3 krachtige manieren om positief te blijven

We weten allemaal dat we optimistisch moeten blijven, maar we kunnen niet allemaal een opgeruimde en positieve persoonlijkheid hebben. We zijn nou eenmaal niet allemaal ‘het glas is altijd halfvol’ types. Daarnaast is ons brein geprogrammeerd om alert te zijn op bedreigingen. Als je geen geboren optimist bent dan is het nog best een uitdaging om de neiging van je brein om je te focussen op bedreigingen te overwinnen. Maar het is zeker wel mogelijk, je moet er alleen wat voor doen. (persoonlijke ontwikkeling coach)

Natuurlijk kun jij je er ook bij neerleggen en gewoon accepteren dat je pessimistisch bent ingesteld, maar dat is zonde! Onderzoeken tonen aan dat optimisten fysiek en mentaal namelijk gezonder zijn dan pessimisten. Maar positief zijn is niet alleen goed voor je gezondheid, volgens onderzoek is er ook een verband tussen optimisme en succes.

Redenen genoeg dus om ervoor te zorgen dat jij ‘een glas is altijd halfvol’ type wordt. Hoe je dit voor elkaar krijgt? (persoonlijke ontwikkeling coach)

1. Maak onderscheid tussen feiten van fictie

Weet hoe je negatieve gedachtes in je hoofd een halt toe kunt roepen. Want de meeste negatieve gedachtes, zijn alleen maar dat: gedachtes en dus geen feiten. Merk je dat je toch echt je innerlijke negatieve stem gelooft dan wordt het tijd om je gedachtes op te schrijven. Stop letterlijk met wat je aan het doen bent en schrijf op wat je denkt. Je zult zien dat je rationeler naar je gedachtes kunt kijken als je ze op papier hebt staan.

Zien je statements er op papier nog steeds uit als feiten? Laat ze dan eens aan een vriend of familielid lezen. Dan komt de waarheid wel aan het licht. Ook wanneer je het gevoel hebt dat bepaalde dingen altijd bij jou gebeuren is het goed om eens echt naar de frequentie te kijken. Door feiten van fictie te scheiden kun je aan de negatieve spiraal ontsnappen en andere kijk op dingen krijgen. (persoonlijke ontwikkeling coach)

2. Identificeer iets positiefs

Wanneer jij jezelf hebt aangeleerd om niet te blijven hangen in je negatieve gedachtes is het tijd om je brein te helpen. Want je wilt dat het zich focust op het positieve. Uiteindelijk zal dit natuurlijk gaan, maar in het begin moet jij je brein een beetje helpen door consequent iets positiefs te kiezen waar je brein zich op kan focussen.

Dat is makkelijk als alles goed gaat, maar als het wat minder goed gaat komen er allerlei negatieve gedachtes in je hoofd op. En dan kan het een uitdaging zijn. Denk tijdens deze momenten aan een klein of groot positief ding wat is gebeurd. Kun je die dag niets bedenken? Bedenk dan iets wat de week ervoor is gebeurd. Of denk aan iets leuks wat er in de toekomst gaat gebeuren en waar je zin in hebt. (persoonlijke ontwikkeling coach)

3. Leer jezelf aan om dankbaar te zijn

De tijd nemen om te bedenken waar je dankbaar voor bent reduceert volgens onderzoek je stress met 23%. Uit onderzoek blijkt ook dat mensen die dagelijks hun dankbaarheid uitsproken (of opschreven) een beter humeur ervoeren, meer energie kregen en minder nerveus en gestrest waren.

Als je vol blijft houden om je negatieve gedachtes te onderscheiden van feiten, je te focussen op positieve dingen en je dankbaarheid toont zul je merken dat dit uiteindelijk automatisch gaat. Uiteindelijk zal een positieve houding een manier van leven worden. En hoewel deze tips simpel lijken, hebben ze wel een enorme impact op je leven. (bron: HerHealth.nl)

Persoonlijke ontwikkeling coach

Wil je iets veranderen in je leven, maar kan je daar wel wat hulp bij gebruiken? Dan kan een persoonlijke ontwikkeling coach uitkomst bieden. Wil je weten wat wij voor jou kunnen betekenen? Kijk dan eens rond op onze website of maak een afspraak voor een kennismakingsgesprek.

CoachPraktijk Twente is NOLOC erkend.

persoonlijke ontwikkeling coach

Meer lezen? Lees hier 3 tips voor meer werkgeluk.