Aan de slag met belemmerende overtuigingen

Ben je op zoek naar een gecertificeerde coach in Almelo? Bij CoachPraktijk Twente kan je terecht voor coaching, trainingen en workshops. De praktijk is door beroepsvereniging NOLOC gecertificeerd. CoachPraktijk Twente is professional op het gebied van loopbaancoaching, stress coaching, persoonlijke coaching en coaching bij studiekeuze. (coaching Almelo)

We plaatsen regelmatig berichten met tips en informatie. In dit bericht staan we stil bij belemmerende overtuigingen.

Heb je vervelende overtuigingen die je groei en ontwikkeling in de weg zitten? Ben je er van overtuigd dat je niet goed genoeg bent, je niet mag genieten, succes niet voor jou is weggelegd of dat je perfect moet zijn? Tijd om daar mee aan de slag te gaan! De volgende stappen helpen je deze overtuigingen om te buigen, zodat ze je niet meer belemmeren, maar je stimuleren.

Stappen om overtuigingen om te buigen

Stap 1 Bewustwording

Je wordt je ervan bewust dat er iets speelt waar je last van hebt. Vraag je af:
Wat gebeurt hier?
Hoe moet ik dit plaatsen?
Wat heeft mij dit te zeggen?
Wat speelt er precies?
Je wordt je in deze fase bewust van het feit dat er een beperkende overtuiging kan spelen. Alleen weet je nog niet welke. (Coaching Almelo)

Stap 2 Bewustwording van welke beperkende overtuiging er speelt

Je wordt je bewust van de beperkende overtuiging die speelt. Je realiseert je dat het slechts een overtuiging is. Een overtuiging die geen feit is, maar een aanname. Ze is dus te veranderen.

Dit is al heel wat. Bewustwording in deze zin is een belangrijke voorwaarde voor verandering. (Coaching Almelo)

Stap 3 Bewustwording van de kernovertuiging die er speelt

Je bent je bewust van het feit dat er achter een oppervlakteovertuiging die zich uitte in het gedragspatroon waar je last van had, nog een dieperliggende overtuiging over jezelf schuilt.
Je ontdekt welke dat is door jezelf vragen te stellen. (Coaching Almelo)

Stap 4 Acceptatie

Je bent bereid om te accepteren dat een deel van je deze overtuiging nodig denkt te hebben: ‘Ik mag het eng vinden om van baan te veranderen’. Of: ‘Het is oké dat een deel van mij denkt dat ik niet goed genoeg ben. Ik begrijp dat. Ik begrijp waar het vandaan komt.’
Het is belangrijk om de overtuiging te accepteren en haar niet weg te willen drukken. Immers, wanneer we met iets in de strijd gaan, wordt dat waarmee we in de strijd gaan alleen maar groter. Coaching Almelo.

Stap 5 Meer zicht op de nadelen van deze beperkende overtuiging

Je somt zoveel mogelijk nadelen op van deze beperkende overtuiging. Want: hoe meer ‘pijn’ we verbinden aan een beperkende overtuiging hoe meer we bereid zijn haar los te laten.’ (Coaching Almelo)

Stap 6 Het voordeel van de beperkende overtuiging

Je gaat op zoek naar wat het voordeel van deze overtuiging is. Wat levert het je op om te denken dat je niet goed genoeg bent?

Dit lijkt in eerste instantie heel lastig. Het lijkt alsof er alleen maar nadelen kleven aan zo’n beperkende overtuiging. En toch is er iets waarom je haar in stand houdt. Wanneer de overtuiging je helemaal niets zou opleveren, dan zou je haar niet meer hebben. Het voordeel is echter vaak een verborgen voordeel. De overtuiging heeft in het verleden zeker iets opgeleverd. Ze kan bijvoorbeeld een reden verschaft hebben om niet te hoeven opvallen. (Coaching Almelo)

Een ander voordeel zou kunnen zijn: ‘Als ik toch niet goed genoeg ben, dan hoef ik ook niet zo mijn best te doen.’ Of het tegenovergestelde gebeurt en je denkt: ‘Ik zal eens laten zien dat ik goed genoeg ben!’ Je wordt er strijdvaardig van. Een algemeen voordeel van een beperkende overtuiging is dat ze bekend en vertrouwd is. Vaak levert een beperkende overtuiging op de een of andere manier veiligheid op, bescherming. Natuurlijk is hier slechts sprake van een relatief voordeel. Coaching Almelo.

Stap 7 Het voordeel op een andere manier in uw leven brengen 

Je besluit om dat relatieve voordeel van de overtuiging op een andere manier in je leven te brengen. Wetende dat dat deel van je dat deze overtuiging denkt te moeten hebben, er iets mee voor heeft. En als dat voordeel ineens uit je leven verdwijnt, dan komt gegarandeerd die oude overtuiging weer terug om ervoor te zorgen dat het verborgen voordeel weer in je leven verschijnt. Een andere manier om even niet je best te hoeven doen is gemakkelijk te vinden: een avondje jezelf vrijaf geven, een veilige setting voor jezelf creëren, even niet hoeven opvallen. (Coaching Almelo)

Stap 8 De oude overtuiging loslaten

De vorige stappen in dit veranderproces leidden al in de richting van loslaten. Wanneer we doorhebben dat er veel nadelen aan een beperkende overtuiging kleven, wanneer we beseffen dat we haar zelf in stand houden vanwege het (relatieve) voordeel dat ze ons oplevert, wanneer we het voordeel ervan ook op een andere manier in ons leven kunnen brengen en wanneer we ook nog beseffen dat wij niet deze overtuiging zijn maar dat we haar hebben, dan hebben we haar al losgelaten voor we het weten. (Coaching Almelo)

Loslaten is gemakkelijker dan we denken. Alleen moeten we er rekening mee houden dat we de beperkende overtuiging door een nieuwe moeten vervangen. En het kan goed zijn om te beseffen dat de oude overtuiging met name in het begin van het proces van loslaten nog behoorlijk veel aantrekkingskracht heeft. Wanneer we even niet opletten, kunnen we onszelf weer in het oude patroon zien stappen. Coaching Almelo

Stap 9 De oude overtuiging vervangen door een nieuwe, verruimende overtuiging

Een nieuwe verruimende overtuiging moet ontdekt worden. Soms is het gewoon de positieve omkering van de oude overtuiging. Maar soms ook niet. Het moet een zin zijn die je een goed gevoel geeft, waar je wellicht zelfs stralende ogen van krijgt. Waar je om grinnikt. Een zin die je werkelijkheid wilt laten worden. Waar je energie in wilt steken, die je graag met dikke letters op een kaartje naast uw bed wilt neerzetten om maar iets te noemen, zodat je met deze nieuwe zin vertrouwd kunt raken, vertrouwder dan met de oude! (Coaching Almelo)

Stap 10 Meer zicht op de voordelen van de nieuwe, verruimende overtuiging

Som zoveel mogelijk voordelen op van de nieuwe, verruimende overtuiging. Wat zijn alle redenen waarom je wil dat deze overtuiging werkelijkheid wordt?

Op deze manier geef je energie aan de nieuwe positieve overtuiging in plaats van aan de beperkende en kun je er steeds meer in gaan geloven. Coaching Almelo.

Stap 11 Concrete acties

Wat ga je nu concreet doen om de oude, beperkende overtuiging los te kunnen laten en de nieuwe jij eigen te maken? (Coaching Almelo)

Coaching Almelo

Wil je aan de slag met je persoonlijke ontwikkeling, een stap maken in je carrière of loop je rond met een andere vraag? Kijk eens rond op onze website om te kijken wat we voor jou kunnen betekenen. Je kunt ook een afspraak maken voor een kennismakingsgesprek. Dit gesprek is kosteloos en vrijblijvend. Je bent van harte welkom. (Coaching Almelo)

Bron: creatieve loopbaanplanning, Alien Verhoef

Coaching Almelo

Meer lezen? Lees hier hoe je ontdekt waar jij in uitblinkt!