Alles voor het perfecte cv

Wel of geen foto op je cv? Hoeveel kantjes moet je cv zijn? Welke lay-out kun je het beste aanhouden? Hoeveel regels toelichting zet je bij je werkervaring? Intermediair verzamelde de beste tips voor een sterk cv waarmee jij bovenop de stapel van de recruiter belandt. ‘Jouw cv moet laten zien: dit ben ik, dit kan ik, en dit wil ik.’ (begeleiding bij loopbaan)

Als je solliciteert, moet je bijna altijd een curriculum vitae en een motivatiebrief inleveren. Hieronder lees je hoe je dat het beste aan kunt pakken. Een belangrijke tip vooraf: zorg ervoor dat je cv op zichzelf staat. Ook zonder motivatiebrief moet blijken op welke functie je solliciteert.

Lay-out – begeleiding bij loopbaan

De vormgeving van je cv is het eerste dat een recruiter ziet. Is er wel of geen foto, is het in felle kleurtjes of ‘standaard’ in zwart-wit Times New Roman 12? De lay-out is dus heel belangrijk voor de eerste indruk.

Sollicitatietrainer Tomas de Graaf van Intermediair vertelde in deze podcast over het maken van een cv dat er genoeg templates online te vinden zijn voor een goed cv: ‘In cv-land geldt: beter goed gejat dan slecht gedaan.’

Een cv is als een etalage waarin jij jezelf presenteert: kies dus iets dat bij jou past, maar overdrijf niet. De vormgeving moet niet afleiden van de inhoud. Maar solliciteer je als vormgever? Dan kun je wel weer creatief te werk gaan. Zorg er vooral voor dat je cv past bij de baan waar je op solliciteert. (begeleiding bij loopbaan)

Foto – begeleiding bij loopbaan

Tegenwoordig kan een foto op je cv echt niet meer ontbreken. Een recruiter bekijkt anders toch wel jouw foto op LinkedIn. Een foto zorgt voor herkenning tussen al die die sollicitanten: ‘Een gezicht zegt meer dan duizend woorden.’
Maar: met een spiegelfoto of selfie is de kans groter dat je wordt weggelegd. Laat een professionele en zakelijke foto maken. Dit mag best een ontspannen foto zijn: heel serieus, zoals de pasfoto van je paspoort, hoeft ook weer niet. (begeleiding bij loopbaan)

Profieltekst

Een goede profieltekst, waarin je in twee of drie zinnen kort uitlegt wie je bent, wat je kan, en wat het bedrijf aan je heeft, is onmisbaar. Als er lichte twijfels zijn, kan een sterke profieltekst er juist voor zorgen dat je van de misschien- op de ja-stapel terechtkomt.

Het allerbelangrijkste op een cv is: maak duidelijk naar welke functie je solliciteert. Het ‘wie ben ik, wat kan ik en wat wil ik in deze specifieke sollicitatie’ kun je doen in een paar regels tekst bij je foto, waarin je een krachtig, kort profiel van jezelf schetst.

Blijf hierin niet te algemeen. Je solliciteert op een specifieke functie waar je ook specifieke vaardigheden voor hebt – een cv maak je voor iedere sollicitatie relevant. Zorg dus ook dat je profieltekst getuned is naar die functie. Bedenk wat een recruiter zou willen lezen in een profieltekst, doe het voorwerk: schets voor de recruiter waarom jij passend bent bij dat bedrijf. (begeleiding bij loopbaan)

Benoem dus jouw kernkwaliteiten (wat jou onderscheidt van anderen), jouw kernwaarden (waarvoor je het doet), jouw ambitie (wat je wilt) en jouw toegevoegde waarde (hoe jij je opgedane vaardigheden wilt inzetten in deze functie).

Als je solliciteert als procesmanager, licht dan toe hoe je werkt. Ben je procesgedreven of meer een people manager? Maak de recruiter duidelijk waarom ze jou moeten hebben. Als je in je cv die vertaalslag al weet te maken, dan hoef je niet af te wachten tot je op sollicitatie mag komen om toe te lichten hoe het precies zit. (begeleiding bij loopbaan)

Begeleiding bij loopbaan

Wil je op zoek naar een leuke, nieuwe baan, maar geen idee wat eigenlijk bij jou past? Ga dan aan de slag met een coach traject. Begeleiding bij loopbaan stappen geeft je de ruimte keuzes te maken die bij je passen, te ontdekken waarom je doet zoals je doet en geeft inzicht in waar je energie van krijgt. Wil je meer weten? Kijk dan eens rond op onze website of maak een afspraak voor een kennismakingsgesprek.

CoachPraktijk Twente is NOLOC erkend.

begeleiding bij loopbaan

begeleiding bij loopbaan