hoewel al deze mogelijkheden je stuk voor stuk niet vooruit helpen, blijft het een makkelijke manier om met je problemen om te gaan. Toch los je er niets mee op. Je verlegt de verantwoordelijkheid over jouw geluk, terwijl jij de enige bent die hiervoor verantwoordelijk is.

Kiezen voor je eigen verantwoordelijkheid

Wanneer je verantwoordelijkheid neemt over je leven heb je slechts twee eenvoudige keuzes wanneer je wordt geconfronteerd met een situatie waarover je niet tevreden bent:

 1. Accepteer de situatie;
 2. Doe iets om de situatie te veranderen.

Zoals je ziet zijn dingen als klagen en anderen de schuld geven geen onderdeel van deze keuzes. Jouw probleem is jouw probleem, en het is dus jouw verantwoordelijkheid om hier iets aan te doen. (coach voor werk en leven)

Maar dat is toch niet eerlijk?

Niet iedereen heeft het even makkelijk in het leven. De één wordt geconfronteerd met tegenslag op tegenslag, terwijl het leven de ander voor de wind lijkt te gaan. Het leven is niet eerlijk verdeeld. Ben je ontevreden over dat gegeven? Dan heb je twee keuzes, accepteer dat het leven niet eerlijk is of doe er iets aan. (coach voor werk en leven0

Zo neem je verantwoordelijkheid over je leven

Hoe doe je dat dan, verantwoordelijkheid nemen over je eigen leven? De volgende stappen kunnen je op ideeën brengen:

 • Draag de verantwoordelijkheid voor je eigen gezondheid. Jij moet in je lichaam leven. Je kunt het volstoppen met ongezonde voeding omdat je vanwege een ruzie niet lekker in je vel zit. Bedenk echter dat jij degene zult zijn die de consequenties moet dragen, niet de persoon waar je ruzie mee hebt.
 • Dingen die jij zegt worden aan jou gekoppeld. Zeg geen dingen die je eigenlijk niet wilt zeggen, of dingen waar je eigenlijk niet achter staat. Heb je iemand gekwetst met jouw woorden? Neem dan je verantwoordelijkheid en bied je excuses aan.
 • Pak je eigen problemen aan. Zeur er niet over. Stop je energie liever in het nemen van stappen in de juiste richting. Los je eigen problemen op. Hierdoor word je sterker, onafhankelijk en bovendien een stuk gelukkiger. (coach voor werk en leven)
 • Laat de realisatie van je dromen niet afhangen van andere mensen. Het zijn jouw dromen, niet die van hen. Als iemand jou niet kan helpen, ga op zoek naar een ander. Jij bent verantwoordelijk voor je eigen geluk.
 • Verwacht niet dat je partner je gelukkig kan maken. Dat kan hij/zij niet. Jouw geluk is jouw verantwoordelijkheid, dus denk aan de twee keuzes die je hebt.
 • Studeren doe je voor jezelf, niet voor je docent.
 • Geef nooit de schuld aan de buitenwereld. Sta jezelf niet toe om lang te blijven hangen in gevoelens van verslagenheid en zelfmedelijden. Als de wereld niet meewerkt betekent dat dat je iets nieuws moet bedenken. Pak het anders aan of accepteer de situatie waarin je verkeert. (coach voor werk en leven)
 • Leef naar je eigen waarden, volgens je eigen standaarden.
 • Heb je ruzie met je partner of een goede vriend(in)? Sta dan stil, en zoek eerst de oplossing in jezelf voordat je vraagt de ander te veranderen. Vaak heb jij een groter aandeel in de situatie dan je denkt, en jij kunt je eigen verantwoordelijkheid nemen en zelf je trots opzij zetten.
 • Neem je eigen verantwoordelijkheid richting de omgeving en de natuur. Jij kunt kiezen je afval te scheiden, stroom te besparen en minder vlees te eten ook al doen je vrienden dat niet. (coach voor werk en leven)
 • Geef jezelf de zorg die je nodig hebt. Geef jezelf de liefde die je nodig hebt. Geef jezelf rust, tijd, licht en ruimte.
 • Besef, elke dag opnieuw, dat jouw geluk jouw verantwoordelijkheid is.

Verantwoordelijkheid nemen voor je eigen leven is niet moeilijk. Het vereist hier en daar wellicht wat wilskracht, maar je zult merken dat het op de lange termijn altijd de moeite waard is. Jij leeft ten slotte ook voor jezelf, niet alleen voor anderen. (coach voor werk en leven)

Bron: SoChicken

Coach voor werk en leven?

Zoek je een coach voor werk en leven? Om richting te geven, verantwoordelijkheid te nemen en zelf de regie (weer) in handen te nemen? Kijk dan eens rond op onze website om te zien wat wij voor jou kunnen betekenen of maak een afspraak voor een kennismakingsgesprek.

CoachPraktijk Twente is NOLOC erkend

coach voor werk en leven

Meer berichten lezen? Zelf een familieopstelling maken? Kijk dan hier. Andere berichten lezen? Ontdek hier wat je kan doen als alles tegen zit.

# coach voor werk en leven # coach voor werk en leven # coach voor werk en leven