Druk met solliciteren? Gebruik deze tips!

Een sollicitatiebrief schrijven kan een lastige klus zijn. Je wilt er natuurlijk goed mee voor de dag komen. En als het even kan, leidt jouw sollicitatiebrief (samen met je cv) tot een uitnodiging voor een sollicitatiegesprek. Heb je nog niet eerder gesolliciteerd of wordt je keer op keer afgewezen? Dan kom je wellicht verder met deze tips voor het schrijven van een goede sollicitatiebrief. Succes met solliciteren!

1. Geef je brief een logische volgorde en opbouw

De opbouw van je sollicitatiebrief is eigenlijk altijd hetzelfde, alleen de inhoud varieert. Door vast te houden aan de standaard opbouw van een sollicitatiebrief, wordt je brief helder, makkelijk te scannen en overzichtelijk. Een goede sollicitatiebrief bestaat uit:

  • naam en adres werkgever
  • jouw woonplaats en de datum
  • onderwerpregel
  • aanhef
  • de kern van de brief, die bestaat uit:
  • inleiding
  • motivatie voor de functie
  • slotzin
  • afsluiting en ondertekening
  • bijlage: cv

Maak je sollicitatiebrief niet langer dan één A4-tje. (Tips CV en motivatiebrief)

2. Richt je brief aan de juiste contactpersoon

Begin je sollicitatiebrief liever niet met “Geachte heer” of “Geachte mevrouw”. Dit staat erg onpersoonlijk. In de meeste vacatureteksten vind je de naam van de contactpersoon. Richt je brief aan deze persoon. Dit doe je door de naam van de contactpersoon in het adres te vermelden (T.a.v. van mevrouw De Wit) én door deze naam in de aanhef te gebruiken (Geachte mevrouw De Wit,). Let op dat je de naam van de contactpersoon goed spelt!

Vermeldt de vacaturetekst geen contactpersoon? Bel dan even naar de werkgever om dit na te vragen. Dat staat persoonlijk en attent. Bovendien is de kans groot dat de werkgever jouw naam herkent bij het lezen van je brief, omdat hij zich jouw telefoontje herinnert. Daarmee heb je direct een streepje voor! (Tips CV en motivatiebrief)

3. Schrijf voor elke sollicitatie een op de functie aangepaste brief

Elke functie is anders en elke werkgever legt de nadruk op andere vaardigheden en eigenschappen. Daarom is het belangrijk dat jij voor elke functie waarop je solliciteert een aangepaste sollicitatiebrief schrijft.

Om jouw sollicitatiebrief zo goed mogelijk te laten aansluiten op de functie, is het verstandig om je eerst goed in te lezen. Lees de vacaturetekst goed door en bekijk de website van het bedrijf. Zo kom je erachter wat voor persoon de werkgever zoekt en welke functie-eisen hij/zij stelt. Welke werkervaring en welke persoonlijke eigenschappen en kwaliteiten vraagt de werkgever voor deze functie?

Schrijf voor jezelf alle gevraagde functie-eisen op. Selecteer de belangrijkste functie-eisen waaraan jij voldoet. Beschrijf in de kern van je sollicitatiebrief waarom jij denkt aan de functie-eisen te voldoen. Houd het kort; stip maximaal drie eisen aan. Doe dit aan de hand van concrete voorbeelden en waak ervoor dat je de vacaturetekst niet letterlijk over schrijft. Daar zit geen enkele werkgever op te wachten. Laat wel zien dat je dezelfde taal spreekt als de werkgever door dezelfde begrippen te hanteren, en speel in op het gevraagde in de vacaturetekst. Maar omschrijf de uitleg over jouw kwaliteiten en vaardigheden in je eigen woorden. (Tips CV en motivatiebrief)

Dus niet:

“Ik heb sterke affiniteit met de doelstellingen en campagnes van Milieuorganisatie X”.

Maar wel:

“Al sinds mijn tienertijd droom ik van een baan bij Milieuorganisatie X. Het lijkt me fantastisch om mee te mogen werken aan campagnes die ertoe leiden dat ons milieu duurzamer wordt.”

4. Maak van je brief geen herhaling van je cv 

Niet alleen je sollicitatiebrief, ook jouw cv pas je aan op de functie. Je benadrukt andere functies of opleidingen en andere kwaliteiten en eigenschappen. Het is echter niet de bedoeling dat je in je brief je cv nogmaals gaat opsommen. Dat is natuurlijk heel saai. Jouw sollicitatiebrief gaat vooral om jouw motivatie. Waarom wil je deze functie? Waarom wil je juist voor dít bedrijf werken? Waarom ben je hier goed in? Dát wil een werkgever van je weten! (Tips CV en motivatiebrief)

5. Maak duidelijk hoe je de organisatie kent

Ken je een van de medewerkers in het bedrijf? Zeg daar gerust iets over in je brief. Realiseer je wel dat de werkgever dan zeer waarschijnlijk bij deze medewerker navraag gaat doen over jou. Laat deze bekende daarom van tevoren weten dat je hem of haar in jouw brief noemt, dan kan deze persoon alvast nadenken over wat hij tegen de werkgever over jou gaat zeggen.

Gebruik de naam van het bedrijf in je brief en spreek niet over “uw bedrijf” of “uw organisatie”. Dan lijkt het voor de werkgever alsof hij een standaard brief van je ontvangt, die je naar meerdere werkgevers stuurt.

Mocht je de organisatie nog niet zo goed kennen, laat dan wel merken dat je je huiswerk hebt gedaan. Leg bijvoorbeeld in je brief uit waarom de manier van werken of de visie van het bedrijf je zo aanspreekt. (Tips CV en motivatiebrief)

6. Schrijf een enthousiaste en positieve sollicitatiebrief

Laat duidelijk blijken wie jij bent en dat je enthousiast bent over de functie. Geef dus niet alleen ‘sec’ aan waarom jij denkt te voldoen aan de functie-eisen. Laat je enthousiasme spreken! Wat voor soort werknemer ben jij? Wat trekt je aan in deze baan? Waarom wil je dit zo graag doen?

Wees positief waarom je deze baan wél wilt. Ga vooral niet uitvoerig vertellen wat er mis is met je huidige of vorige baan. Zeg in je sollicitatiebrief niets negatiefs over een werkgever die je ontslagen heeft.

Een werkgever zoekt iemand die zin heeft in de functie die hij aanbiedt! Overdrijf het niet, maar laat bijvoorbeeld zien hoe gepassioneerd je bent over je vakgebied, of wat je zo aantrekt in de organisatie en de functie. (Tips CV en motivatiebrief)

7. Schrijf kort, persoonlijk en actief

Bedenk dat een werkgever of recruiter jouw sollicitatiebrief meestal op een beeldscherm leest. Korte zinnen lezen nu eenmaal het prettigst op een scherm, maar ook op papier zijn lange zinsconstructies veel minder fijn om te lezen.

Gebruik ook zoveel mogelijk je eigen woorden en maak het persoonlijk. Je mag in de inleiding en afsluiting van je brief wel standaard formuleringen gebruiken, maar wees daar zuinig mee. Je wilt natuurlijk dat je brief opvalt en dat doe je door hem zo persoonlijk en origineel mogelijk te maken.

Schrijf actief en vermijd de lijdende vorm zo veel mogelijk. (Tips CV en motivatiebrief)

Dus niet:

“Ik heb junior medewerkers aangestuurd.”

Maar wel:

“Ik stuurde junior medewerkers aan.”

8. Zorg voor een nette layout

Gebruik een standaard lettertype en het liefst hetzelfde lettertype als in je cv. Gebruik zwart of donkerblauw als kleur. Maak de letters niet te groot en niet te klein. Met een lettergrootte tussen de 12 en 14 punt zit je meestal wel goed.

Zorg ervoor dat je sollicitatiebrief op één A4 past. De inleiding en afsluiting van je brief bestaat elk uit één alinea. De motivatie (de kern van je brief) mag maximaal drie alinea’s zijn. Alles bij elkaar is jouw brief dus maximaal vijf alinea’s lang. Zet tussen de alinea’s witruimte. Dit maakt je brief overzichtelijk en daardoor prettig leesbaar en makkelijk te scannen. (Tips CV en motivatiebrief)

9. Check je brief op spel- en taalfouten

Gebruik de spellingscontrole van je tekstverwerkingsprogramma. Bedenk wel dat de spellingscontrole van computerprogramma’s niet feilloos is. Laat iemand anders je brief nog eens nalezen en checken voordat je ’m verstuurt. Vraag of diegene controleert of er geen spel- en taalfouten in zitten, of je brief lekker leest en of de brief uitstraalt wat jij voor ogen hebt. (Tips CV en motivatiebrief)

10. Verstuur je sollicitatiebrief als pdf-bestand

Sla je brief op als pdf-bestand. Stuur je brief en cv als bijlage mee met een begeleidend e-mailbericht. Als je je sollicitatiebrief als pdf meestuurt, kan de indeling en layout niet verspringen als de werkgever of recruiter deze uitprint.

Vermeld je naam en de functietitel in de bestandsnaam. Bijvoorbeeld: Anna Versteeg-sollicitatiebrief-receptioniste. Op deze manier kan de recruiter of werkgever jouw sollicitatiebrief makkelijk terugvinden en onderscheiden. En het is direct helder op welke functie jij solliciteert. (Tips CV en motivatiebrief)

Bron: cv.nl

Tips CV en motivatiebrief

Zoek jij een nieuwe baan en ben je klaar om te solliciteren? Maak dan gebruik van bovenstaande tips. Ook het boek van Aaltje Vincent kan een goede hulp zijn in jouw zoektocht. Weet je niet goed welke baan echt bij je past? Start dan met een loopbaantraject! Wil je meer weten? Kijk dan een rond op onze website of maak een afspraak voor een kennismakingsgesprek.

CoachPraktijk Twente is door NOLOC erkend tot Register Loopbaanprofessional. Meer berichten lezen? Lees hier tips om het beste uit 2021 te halen.

Tips CV en motivatiebrief