Ben jij hooggevoelig?

(coaching hooggevoeligheid) Hoogsensitieve personen (HSP’s) zijn extra gevoelig voor prikkels. Dat kan lastig zijn, mensen met deze karaktertrek zijn sneller moe en overprikkeld. Maar in de juiste omgeving kan hooggevoeligheid juist voordelen opleveren.  Zo’n 15 tot 20 procent van de mensen is HSP.

Denk jij hooggevoelig te zijn? Met deze test krijg je een indicatie. Beantwoord iedere vraag al naar gelang je gevoel je ingeeft.

Die hier de test! (coaching hooggevoeligheid)

Scoor jij hoog op hooggevoeligheid?

Ben jij hooggevoelig? Dan is het fijn dat je daar op een manier mee om kunt gaan die bij jou past. Een manier die het plezier van deze sensitiviteit benadrukt en de ‘lasten’ zoveel mogelijk minimaliseert. Hieronder vind je zeven tips die je helpen meer balans te vinden als hooggevoelig bent.

  1. Ten eerste, accepteer dat je hooggevoelig bent. Lees er veel over en ervaar de herkenning, hierdoor voel je je ook minder alleen.
  2. Schaam je niet voor je hooggevoeligheid. Hooggevoelig zijn heeft vele voordelen en daarbij, niemand is perfect. (coaching hooggevoeligheid)
  3. Maak het bespreekbaar, zeker met je partner en met mensen die van je houden of met mensen waarvoor het belangrijk is om te weten. Bied hen aan om ook het boek te lezen, ook voor hen zullen er veel dingen op zijn plek vallen. Begrip kan voor acceptatie zorgen en acceptatie zorgt voor rust en vrede.
  4. Leer grenzen stellen. Wees eerlijk naar jezelf en naar een ander, jij bepaalt de hoeveelheid prikkels die bij je binnenkomen.
  5. Vraag jezelf af, wanneer je overspoeld raakt door nare gevoelens, waarom jij je zo voelt. Is het wel jouw eigen gevoel of zijn het de emoties van een ander die je binnenlaat?
  6. Luister goed naar de signalen van je lichaam. Heb jij behoefte aan rust? Trek je dan terug. Probeer een manier te vinden om daar gehoor aan te geven. Creëer desnoods een ruimte voor jezelf in huis, als je een druk gezin hebt. Bespreek dit met je partner. Ook hij of zij zal na een tijdje een vrolijker partner zien.
  7. Leer prioriteiten stellen. Ben je al moe en heb je een sociale verplichting waarvan je weet dat die je veel energie gaat kosten, probeer hem te verplaatsen of zeg hem gewoon af. Voel je niet schuldig doordat je de afspraak niet na kunt komen. Afspraken op de lange termijn zijn soms moeilijk om na te komen, omdat je gewoonweg niet in de toekomst kunt kijken. Misschien heb je die week daarvoor wel een ontzettend drukke week gehad door onverwachtse dingen die er op je pad kwamen. (coaching hooggevoeligheid)

Bron: Psychologie magazine, So Chicken

Coaching hooggevoeligheid

Ben je hooggevoelig en wil je daarmee leren omgaan? Ga dan aan de slag met een coach! In een traject leer je jezelf goed kennen, je begrijpt waar je behoefte aan hebt en leert (beter) grenzen te stellen. Wil je meer weten over de mogelijkheden? Kijk dan eens rond op de website of maak een afspraak voor een kennismakingsgesprek.

CoachPraktijk Twente is door NOLOC erkend als professional.

coaching hooggevoeligheid

Meer berichten lezen? Kijk dan hier!

Coaching hooggevoeligheid

Coaching hooggevoeligheid