Wat is een bore-out?

Bore-out is het gevolg van chronische verveling tijdens het werk. De oorzaak kan zowel kwantitatief (te weinig werk) als kwalitatief (inadequaat werk) zijn of een combinatie van beide. Doordat het fenomeen nog weinig bekendheid geniet, wordt het vaak hetzelfde benaderd als burn-out, wat niet heilzaam is voor de mensen die ermee te maken hebben. Want ze zijn niet geholpen met nog meer rust, maar moeten juist aangespoord worden om zowel lichamelijk als geestelijk weer in actie te komen.
Dit misverstand wordt veroorzaakt doordat de fysieke en psychische symptomen bij beide ziektes veel overeenkomsten vertonen, evenals de gedragsmatige problemen. (bron: Bore-out)(Coach persoonlijke ontwikkeling Almelo)

Het verschil tussen bore-out en burn-out

Door de stress raak je uiteindelijk, net als bij een burn-out, uitgeblust. De klachten van bore-out en burn-out zijn ook veelal hetzelfde, bijvoorbeeld vermoeidheid. Je hebt nergens meer energie voor; de tank is leeg. Het verschil tussen bore-out en burn-out is de oorzaak van de stress. Bij een bore-out is verveling en onderbelasting de oorzaak. Bij een burn-out is overbelasting juist het probleem. (Coach persoonlijke ontwikkeling Almelo)

Hoe kom je uit een bore-out?

Vertel je leidinggevende eerlijk hoe je je voelt en hoe je in je werk staat. Probeer samen naar oplossingen te zoeken. Je leidinggevende heeft er ook niets aan als je ziek wordt en langdurig uitvalt en daarnaast kun je niet alleen dit motivatieprobleem oplossen. Om uit een bore-out te komen, is het belangrijk iets aan je werksituatie te veranderen. Aan je baan sleutelen, oftewel jobcrafting, houdt in dat je je werk zodanig beïnvloedt dat het beter aansluit op je persoonlijke behoeftes, sterke kanten, interesses en capaciteiten. Dit vergt wel enig zelfonderzoek. Vraag jezelf af welke sterke punten je hebt en of ze voldoende in je werk naar voren komen. Kijk samen met je manager hoe je huidige werk voor jou interessanter gemaakt kan worden en welke (nieuwe) taken je op je kunt nemen om ervoor te zorgen dat je je je weer nuttig voelt en je zelfbeeld weer positief wordt.

Soms duurt het even voordat je weer in een flow raakt, geef het dus even de tijd. Flow is het heerlijke gevoel van ergens in opgaan en de tijd vergeten. Het is de situatie waarin alles van je vaardigheden gevraagd wordt en waarin je deze ten volle aan het benutten bent, want je wordt uitgedaagd en doet wat je goed kan. (Coach persoonlijke ontwikkeling Almelo)

Wat kun je concreet doen om niet in je oude werkpatronen terug te vallen?

  • Houd regelmaat in je werkzaamheden, maar ook: stel jezelf deadlines.
  • Houd werk en privé gescheiden. Surfen op het internet voor persoonlijke doeleinden doe je thuis of alleen in de lunchpauze.
  • Als laatste, probeer te genieten van je vrije tijd; zorg voor voldoende ontspanning na het werk.

Is het niet mogelijk om iets aan je huidige werkzaamheden te veranderen of lukt het je niet om je werk weer interessant te vinden, dan is het verstandig om op zoek te gaan naar een meer uitdagende baan die beter bij je past. Dit kan bijvoorbeeld binnen de organisatie waar je werkzaam bent, maar ook bij een ander bedrijf. (bron: Carrieretijger)(Coach persoonlijke ontwikkeling Almelo)

Coach persoonlijke ontwikkeling Almelo

Loop je rond met stress of burn-out klachten? Ga ermee aan de slag in een coachtraject! Wil je meer weten? Kijk dan eens rond op onze website of maak een afspraak voor een kennismakingsgesprek. CoachPraktijk Twente is door NOLOC gecertificeerd. Meer berichten lezen? Ontdek hier interessante boeken om te lezen.

Coach persoonlijke ontwikkeling