Welke beroepen spreken jou aan? Een aantal gratis testen uitgelicht

Ben je op zoek naar een nieuwe baan, maar geen idee welk beroep het beste bij je past? Dan kan een beroepskeuzetest uitkomst bieden. Een beroepskeuzetest is niet altijd betrouwbaar, maar het is wel een goede manier om ideeën op te doen en te onderzoeken welke banen er allemaal zijn. Beroepskeuzetesten zijn er in vele soorten en maten. Je kan een professionele test tegen betaling laten uitvoeren bij een beroepskeuze coach, maar ze zijn op internet ook gratis te vinden. Hieronder een aantal tips.

Gratis beroepskeuzetesten

Nationale beroepengids

Op de website van Nationale Beroepengids vind je veel informatie over heel veel beroepen. Zo kan je er lezen wat een beroep inhoudt, welke opleiding er voor nodig is en kan je kijken naar vacatures. Je kan op deze website ook een gratis beroepskeuzetest doen. Alle beroepen (meer dan 2500) die op deze website staan, zijn gekoppeld aan de test. Je kan een korte, middellange en een lange test doen. Meer informatie hierover vind je op de website.

Jobpersonality

Ook op de website van Jobpersonality kan je een gratis beroepskeuzetest doen. Daarnaast bieden ze ook een gratis persoonlijkheidstest aan en kan je eens kijken in de beroepenzoeker. In deze beroepenzoeker kan je jouw beroep of de beroepen die bij je persoonlijkheid passen verder ontdekken. Zo ontdek je per beroep hoe groot de kans op robotisering is, welke opleidingen je kunt volgen, wat het gemiddeld salaris is en hoeveel vacatures er zijn. (beroepskeuze coach)

NTI

De NTI biedt op haar website een gratis test. De test is vrij snel klaar, maar de uitslag is ook beknopt. De test geeft naast beroepen ook ideeën voor studies. Om de uitslag te krijgen moet je wel allerlei gegevens van jezelf invullen.

Gezondheidschecks

Op de website van Gezondheidschecks vind je ook een beroepskeuze test. Ze beschrijven het als gratis, maar let op, het is NIET gratis! Uiteindelijk moet je toch betalen, en dat is vervelend, want je het net ruim tien minuten vragen ingevuld. En als je niet wilt betalen, heb je dat dus voor niks gedaan.

Hogescholen

Sommige Hogescholen, zoals Stenden, bieden ook een gratis test aan op hun website. Deze is uiteraard vooral gericht op het kiezen van een studie, maar geeft ook richting voor beroepskeuze.

Werksite

Werksite is een website met veel informatie over werk. Je vindt er vacatures, informatie over loopbaanbegeleiding en dus ook een gratis beroepskeuze test en studiekeuzetest.

123test

123test is een website die verschillende testen aanbiedt. Je kan hier van alles testen, zo kan je ook hier een beroepskeuze doen. Niet alle testen van 123test zijn gratis. Er is voor beroepskeuze een gratis variant en een waarvoor je moet betalen. Daarnaast kan je ook je drijfveren in je werk onderzoeken op deze website met de loopbaanankerstest.

Test doen bij een beroepskeuze coach

Loop je rond met loopbaanvragen, maar kan je daar wel wat hulp bij gebruiken? Start dan een loopbaantraject met een beroepskeuze coach. Een beroepskeuzetest vormt een onderdeel van het traject. In dit traject leer je jezelf goed kennen. Je ontdekt waarom je doet zoals je doet, welke kwaliteiten en valkuilen je hebt, waar je enthousiast van wordt en in welke werkomgeving je het beste tot je recht komt. Wil je meer weten? Kijk dan eens rond op onze website of maak een afspraak voor een kennismakingsgesprek.

Klaar voor de volgende opdracht? Ontdek hier welke branches je interessant vindt of lees hier over het ontdekken van je talenten. CoachPraktijk Twente is NOLOC erkend.

beroepskeuze coach