8 tips om nog beter te plannen

Plannen… Ik hoor veel mensen waarbij goed plannen nu nog belangrijker is. Wie werkt wanneer, wie ondersteunt wanneer de kinderen bij het schoolwerk, etc. De scholen gaat deels weer beginnen, maar het blijft voor velen nog zoeken naar een goede draai. Dan is goed kunnen plannen wel handig. Lukt jou het? Wil je graag beter leren plannen? Met onderstaande handige tips kom je al heel ver…

1. In je agenda
Vanaf dat een taak langer duurt dan 20 minuten hoort deze in je agenda te staan. Een ‘to do’ van bijvoorbeeld drie kwartier is te ingrijpend op een werkdag. Zeker als deze taak niet je favoriete bezigheid is, verdwijnt deze karwei anders onvermijdelijk steeds dieper in je to-dolijst.

2. Voorbereiding
Maak op vrijdagnamiddag 15 minuten tijd om de planning van volgende week door te nemen. Je zal merken dat je op maandag fluitend als altijd naar het werk vertrekt, maar dat je mentaal veel beter voorbereid bent op de werkweek.

3. Evaluatie
Neem op het einde van elke dag twee minuten tijd om de dagplanning van morgen door te nemen. Is deze planning realistisch of niet? Moeten we eventueel bijsturen?

4. To-doblokken
Zorg voor ‘to-doblokken’ om je to-dolijst te kunnen afwerken… anders wordt deze alleen maar langer.

5. Agenda!
Maak nooit afspraken zonder je agenda in de buurt.

6. No stalking
Laat anderen altijd weten tegen wanneer ze van jou antwoord kunnen verwachten, dit om stalkers te voorkomen.

7. E-mailblokken
Zorg voor e-mailblokken waarin specifiek tijd wordt voorzien om e-mails af te werken.

8. Grote(re) projecten
Bereken hoeveel tijd je nodig hebt voor grotere projecten en begin vanaf de deadline terug te rekenen. Blokkeer op voorhand deze tijdsblokken. (bron: Jobat | Tim Christiaens)

Ervaren loopbaancoach

Loop je rond met een loopbaanvraag en zoek je een ervaren loopbaancoach? Kijk dan eens rond op onze website om te zien wat we voor jou kunnen betekenen of maak een afspraak voor een kennismakingsgesprek. Je bent van harte welkom.

CoachPraktijk Twente is NOLOC erkend. Meer berichten lezen? Lees hier een aantal tips voor effectief samenwerken terwijl je thuis zit.

ervaren loopbaancoach