Wat moet jij allemaal van jezelf?

We moeten ontzettend veel van onszelf. Een goede partner zijn, een goede ouder, een goede collega, een goede vriend. We moeten op tijd koken, het huis schoon hebben en de wasmand moet ook leeg zijn. We moeten heel veel. Maar moeten geeft stress, druk, spanning! En als de stress te groot wordt zegt de omgeving: je moet er eens vaker op uit. Of: je moet leren genieten, je moeten leren relativeren. Zo moeten we ook van onze partner houden, we moeten er altijd voor onze kinderen zijn.

Moet je echt van alles?

Maar is dit waar? klopt het wat je zegt of is het meer een gevoel dat er aan hangt. Je moet de kinderen niet naar voetbal brengen, je kan het ook niet. Dat vind je alleen geen goed idee, want dan kunnen ze niet sporten. Dus maak je de keuze om je kinderen naar voetbal te brengen. Hetzelfde geldt voor heel veel andere zaken, zoals het boodschappen doen: je kunt ook besluiten om geen boodschappen te doen. De consequentie is dan, dat je geen eten in huis hebt (en dat je ‘verplicht’ uit eten moet), en de vraag is: wil je dat?

Dus: je mág de kinderen van school halen, je mág boodschappen doen en je mág de klus binnen twee dagen klaren.

Als je van al jouw ‘moeten’ nu een ‘mogen’ maakt, maak je het jezelf een stuk gemakkelijker en lichter. Het maakt ook dat sommige moeten helemaal niet moeten en zelfs uit je lijstje kunnen. Misschien moet het helemaal niet brandschoon zijn als je schoonmoeder langs komt en mag er best wat rommel liggen. (loopbaanadviseur regio Twente)

Je stressniveau wordt lager, omdat je de druk van een taak of situatie af haalt. Ook als een taak echt voelt als moeten, helpt het als je i.p.v. ‘moeten’ ‘mogen’ zegt. Simpelweg omdat het woord ‘mogen’ geen negatieve lading heeft. Keuzevrijheid geeft energie. (loopbaanadviseur regio Twente)

Wil je ook af van de druk die ‘moeten’ je geeft? Lees dan de onderstaande tips.
1) let er eens op hoe vaak je per dag het woord ‘moeten’ gebruikt. Waarschijnlijk schrik je van hoe vaak je dit zegt
2) voel eens wat het met je doet, als je het woord ‘moeten’ uitspreekt
3) zeg de zin met ‘moeten’ erin nog een keer hardop, maar dan met ‘mogen’ in plaats van ‘moeten’
4) voel wat het met je doet, als je jezelf een keuze geeft door ‘mogen’ te zeggen in plaats van ‘moeten’
5) maak er een gewoonte van ‘mogen’ te zeggen waar je voorheen ‘moeten’ zou zeggen. (loopbaanadviseur regio Twente)

Loopbaanadviseur regio Twente

Wil je iets veranderen in je leven, maar kan je daar wel wat hulp bij gebruiken? Ga dan aan de slag met een coach, bijvoorbeeld met competentie coaching. In een traject leer je jezelf goed kennen, je begrijpt waarom je doet wat je doet, ontdekt je drijfveren en talenten en je kunt (betere) keuzes maken. Of door gericht met competenties aan de slag te gaan word je effectiever en zekerder in je werk. Wil je meer weten? Kijk dan eens rond op onze website of maak een afspraak voor een kennismakingsgesprek. (competentie coaching)

CoachPraktijk Twente is NOLOC gecertificeerd en TMA gecertificeerd. Meer berichten lezen? Lees hier hoe je kan ontspannen tijdens je werk.

loopbaanadviseur regio twente