Energielekken? Met deze 3 stappen pak je ze direct aan

Dat een drukke baan in combinatie met kinderen stressvol is mag geen verrassing heten. Maar ook meer subtiele dingen, zoals een controlerende baas, kunnen je zonder dat je het zelf door hebt veel energie kosten. Deze drie stappen helpen je om ‘energielekken ’ te herkennen en aan te pakken. En dat kan uiteindelijk een hoop stress schelen. (tma Twente)

Keuzes, keuzes en nog eens keuzes. Nooit eerder hadden we zoveel opties. Een jaartje  de wereld rondreizen, keihard werken om een succesvolle carrière na te streven of toch maar een tweede studie volgen? Het kan allemaal. Het gevolg: veel mensen kiezen helemaal niet en doen alles. En het liefst nog tegelijk. Gevolg: steeds meer mensen belanden overspannen of met een burn-out op de bank. (tma Twente)

Een burn-out lijkt tegenwoordig steeds meer mensen te treffen. Vooral onder millennials vallen steeds meer slachtoffers. Ruim 60% van de generatie tussen de 18 en 38 jaar heeft last van stressklachten, zo blijkt uit onderzoek.

En daar krijg je uiteraard stress van, heel veel stress. Zeker vanaf je dertigste, wanneer beslissingen zoals wél of geen kinderen willen of het kopen van een huis, zwaarder beginnen te wegen. Om te voorkomen dat jij té veel stress krijgt met alle negatieve gevolgen van dien, zijn hier drie stappen om energielekken te herkennen. (tma Twente)

  1. Te hoge verwachtingen van jezelf
    Het komt zeker niet altijd door die drukke baan dat veel millennials uitgeput zijn. Volgens psycholoog en schrijver van boeken Fokking Druk en Werken met Millennials Thijs Launspach slurpen de hoge verwachtingen die millennials van zichzelf en hun leven hebben minstens net zo veel energie. “Veel twintigers en dertigers eisen veel van zichzelf”, legt hij uit. “Ze vergelijken zichzelf met elkaar. Dit kan leiden tot het gevoel dat je het niet goed genoeg doet. Het gevolg kan zijn dat je steeds harder gaat werken en uiteindelijk over je eigen grenzen heen gaat.” Ben jij zo’n dertiger die alle ballen in de lucht probeert te houden en dat ook nog allemaal goed wil doen? Stop dan met vergelijken en accepteer dat je niet alles tegelijk kan. Daar krijg je een hoop energie voor terug. (tma Twente)
  2. Een leidinggevende die weinig vertrouwen in je toont
    Maar het oplossen van je energielekken is niet altijd een kwestie van het veranderen van je mindset. Er zijn wel degelijk externe factoren die veel energie kosten zonder dat we er erg in hebben. Een manager kan zo’n factor zijn. Bijvoorbeeld wanneer die zich heel erg bemoeit met de manier waarop jij je werk doet. “Wanneer je weinig verantwoordelijkheid krijgt en alleen moet uitvoeren wat iemand voor jou bedenkt, laat een leidinggevende niet zien dat hij vertrouwen in je heeft”, legt Launspach uit. “Als je dat vertrouwen wél krijgt, krijg je daar juist veel energie van.” Maar ook een leidinggevende die nooit feedback geeft of alleen iets zegt wanneer je het niet goed doet, is weinig motiverend. En dat kan je onbewust veel energie kosten. Minder werken zet in zulke gevallen dus geen zoden aan de dijk. Wat je wel kunt doen? Het gesprek aan gaan en kijken of je je werk anders kunt inrichten. (tma Twente)
  3. Geen betekenisvol werk doen
    Je kan nog zo’n goed betaalde baan hebben, als jij elke dag naar je werk gaat en je afvraagt waar je het nu eigenlijk voor doet, is de kans groot dat je na een tijdje niet meer vooruit te branden bent. Niet zo gek. “Wanneer we niet weten waarom we zo hard werken, heeft dat effect op onze motivatie”, legt Launspach uit. “Als we betekenisvol werk doen, bijvoorbeeld omdat we hiermee bijdragen aan een betere wereld, krijgen we hier juist weer een heleboel energie van.” Het lastige is natuurlijk dat de functies waarmee je direct impact hebt niet voor het oprapen liggen. Launspach: “Er zijn veel meer ‘bullshitjobs’ dan er betekenisvol werk is.” Maar een betekenisvolle baan hebben, is niet de enige manier waarop je voldoening en energie uit je werk kunt halen. Ook door je continu te blijven ontwikkelen kun je je energielevel weer opladen. “Zeker millennials vinden het belangrijk om binnen hun werk te blijven leren. Dat motiveert ze.” Zit jij op je werk maar een beetje duimen te draaien? Ga doen op zoek naar een andere baan of kijk of je je werk weer uitdagend kunt maken. Bijvoorbeeld door een opleiding te volgen. (bron: MT: next generation leadership | Hagar Jobse)(tma Twente)

TMA Twente

Wil je onderzoeken waar je wel energie van krijgt? Doe dan de Talenten Motivatie Analyse (TMA). Deze analyse geeft inzicht in je drijfveren en talenten. Daarnaast leer je meer over de competenties waar je aanleg voor hebt en in welke werkomgeving je het beste tot je recht komt. Wil je meer weten? Maak gerust een afspraak voor een kennismakingsgesprek!

CoachPraktijk Twente is TMA gecertificeerd en NOLOC erkend.

tma Twente

tma Twente

Meer berichten lezen? Lees hier een bericht over een goede luisterhouding.