Kwart werknemers valt straks uit door stress

Een kwart van de werknemers valt in 2030 uit door stress en overbelasting. Dat schat de Arbo Unie. De organisatie luidt de noodklok: er moet iets veranderen. In 20 jaar tijd is het aantal werknemers met een burn-out verdubbeld. Meer dan een miljoen werkenden hebben last van vermoeidheidsklachten. Vooral jongeren en werknemers in de zorg en het onderwijs kampen met stress en oververmoeidheid. In die laatste twee sectoren ligt de werkdruk door bezuinigingen en personeelstekorten al jaren veel te hoog. Jongeren leggen vooral zichzelf veel druk op. (omgaan met stress)

Aard van het werk (omgaan met stress)

Wat mogelijk ook een rol speelt is de aard van veel werk. Beroepen worden steeds minder concreet, organisaties steeds groter. Wat jouw bijdrage is aan het geheel wordt steeds diffuser. De term bullshit jobs verwijst daarnaar: Het gevoel dat je werk geen nut heeft, maar wel heel veel tijd en energie kost, maakt ongelukkig. Ook is in grote organisaties je autonomie vaak beperkt, eveneens een belangrijke factor voor werkgeluk. (omgaan met stress)

Basisbehoeften

Volgens hoogleraar aan Nyenrode en stressexpert Willem van Rhenen heeft de mens drie basisbehoeften als het gaat om werk: autonomie, verbondenheid en bekwaamheid. Daarbij horen vragen als: Kan ik genoeg inbrengen? Hoor ik erbij op het werk? Ben ik in staat om me te blijven ontwikkelen? “De mens is van zichzelf heel creatief en wil graag iets toevoegen. Het is heel irritant als je dat wordt afgenomen. Als je werknemers niet down the drain wilt krijgen, moet je juist daarin investeren.” (bron: Welingelichte Kringen | Jeannette Kras)(omgaan met stress)

Leren omgaan met stress

Een burn-out is te voorkomen. Als je vroegtijdig kunt signaleren kan je beter leren omgaan met stress. Bij stress coaching kijken we waar jouw stress vandaan komt en wat je er aan kunt doen. Wat geeft jou energie en wat neemt jouw energie? Wat zijn jouw valkuilen? Wanneer je jezelf kent, weet wat je kunt en wilt ben je beter in staat om je leven in balans te houden en stress vroegtijdig een halt toe te roepen. Je leert grenzen te stellen. Je bent in staat om je leven in balans te brengen en te houden, zodat stress nog wel aanwezig mag zijn, maar alleen daar waar het nodig is en met de nodige rust erna. (omgaan met stress)

Aan de slag

Ervaar je stress klachten en wil je leren omgaan met stress? Of wil je meer balans in je leven creëren? Start dan met stress coaching! Wil je meer weten? Kijk dan eens rond op onze website of maak een afspraak voor een kennismakingsgesprek.

CoachPraktijk Twente is NOLOC erkend.

omgaan met stress

Meer berichten lezen? Lees hier een bericht over de verschillende stadia van burn-out of lees hier de 7 stappen naar acceptatie. Meer weten over je CV? Kijk dan hier!