Wat zijn energiegevers en wat zijn energievreters?

Er zijn omstandigheden die je het gevoel geven dat ze energie slorpen. Dit kunnen omstandigheden zijn op het werk en ook thuis. Het gevoel kun je krijgen n.a.v. concrete zaken (bijv. te hoge werkdruk, drukte op straat, ziekte, pijn), maar ook n.a.v. gedachten (bijv. ‘ik krijg dat nooit af’ of ‘ik ben toch maar een nummer’) en n.a.v. gevoelens (bijv. wanneer je ergens tegenop ziet of ergens bang voor bent). Gelukkig zijn er ook dingen waaraan je je oplaadt: een kort gesprekje met iemand die je begrijpt, genieten van muziek, liggen kijken naar een spelende kat, een wandelingetje door de natuur. Iedereen heeft zo z’n eigen opladers. (begeleiding stress)

Energievreters

Wanneer we ons apart richten op de vreters, kunnen we zeggen dat sommige daarvan jammer genoeg tamelijk structureel zijn. Andere vreters zijn gelukkig tijdelijk. Wanneer je naar de toekomst kijkt heb je een voorgevoel over de vreters die je nog gaat tegenkomen. Voor een deel zijn dat de ‘structurele vreters’, voor een ander deel kunnen dat ook heel andere energievreters zijn. Bijvoorbeeld dat je je realiseert dat het weliswaar nu even goed gaat met je zieke vader, maar af en toe overvalt je een zwaar gevoel wanneer je je voorstelt wat er allemaal nog gaat komen. Of de werkdruk op je werk is enorm toegenomen en je bent bang dat dat alleen maar erger gaat worden; je maag knijpt samen. (begeleiding stress)

Energiegevers

Ken je dat gevoel? Je stapt een volle trein in, iemand stapt opzij om je binnen te laten en zegt met een vriendelijk gezicht: ‘Druk hè?’ Meteen trekt dat warme gevoel door je heen.
Er zijn talloze situaties waarin je kunt voelen dat je iets ‘krijgt’ en dat dat je goed doet.
Het kunnen grote of kleine dingen zijn (een zonvakantie of iemand die je brood klaar maakt). Voor jou is het van belang goed te weten door welk soort dingen je energie krijgt. (begeleiding stress)

Begeleiding stress

Ervaar je stressklachten en ben je klaar om deze te lijf te gaan? Start dan met stress coaching! Wil je meer weten over onze coaching? Kijk dan eens rond op onze website of maak een afspraak voor een kennismakingsgesprek.

CoachPraktijk Twente werkt volgens de CSR methode en is NOLOC erkend. Meer berichten lezen? Kijk dan hier.

begeleiding stress

(begeleiding stress)