Hoe maak jij keuzes – Twente coach

(Twente Coach) Hoe kiezen mensen? Een mooi kader hiervoor vormt het keuzestijlen overzicht van Beekers (zie hieronder). De stijlen zijn tegenstellingen van elkaar of worden als zodanig ervaren: kiezen vanuit je hoofd of je hart, kiezen vanuit jezelf of de ander, kiezen vanuit nu of straks. En extra als zevende stijl en bijzondere stijl wordt het kiezen vanuit je intuïtie benoemd. Geen van de stijlen is op zichzelf beter of slechter dan de ander, aan elke stijl kleven voor- en nadelen. Ook is het niet zo dat iemand maar één stijl gebruikt, we zijn in staat om op verschillende momenten andere (meer passende) keuzestijlen in te zetten. (Twente Coach)

Jouw keuzestijl

Belangrijk is om te leren zien wanneer je welke manier gebruikt en waar je dat brengt. In welke keuzestijl herken je je het meest? En vervolgens: van welke stijl kan je in de actuele situatie wellicht meer gebruiken. Wat heb je nodig om die stijl meer eigen te maken? Het werken met keuzestijlen laat je bewust kijken vanuit welk vertrekpunt je kiest. Benieuwd naar jouw keuzestijlen? Kijk dan hieronder en onderzoek ook eens op welke manier jij keuzes maakt? (Twente Coach)

Twente coach

  1. De logisch-rationele stijl

Als eerste de logische-rationele stijl. In deze keuzestijl ligt de nadruk op logische, verstandige en redelijke argumenten bij het nemen van een beslissing. Je plant de keuze goed, verzamelt argumenten en kijkt logisch en rationeel wat voordelig lijkt in de gegeven situatie. Verder overweeg je vanuit je hoofd. (Twente Coach)

  1. De emotionele stijl

Emotionele kiezers luisteren bij beslissingen vooral naar hun hart en hun eigen gevoelens. Wat voelt goed en waarvan krijg je bijvoorbeeld pijn in je buik? Je overweegt dan ook vanuit je hart. (Twente Coach)

  1. De impulsieve stijl

Voor impulsieve kiezers Iijkt kiezen vaak helemaal niet zo moeilijk. Ze doen dan ook gewoon wat het eerst in hen opkomt of spontaan het beste lijkt. Waarom moeilijk doen als het makkelijk kan? Bovendien is de eerste indruk toch vaak het meest waardevol of betrouwbaar? Je overweegt vanuit het hier en nu. (Twente Coach)

  1. De uitstellende stijl

De uitstellende kiezer kiest het zekere voor het onzekere. Waarom beslissen als het nog niet meteen hoeft? Daarna kan altijd nog waardevolle, nieuwe informatie krijgen. Je overweegt dan ook vanuit het daar en dan. (Twente Coach)

  1. De eigenzinnige stijl

Eigenzinnige kiezers weten precies wat ze willen en laten zich door niets of niemand van de wijs brengen: het gebeurt zoals zij het wensen. Verder zijn ze in staat om heel zelfverzekerd en vol overtuiging te kiezen. Je overweegt vanuit jezelf. (Twente Coach)

  1. De meegaande stijl

Een meegaande kiezer past zich makkelijk aan aan de wensen van de ander of de groep aan. Zijn eigen mening telt niet zo zwaar. Belangrijk is dat de onderlinge verhoudingen goed blijven. Je overweegt dan ook vanuit de ander. (Twente Coach)

  1. De intuïtieve stijl

Als laatste de intuïtieve kiezer, deze ‘voorvoelt’ vaak wat er speelt. Vaak zegt hij: ‘Ik wist dat het zo moest zijn.’ of ‘Ik wist het diep van binnen.’ Je kiest vanuit een onbewust beoordelingsproces. (Twente Coach)

Moeite met keuzes maken – Twente Coach

Voor veel mensen is het moeilijk om keuzes te maken. Een coach kan je hierbij helpen. In een coachtraject leer je jezelf goed kennen. Je begrijpt jezelf beter en snapt waarom keuzes maken lastig is. Je leert beter keuzes te maken, keuzes die aansluiten bij jou en je behoeften. Ook ontwikkel je meer zelfvertrouwen en wordt assertiever. (Twente Coach)

Twente coach

Wil je meer weten over de mogelijkheden van coaching? Kijk dan eens rond op de website of maak een afspraak voor een kennismakingsgesprek.

Twente coach

Meer berichten lezen? Test hier jouw arbeidstevredenheid!

bron: Kiezen kun je leren

CoachPraktijk Twente is door NOLOC erkend als (loopbaan) coach professional