Hoe maak ik een goed cv? – Job coach

(job coach) Is het tijd voor een nieuwe baan of ben je al druk aan het solliciteren? Zorg dan voor een goed cv. Je Een cv is niet zomaar een droge opsomming van diploma’s en functie. Het is je visitekaartje naar je eventuele volgende werkgever. Zorg daarom dat je altijd de wensen en behoeften van de werkgever bij wie je solliciteert in je achterhoofd houdt. Wat ziet de recruiter graag terug op jouw cv?

job coach

Op de ‘ja-stapel’

Hoe kom je op de ‘ja-stapel’ van de recruiter terecht? Belangrijk is dat je cv een goed beeld geeft van wat je allemaal bereikt hebt. Jouw toegevoegde waarde moet duidelijk zijn en de aandacht moet getrokken worden door jouw successen, resultaten en prestaties. Kan je wel wat hulp gebruiken bij het maken van je cv? Maak dan gebruik van onderstaande tips. (job coach)

Denk na voordat je schrijft

 • Schrijf je cv zodanig dat het een weergave is van het verhaal dat je over jezelf wil vertellen. Hier zijn een paar simpele vragen die je kunnen helpen om je op de voorgrond te brengen. Loopbaancoach Annelies Quaegebeur geeft een aantal tips. Voor elke rol, vraag jezelf af:
 • Op welk project ben ik het meest trots? Wat heeft dat project tot een succes gemaakt? Welke rol had ik in dat project?
 • Wat heb ik als professional goed gedaan? (job coach)
 • Welke zaken heb ik opgenomen buiten mijn normale taken?
 • Ben ik de “go-to” persoon in de organisatie? Wat zeggen ze dan over me?
 • Welke speciale prijzen of awards heb ik ontvangen?
 • Welke problemen heb ik opgelost? Hoe heb ik dat gedaan? Hoeveel ROI (Return On Investment) heeft dat opgeleverd?
 • Heb ik binnen de tijd en budget opgeleverd? Hoe heb ik dat gedaan? Hoeveel heb ik bespaard? (job coach)
 • Hoe heb ik waarde toegevoegd aan het bedrijf? Hoe heb ik de omzet (mee) verhoogd?
 • Welke nieuw beleid of procedures heb ik bedacht en geïmplementeerd? Hoe hebben deze het bedrijf vooruit geholpen?
 • Ben ik te onderscheiden van mijn collega’s? Hoe? Waarom?
 • Wat zorgt ervoor dat ik uitblink in mijn werk?
 • Heb ik mijn objectieven gehaald of (zwaar) overtroffen? Hoe heb ik ze overtroffen?
 • Wat zei mijn manager over mij in mijn laatste evaluatie met betrekking tot mijn prestaties?
 • Wat zeggen mijn klanten over mij? (job coach)

Deze vragen zullen je helpen om je verhaal te schrijven vanuit succes en wat je bereikt hebt. Zo springt je cv eruit, want de meeste cv’s zijn een droge opsomming van diploma’s en functies.

Praat over je specifieke successen

Vraag je voor elke verantwoordelijkheid die je hebt af hoe je die plicht specifiek volbracht hebt. Voorbeeld van een verantwoordelijkheid: ‘verantwoordelijk voor het binnenbrengen van nieuwe klanten resulterend in een groeiend marktaandeel’. (job coach)

Voorbeeld van een specifiek succes: ‘in 2014 50% meer nieuwe klanten binnengebracht tov het objectief, in omzet de target met 35% overschreden en een winst van 8% wat betreft het marktaandeel’.

Dit laatste toont aan dat je een ‘game changer’ bent en dat is exact waar bedrijven naar op zoek zijn. Op deze manier laat je onmiddellijk weten welke toegevoegde waarde jij kan leveren. (job coach)

Langs de ene kant is het voor werkzoekenden niet zo makkelijk om vandaag op de arbeidsmarkt een nieuwe baan te vinden, en langs de andere kant zijn recruiters en ‘hiring managers’ soms heel erg kritisch en kieskeurig. Maar soms lijkt het ook alleen maar zo: als je in je cv spreekt over je successen in plaats van platgetreden paden te bewandelen en clichés aan te halen, zal je cv wél serieus genomen worden. (job coach)

Kwantificeer met cijfers

In bovenstaande voorbeeld merk je het al zeer duidelijk: als je je prestaties hebt neergepend en zo specifiek mogelijk hebt gemaakt, zet er dan ook cijfers bij, of benoem andere feiten. In plaats van te zeggen dat je de verkoop hebt doen stijgen, kan je dit beter concreet maken door bijvoorbeeld aan te geven hoeveel % boven target of hoeveel euro winst er gemaakt is. Door te kwantificeren weten recruiters en hiring managers niet alleen welke prestaties je geleverd zal hebben om dat doel te bereiken, maar ook op welk niveau ze je al dan niet kunnen inschalen. (job coach)

Je cv omturnen naar effectieve en prestatiegerichte, gekwantificeerde successen zal ervoor zorgen dat je cv meer kans heeft om op de ‘ja-stapel’ terecht te komen. Gooi die bescheidenheid even over boord en benoem gerust je onderscheidende kenmerken. Je bent uniek, zorg er dan ook voor dat je cv je uniciteit uitstraalt. (job coach)

Job coach

Zit je niet meer lekker op je werk, maar heb je geen idee wat je wel wilt? Met een job coach krijg je inzicht in welke banen en werkzaamheden goed bij je passen. Wil je weten wat de mogelijkheden zijn van CoachPraktijk Twente? Kijk dan eens rond op de website of maak een afspraak voor een kennismakingsgesprek.

Meer berichten lezen? Lees hier hoe je keuzes maakt!

Bron: loopbaan-visie.nl, Annelies Quaegebeur, job coach