4 manieren die je helpen om te gaan met het verlies van je baan

Als je een dierbare verliest is rouwen en afscheid nemen een essentieel onderdeel van het verwerkingsproces. Zo ook als je je baan verliest. Ook bij verplichte demotie of ontslag is afscheid nemen en rouwen essentieel om verder te kunnen. (coaching Rijssen)

Je baan verliezen is pijnlijk en stressvol, nog meer als je het niet zag aankomen. Het is dus normaal dat je boos bent, of gekwetst en treurt om wat je kwijt bent. Sommigen worden ook angstig over wat de toekomst zal brengen. Het verlies van je baan brengt heel wat veranderingen met zich mee, allemaal tegelijk, en dat kan een stevige deuk geven aan je eigenwaarde en het gevoel van zingeving. Hoewel het allemaal heel overweldigend kan zijn, zijn er een heel aantal zaken die je kan doen om de situatie in eigen handen te nemen. Zo houd je ook de moraal hoog en kom je sterker en veerkrachtiger uit een lastige periode. (coaching Rijssen)

Hier zijn alvast 4 sleutels die je kan gebruiken om met het verlies van je baan om te gaan:

Rouwen & omgaan met emoties

Verdriet hebben is een natuurlijke reactie op verlies, dus ook bij het verlies van een baan. Het vraagt je om snelle veranderingen te maken waardoor je boosheid, frustratie en ‘uit balans’ emoties kan ervaren.

Geef jezelf dan ook de tijd om te verwerken en de nodige stappen te zetten richting ‘werkloosheid’. Accepteer de gevoelens die er zijn en wees mild voor jezelf. (coaching Rijssen)

Geef je gevoelens een plaats op een manier die bij je past. Voor de ene helpt sporten, voor de andere helpt praten en nog iemand anders wilt schrijven of schilderen. Wat het ook is, zoek naar jou manier om om te gaan met de situatie en dingen in perspectief te zien.

Omdenken: Bekijk het verlies van je baan als een tijdelijke tegenslag. Eentje waar je misschien zelfs sterker zal uitkomen. Elke succesvolle persoon heeft al tegenslagen ervaren. De kunst is om van een tegenslag iets constructief te maken. Raap jezelf bijeen (als dat nodig is), leer uit de ervaring en ga voor een volgende stap in je loopbaan. Anderen hebben het je al voorgedaan, jij kan dat ook! (coaching Rijssen)

Betrek je familie

Ook al ben jij diegene die zijn of haar baan verloren is, het heft een impact op heel het gezin (en soms ook daarbuiten richting (schoon)ouders)).

Het is geen goed idee om het verlies van je baan te verzwijgen want als het dan uitkomt is het vele malen erger want dan heb je ook nog eens blijk gegeven van het feit dat je hen niet vertrouwt. De steun van je gezin en je familie kan je doorheen deze moeilijke periode helpen. (coaching Rijssen)

Wat staat je te doen? (coaching Rijssen)

  • Wees eerlijk. Of je nu even stoom wilt afblazen of een emotie de vrije loop laten, dit is het ideale moment om helemaal jezelf te zijn bij de mensen die je het liefste zien. Zelfs al vind je dat jij altijd de steunpilaar moet zijn en je sterk moet voordoen en voor jezelf moet zorgen… er is een moment dat dat echt omgekeerd mag zijn en dat jij op je familieleden mag leunen en vertrouwen.
  • Luister naar hun bezorgdheden. Je gezinsleden kunnen bezorgd zijn om je mentale of emotionele toestand. Ze kunnen zich zorgen maken over het kunnen betalen van de rekeningen. Of misschien moet je je wagen inleveren waardoor er een logistieke uitdaging ontstaat. Geef hen een kans om aan te geven waar ze bang voor zijn en laat hen toe je tips te geven over hoe je een nieuwe baan kan vinden. (coaching Rijssen)
  • Zorg voor plezier. Als het allemaal kommer en kwel is, is het voor niemand leuk. Plan leuke activiteiten binnen of buiten huis waar je van elkaars gezelschap kan genieten. Zo blijft het gezin positief ingesteld. Vergeet op dat moment alles van werk.

Heb je kinderen? Houd dan ook met hen rekening. Kinderen begrijpen dikwijls niet alles en zijn door dit soort van gebeurtenissen ook geraakt. Het is voor hen belangrijk om te begrijpen wat er is gebeurd en te weten dat het allemaal wel goed komt. Probeer bij hen niet te emotioneel te zijn en vermijd financiële details en implicaties. (coaching Rijssen)

Hoe ga je om met je kinderen?

  • Houd een open dialoog. Als ze vragen stellen, antwoord. Kinderen hebben immers een geweldig verbeeldingsvermogen en kunnen al snel van een mug een olifant maken (sommige volwassenen kunnen dat ook goed :-)). Ze werken meestal vanuit een ‘worst case’ scenario. Jouw antwoord zou er dus voor kunnen zorgen dat de waarheid veel minder erg is dan hun verbeelding. En dat geeft hen rust en vertrouwen dat het goed komt.
  • Zorg ervoor dat je kinderen weten dat zo’n dingen nu eenmaal gebeuren. Het is niemand zijn of haar schuld. Zonder jouw uitleg zullen ze immers al snel denken dat jij iets fout of verkeerd gedaan hebt dat geleid heeft naar het verlies van je baan. Of ze denken dat zij er zelf schuld aan hebben. Verzeker hen dat het een samenloop van omstandigheden is en dat dat nog kan voorvallen. Verwijs maar naar oom x of broer y of mama z, … (coaching Rijssen)
  • Laat hen je helpen. Als kinderen niet het gevoel hebben dat ze kunnen helpen gaan ze zich al snel machteloos voelen. Laat hen tips geven of je vragen stellen die kunnen leiden naar een volgende baan. Laat hen eens iets gratis doen als je er anders een centje voor geeft. Hoe meer ze zich deel van een team voelen, hoe beter het is voor dat team.

Blijf de verbinding aangaan met je omgeving (coaching Rijssen)

Voor velen onder ons is de natuurlijke reflex in een mindere periode om zich terug te trekken, om zich af te sluiten. Uit schaamte, verwarring, verlegenheid… Wat het ook is, onderschat nooit het belang van anderen in je omgeving als jij door een stressvolle periode gaat zoals bij baanverlies. Sociaal contact is een ‘antigif’ tegen stress en werkt dus heel goed als je nerveus bent. Niets werkt beter dan een goed gesprek. (coaching Rijssen)

Een aantal tips die je ter harte kan nemen

  • Je gesprekspartner hoeft geen oplossing voor je probleem te bieden. Hij of zij moet gewoon aanwezig zijn en luisteren.
  • Hoe meer je uitreikt naar anderen, hoe meer je het gevoel zal hebben dat je in controle bent. Trouwens, je weet maar nooit wat er uit een goed gesprek kan voortkomen.
  • De meeste mensen zullen blij zijn dat je hen genoeg vertrouwt om je verhaal te vertellen. Kijk dus verder dan je eigen weerstand. Stap voorbij je trots en vraag gewoon om hulp. (coaching Rijssen)
  • Breid je netwerk verder uit, ontmoet nieuwe mensen. Het kan helpen bij de verwerking van het verlies en je misschien aan een nieuwe baan helpen. Een heel aantal vacatures worden immers nooit publiek gemaakt.
  • Heb je tijd over? Wil je nuttig bezig zijn? Doe vrijwilligerswerk. Dat kan je eigenwaarde een boost geven en draagt bij tot een betekenisvolle bijdrage leveren aan de maatschappij.

Wees positief (coaching Rijssen)

Ook al zou je ‘morgen’ een nieuwe baan willen hebben, soms loopt het allemaal niet zo snel als we zouden hopen. Hier een aantal tips om positief en energiek te blijven

  • Eet gezond, beweeg en slaap voldoende.
  • Ontspan. Zorg voor relaxatie of meditatie of yoga oefeningen. Alles wat er voor jou voor kan zorgen dat je je meer en meer ontspant.
  • Zorg voor een vaste routine tijdens de week (alsof je gaat werken). Behandel je zoektocht naar een baan als een baan waar je voor moet opstaan, research voor moet doen, brieven schrijven, gesprekken doen, … met een duidelijke ‘start’ en ‘einde’ van je werkdag. Maak ook voor tijdens de dag tijdsblokken waarin je bepaalde activiteiten inplant. (coaching Rijssen)
  •  Zorg voor leuke activiteiten en tijdsvakken waar je voelt dat je een toegevoegde waarde levert, dat je iets bijdraagt aan de maatschappij of je gezin. Grijp terug naar wat je vroeger supergraag deed en in de vergeethoek geraakt is, probeer een nieuwe hobby, sluit je aan bij een sportclub, …
  • Focus enkel op dingen die je zelf in de hand hebt. Wat buiten je controle ligt, daar kan je toch niets aan doen, tenzij je er een indirecte invloed op kan uitoefenen. Je hebt geen controle op wanneer je antwoord zal krijgen op je mail of wanneer je telefonisch feedback zal krijgen van je sollicitatiegesprek, …
  • Stel jezelf een doel en plan hoe je dat doel zal bereiken. Is het een groter doel, creëer dan mijlpalen en tussenstappen.
  • Maak een lijst van alle dingen die je leuk vond in je vorige banen en voeg toe wat je graag nog extra zou willen in je nieuwe baan. (coaching Rijssen)
  • Noteer al je positieve eigenschappen, en die dingen waar je vaak complimentjes over krijgt, waarvoor mensen naar je toe komen.
  • Behoud balans. Zorg ervoor dat het zoeken naar een nieuwe baan je niet helemaal opslokt. Het is goed dat je vooruitgang wilt maken en naarstig op zoek gaat naar een nieuwe baan. Plan daarnaast ook ontspanningsmomenten in, alleen, met je gezin, met vrienden. Als jij fysiek, mentaal en emotioneel gebalanceerd bent zal het jobhunten je ook veel beter afgaan.
  • Het verlies van je baan is niet iets dat we je toewensen, laat ons daar duidelijk in zijn. Echter als het toch gebeurt, haal er het beste uit! Voor mij is het één keer echt een zegen geweest! (coaching Rijssen)

Bron: Annelies Quaegebeur, Loopbaan-Visie

Coaching Rijssen, Deventer, Almelo, Hengelo, Enschede

Zoek je een goede en erkende coach in Rijssen, Deventer, Almelo, Hengelo, Enschede of omgeving? Bij CoachPraktijk Twente kan je terecht voor coaching, trainingen en leuke teamworkshops. Onze coaches zijn ervaren en NOLOC erkend. Wil je meer weten? Neem dan contact met ons op. Je bent van harte welkom.

coaching Rijssen

Meer berichten lezen? Kijk dan hier.