De 7 belangrijkste werktrends voor 2019

Gaan robots ons werk overnemen? Welke vaardigheden zijn toekomstbestendig? Wat verwachten medewerkers van de werkomgeving? De werktrends voor 2019 laten zien welke kant het opgaat. Tijdens de afgelopen conferentie Unleash over de toekomst van werk in de RAI, presenteerde Jason Corsello, Managing Partner bij Acadian Ventures, de zeven belangrijkste werktrends voor 2019. Lees ze hieronder en ontdek of ze van invloed zijn op jouw loopbaan ontwikkeling.

 1. Impact van de economische groei
  Ten eerste. Werkloosheidscijfers zijn historisch laag en dat leidt tot arbeidsmarktkrapte in uiteenlopende sectoren. De war for talent zal in hevigheid verder toenemen. Organisaties die de juiste mensen niet kunnen vinden gaan omvallen. Tegelijkertijd staat de productiviteit wereldwijd al jaren onder druk.
 2. Nieuwe banen en klussen
  Experts op het gebied van Machine Learning en Data Scientists behoren wereldwijd tot de meest gezochte mensen. Aangezien het aanbod op dit gebied ver achterblijft bij de vraag, legt dit grote druk op recruitment van organisaties. Freelancers springen in dit gat, waardoor we steeds meer afstevenen op een gig economy. Naar verwachting zal in in 2027 in de VS de meerderheid van de workforce uit freelancers bestaan!
 3. Robotisering
  Met name in landen die te maken hebben met sterke vergrijzing zal het tempo van robotisering toenemen. De inzet van Artificial Intelligence vraagt bovendien andere vaardigheden van mensen binnen loopbaan ontwikkeling. Uit een rapport van McKinsey blijkt dat wereldwijd maar liefst 375 miljoen werknemers omgeschoold moeten worden.
 4. Nieuwe vaardigheden
  Naast digitale vaardigheden wordt er een steeds groter beroep gedaan op de soft skills van mensen, zoals mondelinge communicatie, time management, leiderschap en schriftelijke vaardigheden.
 5. Stress versus vitaliteit
  Volgens Corsello is er sprake van een ware stressrevolutie op de werkvloer: bijna tweederde van de medewerkers ervaart regelmatig stress of frustratie in zijn huidige baan. Met name onder millennials komen burn-outs alarmerend vaak voor. Meer aandacht voor vitaliteit en gezonde werkplekken is nodig in 2019 om gericht aan de slag te kunnen met loopbaan ontwikkeling.
 6. Diversiteit als must
  Diversiteit binnen teams en organisaties is niet langer een nice to have, maar een must have aldus Corsello. Bedrijven zullen bijvoorbeeld meer moeten sturen op de inzet van vrouwen en het aannemen van minderheden anders verliezen ze business.
 7. Technologie ten dienste van de medewerker
  Als laatste. Veel technologie op de werkvloer komt in een nieuwe fase; nieuwe technologie moet in de eerste plaats worden ingezet om ons werk gemakkelijker te maken. De gebruiker moet dus centraal staan en niet het proces.

Bron: HRPraktijk.nl

Aan de slag met jouw loopbaan ontwikkeling in 2019

Wil jij aan de slag met loopbaan ontwikkeling? Kijk dan eens rond op onze website om te zien wat wij voor jou kunnen betekenen of maak een afspraak voor een kennismakingsgesprek. Je bent van harte welkom.

CoachPraktijk Twente is NOLOC erkend.

loopbaan ontwikkeling

Meer berichten lezen? Lees hier een bericht over assertiviteit en zelfvertrouwen.