Nee, dat is me veel te zweverig!

‘Mindfulness? Nee hoor, daar begin ik niet aan. Dat is me veel te zweverig.’ Een zin die ik regelmatig hoor (of een variant erop) wanneer ik mensen vraag of ze wel eens van mindfulness hebben gehoord. Toch is er weinig zweverigs aan, het is eigenlijk zelfs heel nuchter en down to earth. Mindfulness wil zeggen dat je met je volle aandacht bent bij wat je in het hier en nu doet. Wil jij het toch eens proberen? Start dan eens met onderstaande suggesties. (coach lifestyle)

Mindful aan de slag

Oefen jezelf elke dag vijf minuten in mindfulness. Neem hiervoor steeds dezelfde bezigheid op ongeveer hetzelfde tijdstip. Ik geef je hier een viertal suggesties:

Mindful ontbijten

Eet de eerste vijf minuten van je ontbijt in stilte. Ruik en proef wat je eet. Wees je ervan bewust dat je kauwt. Adem rustig in en uit. Als je gedachten afdwalen, signaleer dit dan zonder oordeel en ga weer met je aandacht naar je ontbijt en je ademhaling. Kauw elke hap minstens twintig keer. Wees dankbaar voor het voedsel dat je tot je neemt. (Coach lifestyle)

Mindful autorijden

Maak voordat je de auto start contact met je ademhaling. Adem een aantal keer bewust in en uit. Start de motor terwijl je bewust in en uit blijft ademen. Laat de radio uit en wees je bewust van al je handelingen. Als het stoplicht net voor je neus op rood springt of als je in de file komt, gebruik deze tijd dan om bewust te ademen. Je kunt bijvoorbeeld in gedachten zeggen: Ik adem in en ik kom tot rust; ik adem uit en ik voel de liefde in mij. Of korter: op een inademing ‘rust’ en op een uitademing ‘liefde’. (Coach lifestyle)

Mindful e–mailen

Maak er een gewoonte van om, voordat je je op al mailbox stort, contact met jezelf te maken. Zet je voeten op de grond. Voel dat je met je volle gewicht op de stoel zit. Adem een aantal keer bewust in en uit. Open nu je mail, terwijl je aandachtig blijft in- en uitademen. Blijf rechtop zitten en adem terwijl je rustig je berichten leest en beantwoordt. (Coach lifestyle)

Mindful lopen

Wanneer je naar een vergadering loopt of bijvoorbeeld iets gaat afgeven bij een andere afdeling, gun jezelf dan de tijd om dit rustig en met aandacht te doen. Wees je bewust van elke voetstap die je zet en wees alert op je ademhaling. Je kunt je voetstappen ook afstemmen op je ademhaling. Bijvoorbeeld op een inademing maak je drie stappen en op een uitademing vier. Trek er niet een al te serieus gezicht bij, maar tover een halve glimlach op je gelaat. Een halve glimlach ontspant vele spiertjes in je gezicht, waardoor je je direct anders gaat voelen.

Lukt het je zaken mindful te doen? Zoals het eten of het lopen? Wat valt je op? Wil je bewuster leven en meer stil staan bij wat je allemaal doet? Verdiep je er dan eens in, er is op internet van alles over te vinden, ook zijn er leuke apps. Lees je liever een boek? Op deze website vind je een aantal tips. (Coach lifestyle)

Coach Lifestyle

Wil je iets veranderen in je leven, maar kan je daar wel wat hulp bij gebruiken? Ga dan aan de slag met een coach (personal coaching, loopbaan coaching). In een traject leer je jezelf goed kennen, je begrijpt waarom je doet wat je doet, ontdekt je drijfveren en talenten en je kunt (betere) keuzes maken. Wil je meer weten? Kijk dan eens rond op onze website of maak een afspraak voor een kennismakingsgesprek. (coach lifestyle)

CoachPraktijk Twente is NOLOC erkend.

coach lifestyle

Meer berichten lezen? Lees hier een bericht over loopbaancoaching.