Ziet jouw werkgever jouw talent? Coach loopbaan

Waar ben ik nou eigenlijk goed in? Wat wil ik nou eigenlijk? En waarom is dat belangrijk voor mij? Vragen waar ik jaren mee rondgelopen heb. Na mijn opleiding journalistiek had ik geen idee wat ik wilde gaan doen. Het vak van radio- en televisiejournalist vond ik prachtig, prachtig voor anderen. Na twee stages en een leuke afstudeerplaats had ik een leuke tijd gehad, maar ik wist ook dat daar niet mijn roeping lag. (coach loopbaan)

Geen uitblinker

Het werk in de journalistiek ging me best aardig af, maar ik haalde er geen energie uit en ik was ook geen uitblinker. Maar ja, ik wilde wel aan het werk, dus eerst maar eens naar wat uitzendbureaus. Grappig genoeg vonden twee uitzendbureaus het wel een idee dat ik daar kwam werken. Daar had ik zelf helemaal niet over nagedacht. Intercedent, leek me dat niet wat? Ergens was er wel een twijfel, maar ik voelde me vereerd en het leek me ook wel wat: een afwisselende baan, mensen helpen en leuke collega’s, een fijne combinatie. Hoewel iedereen enthousiast was kreeg ik toch twee keer een negatief advies tijdens het assessment, was ik wel commercieel genoeg? De Psycholoog had her en der wat twijfels. Zelf had ik minder twijfels, maar de discussie met de assessment psycholoog werkte vooral averechts…. (coach loopbaan)

coach loopbaan

Nerveus van competenties (Coach loopbaan)

Maar toch, het uitzendbureau zag het wel met me zitten en bood me toch een contract aan, tof! Een fijne herinnering aan een gedreven team die vertrouwen in mij had. Een negatief assessment en toch een contract is voor sommigen een goed begin, maar voor mensen als ik eigenlijk een slecht begin. Want een assessment wordt niet zomaar afgenomen, het betekent ook: aan de slag met die competenties. Daar werd ik helemaal nerveus van. Ik had het gevoel dat ik me dubbel zo hard moest bewijzen en besloot hoe dan ook dat ik zeer succesvol moest worden als intercedent. Hoe meer ik het gevoel had dat mijn manager twijfelde, hoe harder ik ging werken. De omzet steeg, het aantal uitzendkrachten steeg, mijn kwaliteit steeg, alles steeg, inclusief mijn tegenzin. Want ik was met van alles aan het werk, behalve mijn eigen drijfveren. Ik was bezig met bewijzen dat ik ergens goed in was, maar wilde ik eigenlijk wel goed zijn in deze competenties? (coach loopbaan)

Een nieuwe manager

Na een tijd vertrok de manager en er kwam een nieuwe manager; een manager waarmee ik met veel plezier heb gewerkt. Een manager die mijn assessment uitslag niet kende, maar wel mij als mens zag, mijn inzet, mijn resultaat. Met deze vrouw heb ik met veel plezier nog korte tijd samen gewerkt. Helaas was het te laat. Ik had geen plezier meer in het werk en dan is het tijd om te gaan. Ik had een topomzet gedraaid en daarmee wel bewezen dat ik het kon; de motivatie voor het werk was nergens meer te vinden. Jammer, want er waren wel degelijk aspecten in dit werk die ik heel erg leuk vond, maar die waren volledig ondergesneeuwd geraakt. (Coach loopbaan)

Oog voor talent

Werken met competenties kan heel waardevol zijn, mits je werkt met competenties die aansluiten bij jouw talenten en er oog en begrip is voor competenties waar je minder goed in bent. Wanneer je aan de slag gaat met competenties is het van belang dat je kennis hebt van jezelf. Waar komt het goed zijn in deze competenties vandaan, waarom geeft dat jou plezier? Geeft een competentie jou energie, dan is het van belang dat jouw werkgever investeert in deze competentie. Wanneer wordt geïnvesteerd in jouw talent en dit talent optimaal wordt benut dan kan je groeien, maar ook jouw organisatie kan groeien. Je bent gemotiveerder en gaat met plezier naar je werk. (Coach loopbaan)

Je hoeft niet overal goed in te zijn

Waar ligt jouw kracht en wat wordt van jou gevraagd. Het is goed als voor beide oog is in een organisatie. Je kan en hoeft niet overal goed in te zijn. Wanneer je moeite hebt met een enkele competentie kan het zijn dat de baan niet goed aansluit bij jouw talenten, maar het kan ook nog steeds betekenen dat een baan best goed bij jou past. Blink je uit in vier van de vijf gevraagde competenties? Dan is het fijn als daar op ingezet wordt. Is die vijfde competentie echt nodig (bijvoorbeeld commercieel vermogen) of zit jij helemaal op je plek wanneer je aan de slag kan met relatiebeheer? Ben je bijvoorbeeld niet zo resultaatgericht? Wellicht kan je met iemand samenwerken die daar juist wel heel goed in is en vorm je samen een geweldig team. Het is fijn als er niet alleen aandacht is voor competenties, maar ook voor jou. Wanneer een functioneringsgesprek (ook) gaat over waar jij goed in bent en hoe je daar nog beter in kunt worden, dan ga jij gemotiveerd en enthousiast aan de slag. Dan ben je niet alleen aan het werk met jouw talent, je bent ook gezien in dat talent. (coach loopbaan)

Coach loopbaan

We werken steeds langer door, dan is het wel zo fijn als je werk doet waar je plezier van krijgt. Goede werkervaringen in het begin van je loopbaan maken dat je je met plezier ontwikkelt en wilt groeien in die loopbaan. Vaak weet je wel waar je goed in bent, maar ben je je er niet bewust van. Een loopbaancoach kan je helpen daar bewust van te worden door samen te kijken naar wat jij belangrijk vindt, wat jouw drijfveren en kwaliteiten zijn, maar ook welke competenties daar bij horen. Zo kan je gericht naar werk zoeken of groeien in je huidige baan. Want wanneer je weet wie je bent, wat je wilt en wat je kunt werk je veel gemotiveerder en met plezier. (coach loopbaan)

Ontdek jouw talent (Coach loopbaan)

Wil jij weten met welke competenties je het beste aan de slag kunt gaan, maar kom je er zelf niet helemaal uit? Een loopbaancoach helpt je inzicht te krijgen. Wil je graag meer weten over de mogelijkheden van een coach traject. Neem gerust contact op voor een vrijblijvend en kosteloos kennismakingsgesprek. Op de hoogte blijven? Volg ons op LinkedIn. Meer lezen? Lees hier een bericht over talent! (Coach loopbaan)