11 ultieme tips tegen uitstelgedrag

Begin jij ook altijd met dingen die geen prioriteit zijn maar die je het leukste vindt? Ken je jouw to-dolijst van buiten, maar lukt het niet om die taken effectief af te werken? Zit je langer dan voorzien te surfen op internet en de sociale media zonder dat je weet hoe je van het ene in het andere gerold bent? (goede loopbaancoach)

“Dit zijn allemaal duidelijke tekenen dat je uitstelgedrag vertoont. Misschien stel je zelfs zodanig uit dat het een automatisme geworden is dat op automatische piloot draait”, zegt loopbaancoach Annelies Quaegebeur. De lijst van dingen waarvoor we uitstelgedrag kunnen vertonen is eindeloos. “De reden waarom we uitstellen is meestal simpel: doen wat we te doen hebben, veroorzaakt een zekere ‘pijn’. Uitstellen laat ons dus lekker in onze comfortzone blijven.”

Waarschijnlijk heb je al ontelbare keren geprobeerd om deze slechte gewoonte te doorbreken. Als het lijkt alsof je er maar niet in slaagt om vooruit te komen, dan is er goed nieuws voor jou. Hier zijn 11 strategieën die ervoor zorgen dat je aan je taak start, en ze ook afwerkt zoals voorzien. (goede loopbaancoach)

1. Bewust worden van je uitstelgedrag

Een eerste stap in te stoppen met uitstellen, is je bewust zijn van het feit dat je aan het uitstellen bent en dat toe te geven.

2. Zorg voor zo weinig mogelijk afleiding

Zet je telefoon en alle mogelijke notificaties uit (mail, sociale media, …) en vermijd om dicht bij een tv, printer, koffiemachine, … te zitten. Als het kan, doe je deur dicht en zet je met je rug naar mogelijke beweging in de ruimte. (goede loopbaancoach)

3. Bepaal elke dag wat ‘niet onderhandelbaar’ is en dus af moet zijn

Op sommige dagen zal je geen zin hebben om een taak af te werken. Als jij je elke dag ‘commit’ om 1 bepaalde taak af te werken, wat er ook gebeurt, zal je zien dat je wel degelijk evolueert. Je hoeft er ook niet meer over na denken want die taak staat dus al in je agenda.

4. Start gewoon 5 minuten

Uitstelgedrag is dikwijls een mentale blokkade en daar moet je over. Geef jezelf dus bewust 5 minuten om de taak op te starten. Zet desnoods je favoriete muziek aan of zoek je voorkeur plekje op. Je zal verwonderd zijn hoeveel makkelijker je daarna verder werkt aan die taak. (goede loopbaancoach)

5. Kap de olifant in stukjes

Sommige taken lijken een olifant om aan te pakken: veel te veel in een keer. Een praktische aanpak om hiermee om te gaan is om te beginnen de ‘olifant in stukjes te kappen’: de taak verdeel je in deeltaken met elk een verschillende deadline zodat het wel haalbaar wordt. Je focust dan elke keer op een deeltaak. (goede loopbaancoach)

6. Zet realistische doelstellingen

Zorg dat je de doelstellingen en to-dolijst kan halen binnen de tijd die beschikbaar is.

7. Kijk naar de gevolgen van dingen uit te stellen

Wat zijn de gevolgen en ‘kosten’ van het uitstellen en binnen je comfortzone te blijven? Als je dit niet onder ogen ziet, dan wordt het probleem alleen maar groter. Als je het in de ogen kijkt verdwijnt het.

8. Schrap ‘ik moet’

Als je in je hoofd telkens weer de woorden ‘ik moet’ hoort, zal je er niet bepaald vrolijker van worden. Ze laten je immers geen enkele keuze. Ze halen je onderuit waardoor je misschien aan zelfsabotage doet. Als je je interne dialoog herformuleert naar ‘ik kies ervoor’, geef je aan dat jij verantwoordelijkheid neemt en dus meer in controle bent. (goede loopbaancoach)

9. Kijk naar de voordelen als de taak af is

Onthoud dat een brein dat uitstelt een verschil ziet tussen jezelf in het nu en jezelf in de toekomst. Je bent niet in staat om de acties van vandaag te relateren aan de resultaten van later. Hier is dus een muur tussen ‘nu’ en ‘dan’. Ze zijn van elkaar gedissocieerd waardoor het makkelijker is om dingen uit te stellen. Het is dan ook belangrijk dat je naar de voordelen in de toekomst leert te kijken en indien mogelijk dat ook visualiseert en voelt. Dat zet vanzelf aan tot actie. (goede loopbaancoach)

10. Vraag iemand in je omgeving als ‘hulplijn’

Deze persoon heeft het recht om je te vragen hoever je staat met je taak. Controle of druk werkt en is ook het principe achter zelfhulpgroepen.

11. Beloon jezelf nadat je gedaan hebt wat moest

Je moet ook niet té streng zijn voor jezelf. Als je een stap vooruit hebt gezet, mag je jezelf zeker belonen! (bron: jobat.be | mr, goede loopbaancoach)

Goede loopbaancoach

Op zoek naar een goede loopbaancoach? De coaches van CoachPraktijk Twente zijn NOLOC erkend. Je kunt bij ons terecht voor coaching, trainingen en leuke workshops. Wil je meer weten? Kijk dan eens rond op onze website of maak een afspraak voor een kennismakingsgesprek.

goede loopbaancoach

Meer berichten lezen? Lees hier een bericht over onze workshops.

goede loopbaancoach

goede loopbaancoach