Versla je faalangst! Een aantal tips

Heb je last van faalangst en wil je er vanaf? Ga dan aan de slag met deze praktische tips van Almelo persoonlijke coach en verminder je faalangst in vijf simpele stappen.

Faalangst is verlammend en zorgt voor veel problemen. Wanneer je bang bent om te falen, wordt de kans dát je faalt ironisch genoeg een stuk groter. De onderstaande tips helpen je een begin te maken in je strijd tegen faalangst. Ga ermee aan de slag en merk hoe je faalangst merkbaar vermindert.

1. Je MOET fouten maken!

Ja, fouten maken is normaal. Ja, iedereen maakt fouten. En ja, je mag fouten maken in het leven. Stuk voor stuk waarheden die je vast al meerdere keren hebt gehoord. Maar heb je weleens bedacht dat het maken van fouten niet zozeer iets is wat je magdoen, maar iets wat je MOET doen? Zonder fouten te maken is het vrijwel onmogelijk om succesvol te zijn. En ja, laten we dan ook meteen de term ‘fout’ even herzien. Er bestaat namelijk geen goed of fout. Er bestaan alleen gewenste en ongewenste resultaten.

Mag jij ongewenste resultaten teweegbrengen? Ja, je moet wel. Want als er nooit iets gebeurt dat ongewenst is, kun je ook niet bepalen wat gewenst is. Als dingen goed gaan dan weet je dat je iets goed doet. Als dingen niet goed gaan, dan weet je dat je iets moet veranderen om het gewenste resultaat te bereiken. (almelo persoonlijke coach)

Succesvolle mensen denken niet in goed of fout. Ze denken in resultaten, feedback. Wees nooit bang voor feedback, want dit is het materiaal waarmee jij je leven kunt vormgeven. Faalangst is niet nodig, je kunt namelijk niet falen. Je kunt alleen resultaten teweegbrengen

2. Jij bent fantastisch, met of zonder faalangst

Juist, dus maak je niet zo druk. Jij bent fantastisch, jij kunt je dromen waarmaken. Twijfel niet zo over jezelf, laat dat aan iemand anders over. Geloof dat je het kunt, heb een beetje vertrouwen in jezelf. Waarom zou je jezelf zo tekort doen? Waarom zou je bang zijn om te falen en je faalangst blijven voeden? Jij bent een geweldig mens met geweldige capaciteiten. Jij kunt slagen. En mocht het niet goed gaan? Dat zie je dan wel weer, je mag namelijk rustig falen. Je mag doen wat je wilt, en daar heeft de rest van de wereld bijzonder weinig mee te maken. (almelo persoonlijke coach)

3. Wees lief voor jezelf

Het is heel makkelijk om kritisch op jezelf te zijn. Wanneer je meedogenloos bent richting een ander, dan zal iemand je hier vroeg of laat op aanspreken. Wanneer je keihard bent voor jezelf dan valt dat de meeste mensen niet op, en dus laten ze je gang gaan. Maar vergeet niet dat jij ook een mens bent. Jij hebt ook gevoelens. Waarom zou je jezelf harder behandelen dan hoe je anderen behandelt? Waarom ben je strenger voor jezelf dan voor anderen?

Net zoals bij alle andere mensen gaat er bij jou ook weleens iets mis. Je hebt soms gewoon je dag niet, af en toe doe je iets stoms, je maakt weleens een verkeerde beslissing. Maar wat maakt het uit? Niemand doet altijd alles goed! Laat het rustig van je af glijden, vergeet je eigen fouten net zo makkelijk als je fouten van anderen vergeet. Maak het jezelf niet zo moeilijk. Almelo persoonlijke coach.

4. Van faalangst naar vertrouwen – voorbereiding is 80% van het werk

Het is slim om je faalangst om te zetten in iets productiefs. Vaak is angst een richtingaanwijzer, het vertelt je waar je eigenlijk meer aandacht aan zou moeten besteden. Als je last hebt van faalangst, dan kun je deze angst zien als een aanwijzing dat je je beter moet voorbereiden. Wanneer je goed voorbereid bent, dan weet je dat er weinig mis kan gaan.

Een goede voorbereiding is altijd 80% van het werk. Wanneer je je ergens goed op voorbereidt verklein je de kans aanzienlijk dat er dingen verkeerd zullen gaan. Bovendien groeit je zelfvertrouwen met sprongen wanneer je grip op de situatie hebt. Bereid je dus goed voor en voel hoe je je faalangst om kunt zetten in zelfvertrouwen. (almelo persoonlijke coach)

5. Pak je uitstelgedrag aan en verminder je faalangst

Wanneer je last hebt van faalangst dan is het verleidelijk om taken voor je uit te schuiven. Want als je ergens bang voor bent, dan is je eerste reactie om ervoor weg te vluchten.Hoe langer je je vervelende taken uitstelt, des te groter je problemen zullen worden. Vroeg of laat zul je er toch aan moeten geloven, en al die tijd wordt die stapel werk in je hoofd alleen maar groter en groter. En ondertussen word jij steeds banger en banger.

Voorkom dat vervelende taken veranderen in een psychisch monster. pak je uitslaggedrag aan, en handel deze taken zo snel mogelijk af. Almelo persoonlijke coach.

Almelo persoonlijke coach

Wil je aan de slag met je faalangst? Je zelfvertrouwen vergroten of wil je op een ander vlak aan de slag met persoonlijke groei? Ga dan aan de slag met een coach! Kijk eens rond op onze website voor de mogelijkheden of maak een afspraak voor een kennismakingsgesprek. Je bent van harte welkom. (almelo persoonlijke coach0

Almelo persoonlijke coach

bron: sochicken.nl

Meer lezen? Lees hier hoe je aan de slag gaat met belemmerende overtuigingen!