Job crafting: Je baan veranderen zonder van baan te veranderen
Job crafting, wat is dat nou eigenlijk? Job crafting wordt in het Nederlands ook wel baanboetseren genoemd, maar de Engelse term is veel bekender. Bij job crafting maak je zelf of gezamenlijk met je collega’s je werk mooier. Dat kan door concrete aanpassingen aan te brengen in bijvoorbeeld taken, relaties, context, beeldvorming etc. Je past je werk zodanig aan dat je werk beter aansluit bij jouw persoonlijke behoeftes, sterke kanten, interesses en je fysieke en cognitieve capaciteiten. Bij job craften wordt er vanuit gegaan dat iedere werknemer in iedere baan een zekere mate van ruimte heeft om het werk aan te passen, te ‘craften’. Zo blijft je werk uitdagend en interessant. En dat is niet alleen prettig voor jouw, maar komt ook de organisatie ten goede.
Verveling kan een van de redenen zijn om jobcrafting in te zetten. Even voor je uit staren is goed voor de creativiteit, gaven eerdere onderzoeken aan. Maar écht verveling is niet goed. Je wordt er (kort door de bocht gezegd) minder goed van in je werk. Maar wat helpt om er weer een beetje plezier en zin in te krijgen?
Onderzoek Job crafting
Hoogleraar Wilmar Schaufeli van de Universiteit Utrecht onderzocht, samen met een team van andere wetenschappers uit verschillende landen, de vraag of werknemers zich minder snel vervelen als ze meer vrijheid hebben in hun werk (job crafting). Daarvoor volgden ze drie jaar lang 1630 hoogopgeleide Finse werknemers met verschillende beroepen, zoals artsen, docenten, wetenschappers, werknemers in sales en managers.
Er zijn veel onderzoeken over verveling op het werk gedaan, maar nog niet onder specifiek hoger opgeleiden. Terwijl zij een groter risico lopen op een ‘bore-out’ omdat ze vaker overgekwalificeerd zijn voor het werk en een saaie baan anders kunnen ervaren.
‘Verzin maar wat’, helpt niet bij een doodverveelde werknemer
Eerst het slechte nieuws: veel vrijheid op het werk hebben, gaat niet altijd verveling tegen. Als een werknemer eenmaal verveeld raakt, neemt hij of zij minder snel nieuwe uitdagingen aan en komt diegene in een negatieve spiraal terecht. In het ergste geval verliest een collega zijn interesse, blijkt uit een eerder onderzoek. Het helpt dus niet zomaar om tegen een verveelde collega te zeggen: “Verzin maar wat, je hebt de vrijheid.”
Sterker nog: misschien heeft iemand in dat geval juist even een steuntje in de rug nodig voor een ‘kickstart’ om daarna weer op eigen kracht verder te kunnen. En het helpt ook niet zoveel om iemand eens in de zoveel tijd een nieuwe opdracht te geven en daarna weer terug te sturen naar het ‘oude’ werk. Uiteindelijk zijn de effecten ‘uitgewerkt’ en is de kans dat iemand dagdromend achter zijn computer belandt, groot. (job crafting)
Gemotiveerde werknemers moet je juist wél vrijheid geven
Wanneer het wél goed gaat, is er weinig aan de hand. Werknemers die zich uitgedaagd voelen, zijn beter gemotiveerd en productiever. Ook komen ze vaker met nieuwe ideeën en leren ze sneller nieuwe vaardigheden aan, waar het bedrijf ook weer van profiteert. Het is daarom belangrijk om al vroeg signalen van werknemers op te pikken dat ze toe zijn aan iets nieuws, zeggen de wetenschappers.
Arts Luc Swinnen zei eerder dat over het algemeen 15 procent van de mensen met een kantoorbaan last van verveling op het werk. Lees ook Zit jij gevangen in een bore-out? (job crafting)
Aan de slag met je loopbaan
Verveel jij je te pletter, maar weet je niet wat je zou kunnen aanpassen of vraag je je af of het niet tijd is voor een andere baan? Ga eens op onderzoek uit in loopbaantraject. Wil je meer weten over de mogelijkheden bij CoachPraktijk Twente? Een kennismakingsgesprek is kosteloos en geheel vrijblijvend.
Verveel jij je te pletter op je werk en lukt het je niet meer jezelf te motiveren enthousiast naar het werk te gaan? Lees dan ook het artikel over bore-out. (job crafting)
Bron: www.rtlnieuws.nl
Meer lezen? Lees hier een bericht over remotie!