Hoe goed luister jij? Beoordeel jezelf eens….

Goed luisteren, kan een relatie maken of breken. Want na de eerste vooral lichamelijke fase, wordt het steeds belangrijker om goed met elkaar te communiceren. Maar ook in vriendschappelijke relaties en in de verhoudingen tussen ouder en kind is goed luisteren de basis waarop mensen met elkaar verder kunnen. Veel mensen praten liever dan dat ze luisteren. Dat betekent ook dat ze de ander heel vaak in de rede vallen terwijl die aan het praten is. Niets is meer frustrerend dan dat. Wie zich bewust is van het feit dat hij anderen steeds opnieuw in de rede valt, kan daar op gaan oefenen. Bewustwording is de eerste stap, als je weet wat je fout doet, kun je het pas veranderen. Hoe goed luister jij? Ga eens aan de slag met onderstaande opdracht. (coaching harbrinkhoek)

Opdracht: Beoordeel jezelf

Denk even na en geef jezelf een cijfer op een schaal van 0 tot 100. Hoe goed luister jij?

 • privé?
 • beroepshalve?

Waarschijnlijk heb je het antwoord op de vraag gebaseerd op feedback die je van anderen hebt gekregen. Stel dat je jezelf een score van rond de 60 hebt gegeven. Ben je daar tevreden mee? Kon je vroeger thuiskomen met slechts een zesje voor je proefwerk… (coaching harbrinkhoek)

Opdracht: beschrijf 3 situaties waarin je moest luisteren (coaching harbrinkhoek)

Beschrijf 3 concrete situaties die je onlangs hebt meegemaakt en waarin je moest luisteren.  Denk bijvoorbeeld aan een vergadering, een presentatie waar je bij was of een gesprek met je partner die ergens mee zat. Schrijf vervolgens op hoe jij je eigenlijk gedroeg als luisteraar. Dus wat deed je en hoe zag dat eruit?

In sommige situaties is het van levensbelang dat er goed geluisterd wordt. Denk aan een piloot die luistert naar de luchtverkeersleiding, of aan een verpleger die luistert naar de instructies van een arts. (Coaching Harbrinkhoek)

Opdracht: wat zou je doen als luisteren van levensbelang was

Schrijf op wat je zou doen als je moest luisteren in een situatie die van levensbelang was?

Wat je bij deze opdracht hebt opgeschreven, zijn de eerste stappen die je zet richting echt goed luisteren. Waarschijnlijk heb je dingen opgeschreven als:

 • goed concentreren op de inhoud;
 • aantekeningen maken;
 • de spreker niet onderbreken;
 • het aangeven als iets niet duidelijk is;
 • controleren of je het goed begrepen hebt.

Denk nu nog eens terug aan de situaties die je eerder beschreef. Wat vind je achteraf van de kwaliteit van je luistervaardigheid? Heb je toen wel echt goed geluisterd? Of vertrouwde je onbewust op het vergaderverslag, zat je vooral mee te denken over oplossingen of fantaseerde je heimelijk over de komende vakantie… (Coaching Harbrinkhoek)

Slechte luisteraars

Overigens blijkt dat mensen vooral naar anderen verwijzen als het gaat om slecht luisteren. “Mijn man leest altijd de krant als ik vertel over mijn dag”, en: “Mijn moeder luistert zo slecht, ze betrekt elk verhaal meteen op haarzelf”, zijn veel gehoorde klachten. (coaching harbrinkhoek)

Dit is de top-10 van meest irritante luistergewoonten:

 1. De spreker in de rede vallen.
 2. Niet aankijken van de spreker.
 3. De spreker opjagen en hem het gevoel geven dat hij de tijd van de luisteraar verspilt.
 4. Belangstelling tonen voor iets anders dan het gesprek.
 5. Vooruitlopen op de spreker en diens gedachten afmaken.
 6. Niet reageren op verzoeken van de spreker.
 7. ‘Ja, maar…’ zeggen, alsof de luisteraar al besloten heeft wat hij denkt.
 8. Het verhaal van de spreker overtreffen met ‘Dat doet me denken aan de keer…’ of ‘Dat is nog niks, moet je horen toen…’
 9. Vergeten wat eerder besproken was.
 10. Te veel vragen stellen over details. (Coaching Harbrinkhoek)

Coaching Harbrinkhoek, Mariaparochie, Almelo

Wil je iets veranderen in je leven, maar kan je daar wel wat hulp bij gebruiken? Ga dan aan de slag met een leven en werk coach (personal coaching, loopbaan coaching). In een traject leer je jezelf goed kennen, je begrijpt waarom je doet wat je doet, ontdekt je drijfveren en talenten en je kunt (betere) keuzes maken. Wil je meer weten? Kijk dan eens rond op onze website of maak een afspraak voor een kennismakingsgesprek. (coaching harbrinkhoek)

CoachPraktijk Twente is NOLOC erkend en TMA gecertificeerd.

Coaching Harbrinkhoek

Meer berichten lezen? Lees hier een bericht over een leven lang leren.