8 tips om je goede voornemens vol te houden

Heb je weer een aantal mooie voornemens bedacht voor het nieuwe jaar? En heb je al bedacht hoe je ze gaat waarmaken en  volhouden? Ieder jaar worden er weer massaal goede voornemens gemaakt. Slechts negen procent van de mensen blijkt aan het eind van jaar het gevoel te hebben dat zijn of haar goede voornemens zijn geslaagd. Wil jij dit jaar bij die groep horen die het wél volhoudt? Lees dan onderstaande tips. (lifestyle coach)

1. FOCUS NIET OP 1 JANUARI

Het lijkt misschien de perfecte dag om je leven te beteren: 1 januari. Uit onderzoek blijkt echter dat dit helemaal niet waar is. De afgelopen maand was misschien extra hectisch op werk en door de feestdagen ben je je dagelijkse routine een beetje kwijtgeraakt. Het is extreem moeilijk om je leven ineens rigoureus aan te passen, als je eigenlijk ook weer moet wennen aan je routine. Dit kost zoveel energie en wilskracht, dat de kans groot is dat je snel zult opgeven. Pas een week of maand later starten met je goede voornemens is geen enkel probleem. Dus ben je nog niet gestart? Dan betekent dat zeker niet dat je goede voornemen niet geslaagd is!

2. EIS NIET TEVEEL TEGELIJK (lifestyle coach)

Het wordt alleen maar moeilijker om iets vol te houden, als je veel van jezelf vraagt op hetzelfde moment. Als jij een lijst met tien voornemens klaar hebt liggen, is het lastig om deze allemaal tegelijk vol te houden. Het zal veel makkelijker worden om je eerst te focussen op één voornemen. Als je dat een maand hebt volgehouden, kun je aan de slag gaan met het volgende voornemen. Zo lijkt het niet langer één grote, onmogelijke opgave en blijf je gemotiveerd. (lifestyle coach)

3. WEES SPECIFIEK

De manier waarop jij je voornemens opschrijft, heeft ook invloed op hoe lang je het volhoudt. Schrijf niet ‘afvallen’, maar ‘8 kilo kwijtraken in een halfjaar’. Neem je niet voor om te ‘sparen’, maar schrijf op wat je maandelijks opzij zou kunnen en willen zetten. Wees hierbij wel realistisch: je kunt er beter iets langer over doen en het volhouden dan in één keer veel te veel willen en opgeven.

4. DEEL JE VOORNEMENS (lifestyle coach)

Het helpt altijd om je goede voornemens te delen met de mensen om je heen. Familie en vrienden hebben, als het goed is, altijd het beste met je voor. Ze zullen er dan ook alles aan doen om jou te helpen. En misschien willen ze zelfs met je mee doen. Zo is samen stoppen met roken veel makkelijker dan wanneer je er helemaal alleen voor staat. (lifestyle coach)

5. MAAK EEN STAPPENPLAN

Overhaast niets! Je mag grote doelen stellen, maar wees niet te streng voor jezelf. Lukt het niet in één jaar? Ga gewoon volgend jaar verder! Om het iets gemakkelijker te maken kun je dat ene grote doel ook opdelen in kleinere stappen. Wat moet je allemaal doen om die grote droom te bereiken? Maak een planning waarin je opschrijft wat jou helpt om dichterbij dat doel te komen.

6. HOUD JE VOORUITGANG BIJ (lifestyle coach)

Als je wekelijks opschrijft wat je in de afgelopen periode hebt gedaan om je goede voornemen te volgen, wordt je vooruitgang zichtbaar. Je raakt niet overrompeld door datgene wat je allemaal nog wil bereiken, maar raak juist gemotiveerd om jezelf nog meer te verbeteren. Er zijn ook apps die hierbij kunnen helpen. Wil je stoppen met roken, meer bewegen of geld sparen? Er bestaat voor bijna elk voornemen wel een app om je goede gedrag bij te houden, zelfs als je minder tijd wilt spenderen op je smartphone. (lifestyle coach)

7. GENIET ERVAN

Wil je meer sporten of wil je iets nieuws leren?  Zorg altijd dat het leuk blijft. Het werkt veel beter om uit te kijken naar dat ene uurtje sporten, dan dat je die spinningles gehaast tussen al je andere afspraken propt. Een goed voornemen mag nooit voor extra stress zorgen, maar moet juist een toevoeging zijn aan je leven. Doe daarom altijd iets waar je jezelf goed bij voelt? Heb je een hekel aan de sportschool? Kies dan een ander alternatief, zoals yoga of hardlopen.

8. BELOON JEZELF

Ben je een maand gestopt met roken? Koop een cadeautje voor jezelf. Je zorgt niet alleen voor je eigen gezondheid, maar ook voor je portemonnee. En dat mag best gevierd worden! Ben je vijf kilo kwijt? Trakteer jezelf op een dagje wellness of een weekendje weg, je hebt het verdiend! (lifestyle coach)

SUCCES!

Heel veel succes met je goede voornemens en wees niet te streng voor jezelf. Ben je binnen een paar weken alweer ‘de fout’ ingegaan? Wacht niet tot volgend jaar, maar prik zo snel mogelijk een nieuwe datum.

Bron: FunX 

Aan de slag met een lifestyle coach

Wil je je doelen behalen, maar kan je wel wat hulp gebruiken? Dan kan je een lifestyle coach of loopbaan coach inschakelen. Vaak helpen een paar gesprekken om in beeld te krijgen wat je echt graag wilt en hoe je dat kunt gaan aanpakken.

Wil je meer weten over de coaching van Coachpraktijk Twente? Kijk dan eens rond op onze website of maak een afspraak voor een kennismakingsgesprek.

Lifestyle coach

Meer berichten lezen? Kijk dan hier.

lifestyle coach, lifestyle coach, lifestyle coach, lifestyle coach, lifestyle coach, lifestyle coach