Tweederde scholieren heeft nog geen studiekeuze gemaakt – coach studiekeuze

Twee derde (65 procent) van de havo- en vwo-scholieren die dit schooljaar eindexamen doet, weet op dit moment nog niet wat zij volgend jaar gaan studeren. De havo’ers weten dat nog minder vaak dan de vwo’ers. Dat blijkt uit een representatieve steekproef van Qompas, een platform voor studie- en carrièrekeuze, onder 1252 eindexamenleerlingen van de havo en vwo, onder wie 64 procent meisjes en 36 procent jongens. 29 procent zegt al te weten wat te gaan studeren. Dertig procent twijfelt nog en de grootste groep (41 procent) heeft nog geen idee. Dat meldt Qompas. (coach studiekeuze)

coach studiekeuze

Meer aandacht voor studiekeuze

Vooral scholieren met een Economie en Maatschappij-profiel hebben nog geen studiekeuze gemaakt. Leerlingen met een Natuur en Gezondheid-profiel weten het vaakst van alle profielen wat ze willen studeren. Een meerderheid in de Tweede Kamer heeft onlangs besloten dat scholen meer aandacht moeten besteden aan studie- en beroepskeuze. De Kamer wil minimumnormen, waaraan studiekeuzebegeleiding moet voldoen, opleggen aan onderwijsinstellingen. Dit alles om het aantal uitvallers in het vervolgonderwijs terug te dringen. (coach studiekeuze)

Te veel keuzemogelijkheden

Een derde van de leerlingen die nog geen studiekeuze heeft gemaakt, geven aan het gewoon nog niet te weten, dat er te veel keuzemogelijkheden zijn, dat ze veel verschillende interesses hebben, niet goed weten waar ze goed in zijn of nog niet goed geïnformeerd zijn. Ook zijn ze bang om de verkeerde keuze te maken. Ze voelen druk omdat ze het idee hebben maar één kans te hebben en direct een juiste keuze te moeten maken. Tot slot vragen zij zich af of ze de studie en het beroep over twintig jaar nog steeds leuk vinden. (coach studiekeuze)

Bron: Redactie Nationale Onderwijsgids

Coach studiekeuze

De druk is hoog en je wilt de juiste keuze maken, maar hoe vind je de juiste opleiding tussen al die honderden mogelijkheden. Kan jij wel wat hulp gebruiken? Een studiekeuzecoach helpt je om duidelijke te krijgen welke studie bij jou past, waar jouw talent ligt en welke mogelijkheden er zijn.

Meer lezen? Lees hier een bericht over talent op de werkvloer!

coach studiekeuze