Samenwerken terwijl iedereen thuis zit: zo doe je dat
Effectief samenwerken, dat is nog niet zo makkelijk als iedereen thuis zit. Hoe gaat jouw organisatie daar mee om? Lukt het je concreet stappen te maken? Gaan jullie hier nog een tijd mee door en is er nog wel wat verbetering nodig of mogelijk? Lees dan hieronder een aantal tips die je helpen om goed samen te werken terwijl je thuis zit.
1. Formuleer een duidelijk en meetbaar doel
Een duidelijk doel is het fundament van iedere samenwerking. Waar ga je precies aan werken met z’n allen? De Amerikaanse organisatiepsycholoog J. Richard Hackman, een van de wetenschappelijke goeroes op het gebied van teameffectiviteit, omschreef zo’n duidelijk doel als een ‘compelling direction’. Het moet in de eerste plaats haalbaar zijn, maar ook ambitieus. Daarnaast moeten teamleden zich eraan willen verbinden. Hoe dat doel precies wordt bereikt, bepaalt het team. Maar zorg er wel voor dat het regelmatig ter sprake komt, zodat iedereen scherp blijft op waar nou aan gewerkt wordt. (loopbaancoach NOLOC erkend)
2. Zorg voor een duidelijke rol- en taakverdeling
Elke samenwerking is gebaat bij duidelijkheid. Zorg er dus voor dat duidelijk is wie waarvoor verantwoordelijk is, wie wat doet en wanneer diegene dat doet. En zorg dat iedereen zich goed voelt bij de taken die hij toebedeeld krijgt. Zijn het er bijvoorbeeld niet te veel? En passen ze bij de kwaliteiten die iemand heeft? Digitale hulpmiddelen als Slack, Asana en/of Microsoft Teams helpen jou en je teamgenoten om nog meer overzicht te krijgen. (loopbaancoach NOLOC erkend)
3. Houd rekening met de kleur van je collega’s
Onthoud: there’s no I in team. Als je samenwerkt, werk je met anderen. Die anderen zullen (helaas) niet altijd meebewegen in de manier van werken die jij het prettigst vindt. Als je samen iets wil bereiken, moet je dus ook weten hoe je collega’s het liefst dingen aanpakken. Vraag hen daarom naar hun voorkeursstijl. Dikke kans dat zij (net als jij) van zichzelf weten of hun voorkeursstijl rood, groen, geel of blauw is. Als deze kleuren je niet bekend voorkomen: elke kleur staat voor een letter uit de DISC-methode. DISC staat hierbij voor Dominantie, Invloed, Stabiliteit en Conformiteit. Aan elke kleur of letter zijn vervolgens verschillende eigenschappen verbonden. (test hier gratis jouw DISC stijl: https://www.123test.nl/disc-test/)(loopbaancoach NOLOC erkend)
4. Pak het teammodel van Lencioni erbij
Waarschijnlijk kun je er wel een paar opnoemen: de frustraties van werken in een team. Collega’s die afspraken niet nakomen, elkaar niet durven aanspreken… De Amerikaanse organisatieadviseur Patrick Lencioni vatte ze samen in zijn bestseller De vijf frustraties van teamwork en kwam daarin ook op de proppen met een eigen piramide. De piramide van Lencioni bestaat uit gezamenlijk resultaat, verantwoordelijkheid nemen, commitment, constructieve conflicten en vertrouwen. Als je ervoor zorgt dat het met elk van die elementen goed zit, krijg je functionele teams, zegt Lencioni. “Functionele teams verspillen geen tijd aan de verkeerde issues of aan het keer op keer bespreken van hetzelfde onderwerp. Daarnaast maken functionele teams betere beslissingen en bereiken ze meer in minder tijd met minder afleiding en minder frustratie.” (loopbaancoach NOLOC erkend)
5. Kijk naar de mieren
Mieren gebruiken geen Slack en Asana, maar verder passen ze een paar van de tips hierboven bijzonder goed toe. Ze werken georganiseerd en in teams en nemen risico’s om hun collega’s te helpen. (bron: Intermediair | Mirjam Streefkerk)
Loopbaancoach NOLOC erkend
Loop je vast in je werk? Haal je er geen energie meer uit of wil je een stap maken, maar heb je geen idee welke? Start dan met loopbaancoaching. In een traject leer je jezelf goed kennen, je ontdekt je kwaliteiten en valkuilen en welke werkzaamheden goed bij je passen. Wil je meer weten? Kijk dan eens rond op onze website of maak een afspraak voor een kennismakingsgesprek.
CoachPraktijk Twente is NOLOC erkend. Meer berichten lezen? Doe hier de thuiswerkcheck.