5 tips om te ontspannen tijdens je werk

Werk en ontspanning gaan hand in hand. Wie geen rustmomenten pakt, loopt de kans om minder goede arbeidsprestaties te leveren of zelfs stress te krijgen. In dit artikel: diverse manieren om te ontspannen tijdens je werk (en je hoeft er niet eens de deur voor uit).
We werken meer dan ooit thuis. Grenzen tussen werk en privé vervagen daardoor. Veel is al gezegd over verslonzing (in je joggingbroek achter je bureau), een verkeerde werkhouding (onderuitgezakt op de bank met de laptop op schoot), concentratieverlies (partners en kinderen die de aandacht vragen) en te weinig beweging (wat door sommige bedrijven zelfs al wordt aangepakt door online-work-outs met alle collega’s). Gevaar van het thuiswerken is dat je te weinig ontspant. Met onderstaande tips leer je dat – tijdens je werk – heel gericht te doen.

1. Een kwestie van houding

Ontspannen tijdens je werk begint bij een goede, ergonomische houding. Zit je te lang in dezelfde slechte houding, dan loop je kans op spierpijn, een stijve nek, een zeurend gevoel in de schouders of een pijnlijke rug. Als je aan je bureau zit, moet je de hoek tussen boven- en onderbenen zoveel mogelijk 90 graden houden. Ook de hoogte van je werkblad is belangrijk, dat moet precies gelijk zijn aan de bovenkant van de armsteunen van je bureaustoel. Op die manier werk je zo ontspannen mogelijk. Je kunt vervelende pijntjes ook bestrijden door een massagekussen in je stoel te leggen. (coaching in regio Twente)

2. Lekker leeghoofdig

Yoga doen is eigenlijk een no-brainer. Letterlijk, want bij yoga leeg je je hoofd. Zo maak je weer ruimte voor nieuwe ideeën, inspiratie en creativiteit. Yoga brengt lichaam en geest in balans en is daarom al heel lang een favoriete ontspanningsmethode voor drukke carrièremensen. Met oefeningen herstel je het evenwicht en hou je je lichaam soepel. Je spieren worden flexibeler en sterker, je verbetert je lichaamshouding, verlaagt je bloeddruk, gaat beter ademen en raakt meer ontspannen. Yoga is bovendien laagdrempelig en bij uitstek geschikt voor thuiswerkers, want met een eenvoudige mat op de vloer kun je al beginnen. (coaching in regio Twente)

3. Vitamine D-Day

Gelukkig mag het nog, die frisse neus halen. Zeker nu we de hele dag in dezelfde ruimte eten, slapen én werken, is het belangrijk om daar zo nu en dan even uit weg te zijn. Moet je een pak melk halen? Maak er dan een wat ruimer ommetje van, bijvoorbeeld door je route te verleggen naar het dichtstbijzijnde park. Dat breekt de dag, is goed voor zowel je concentratie als je spijsvertering en geeft nieuwe creatieve prikkels. Bovendien hebben we allemaal onze vitamine D nodig.

4. Ontspannen met spanning

Een goed boek lezen is juist in het digitale tijdperk overeind gebleven als ‘old school’-manier om te  ontspannen. We staren de hele dag naar schermen, fijn om dan je ogen de rust te gunnen van gedrukte letters op papier. Vooral voor het slapengaan kun je beter niet naar een scherm turen. Dus leg die phone of tablet op het nachtkastje en pak een boek, dan val je beter en dieper in slaap. Bij voorkeur lees je een thriller, want ironisch genoeg zijn het juist spannende boeken die ons helpen ontspannen. Volgens Ilse Karman (De Crime Compagnie) komt dat door het puzzel-element in thrillers. De behoefte aan puzzelen en het ontsnappen uit het dagelijks leven zijn volgens haar in tijden van corona misschien wel sterker dan ooit. (coaching in regio Twente)

5. Muziekbreak

We zeiden het al: partners, kinderen, maar ook huisdieren vragen onze aandacht. Thuis gebeurt dat als je niet oppast de hele dag door. Zeker nu je woning ook je werkplek is, moet je je soms even afsluiten om tot jezelf te komen. Plan daarom breaks in waarop je zichtbaar niet gestoord wil worden. Je maakt dat perfect duidelijk met een ‘noise cancelling’-koptelefoon; daarmee sluit je niet alleen alle ongewenste geluiden buiten, maar jouw omgeving (de kat uitgezonderd) snapt direct dat je even van de wereld bent met je favoriete Spotify-playlist. (coaching in regio Twente)

Bron: Intermediair

Coaching in regio Twente

Loop je ergens in vast? Of wil je iets veranderen in je leven, maar kan je daar wel wat hulp bij gebruiken? Dan kan een coach uitkomst bieden! Wil je weten wat we voor jou kunnen betekenen? Kijk dan eens rond op onze website of maak een afspraak voor een kennismakingsgesprek. Je bent van harte welkom.

CoachPraktijk Twente is door NOLOC erkend tot Register Loopbaanprofessional. Meer berichten lezen? Lees hier over de symptomen van stress.

coaching in regio Twente