Zit jij gevangen in een bore-out?

Verveling in je werk kan je zelfvertrouwen kapot maken. Je voelt je iedere dag opnieuw waardeloos en alles behalve gelukkig. Bore-out is het andere uiteinde van de burn-out, en het rukt sterk op.

Bore-out net zo erg als een burn-out

Er wordt veel geschreven over de burn-out. Te hard werken, niet meer kunnen ontspannen en uiteindelijk lichamelijk en geestelijk overladen raken. Er is echter ook een groep mensen die last heeft van precies het tegenovergestelde.
Bore-out is een relatief nieuwe term. Het is een verschijnsel dat regelmatig voorkomt in kantooromgevingen. Een bore-out ontstaat door de onderstaande factoren: verveling, gebrek aan uitdaging en gebrek aan interesse.

De drie oorzaken van een bore-out

Zoals de naam al doet vermoeden heeft een bore-out te maken met verveling. Wanneer je op je werk taken te doen krijgt die onder je niveau liggen of je simpelweg niet interesseren ligt een bore-out op de loer.
Het is belangrijk dat je op je werk taken krijgt die je uitdaging bieden. Je moet kunnen groeien als mens, en je moet hier plezier in kunnen hebben. Wanneer je werk te eenvoudig is, te weinig uitdaging biedt en ook nog eens niet leuk is merk je dat je minder goed in je vel gaat zitten.
Als mens willen we dingen bereiken. We willen onszelf kunnen overtreffen, en hiervoor beloond worden. Je wilt trots kunnen zijn op het werk dat je verricht omdat je jezelf hebt uitgedaagd en het voor elkaar hebt gekregen. Wanneer je saai, te makkelijk en vervelend werk moet doen is er echter geen mogelijkheid om jezelf te ontplooien.

Uitstelgedrag

Als je last hebt van een bore-out dan begin je gedrag te vertonen om hiermee om te gaan. Je gaat bijvoorbeeld uitstellen omdat je het werk niet leuk vindt. Er komen nieuwe taken op je af waar je opnieuw niets mee hebt. Deze taken stel je het liefst zo lang mogelijk uit.

Doen alsof je toegewijd bent

Een ander typisch symptoom van een bore-out is compensatiegedrag. Je voelt je niet op je gemak over het feit dat je je werk uitstelt. Je gaat daarom compenseren voor dit gedrag. Je doet net alsof je toegewijd bent. Dit kan zich uiten in ‘net doen alsof je werkt’. Snel een Word venster openklikken als er iemand langs loopt, regelmatig heen en weer lopen en langer op kantoor blijven zitten terwijl je eigenlijk niets aan het doen bent.
In veel kantooromgevingen waarderen mensen je ten slotte ontzettend als je ‘overwerkt’. Het is een duidelijk teken van toewijding, ook al is het van jouw kant volledig gespeeld.

Je werk uitsmeren

Een derde symptoom dat je kunt gaan vertonen is het uitsmeren van je werk. Wanneer je een opdracht krijgt die je in een dag af zou kunnen hebben smeer je deze uit over meerdere dagen.
Dit gebeurt aan de ene kant omdat je het werk aan het uitstellen bent. Aan de andere kant is het een stukje zelfbescherming. Je weet nu wat je hebt, en als je deze taak maar zo lang mogelijk vasthoudt bescherm je jezelf wellicht tegen nog meer vervelende en energiezuigende taken.

Destructief voor je zelfvertrouwen

Zoals je begrijpt is een bore-out destructief voor je zelfvertrouwen. Iedere dag dat je langer in deze situatie blijft zitten word je een stuk minder zeker van jezelf. Je gaat elke dag naar huis met een gevoel van teleurstelling en woede op jezelf. Je gaat geloven dat je niets kan, dat je lui bent, dat je een uitsteller bent en ga zo maar door.
Je bouwt je zelfvertrouwen op door keer op keer aan jezelf te bewijzen dat je steeds grotere dingen kunt bereiken. In een bore-out doe je precies het tegenovergestelde. Je bewijst dagelijks aan jezelf dat je niet eens de meest simpele opdrachten uit je handen kunt krijgen.
Als je te lang in je bore-out blijft rondhangen dan ga je echt geloven dat je een waardeloos persoon bent die niets kan. Deze destructieve gedachtes zorgen ervoor dat je niet zomaar op zoek zult gaan naar iets anders. Onzekere mensen solliciteren immers niet graag.
Waar je tijdens een burn-out op een gegeven moment wel moet stoppen omdat er van binnen iets ‘knapt’, kun je in een bore-out wel jaren blijven hangen. Steeds met een knagend gevoel van leegte, teleurstelling en een dalend zelfvertrouwen.

Doorbreek je bore-out zo snel mogelijk!

Herken je jezelf in het bovenstaande verhaal? Dan wil ik je aanraden om na te denken over een aantal veranderingen in je leven.
Vraag jezelf eens af: Werk je in een prettig ritme? Vind je het leuk om naar je werk te gaan? Lijkt de tijd soms erg snel te gaan als je werkt? Word je uitgedaagd en worden je talenten op de proef gesteld? Vind je je werk leuk?
Moet je de bovenstaande vragen beantwoorden met ‘nee’? Dan zijn er een aantal dingen die je kunt doen.
1. Zoek uit welke kanten van je werk je het minst leuk vindt en bekijk of je deze niet kunt elimineren uit je leven.
2. Schrijf op welke talenten je hebt (of had), en vraag je af of ze in je huidige functie benut worden.
3. Bedenk in welke richting je in de toekomst zou willen groeien, en bekijk wat je nu kunt doen om richting dat doel te bewegen
4. Ga praten met je meerdere, en vraag of er mogelijkheden zijn om je functie aan te passen. Zeg dat je ‘een beetje begint af te stompen’ van je dagelijkse werk
5. Denk veel na, praat erover met de mensen in je omgeving en overweeg om je baan in te ruilen voor een andere
Ga op zoek naar een manier om je talenten te benutten. Dit resulteert vaak in werk wat leuk en bevredigend is. Doe iets waar je goed in bent, en zorg dat je er nog beter in wordt.

Je zelfvertrouwen is ontzettend veel waard

Denk er niet te lichtzinnig over. Je zelfvertrouwen is veel waard. Het is een ontzettend belangrijke bouwsteen voor dagelijks geluk, en het stelt je in staat te groeien als persoon.
Als je te lang in je bore-out gevangen blijft kan het jaren duren voordat je zelfvertrouwen weer hersteld is. Je zult moeten leren om jezelf opnieuw te waarderen. Je zult opnieuw aan jezelf moeten bewijzen dat je echt waardevol bent, en dat je talenten hebt. Je moet een sterke spiraal doorbreken, en dit kan erg lastig zijn.

Verveel jij je ziek op het werk en wil je aan de slag met je loopbaan? Maak je loopbaan weer uitdagend met een loopbaantraject.

Bron: Sochicken

bore-out

Meer lezen? Lees hier een bericht over coaching!