Stop met aardig zijn!

(Professionele coach loopbaan) Waar liggen jouw behoeften? Heb je behoefte aan contact? Of heb je behoefte aan rust, of structuur? Wat heb jij nodig om tevreden te kunnen zijn. Wat kan jouw omgeving jouw bieden, zodat je kunt floreren, genieten of minder stress kan ervaren. We hebben vaak geen idee wat onze behoeften eigenlijk zijn en dus heeft ook jouw omgeving geen idee wat jij echt wilt. Er is geen tijd om er bij stil te staan. Of nog voor we ons hebben afgevraagd waar we behoefte aan hebben is er al een discussie ontstaan, of miscommunicatie of een naar gevoel bij jezelf. We vullen vaak in voor de ander, denken voor de ander en denken daarmee ‘aardig’ te zijn. Maar uiteindelijk levert het niet op wat je echt zou willen en is het resultaat voor beide niet fijn.

Sta eens stil

(Professionele coach loopbaan) Stil staan helpt. Probeer eens even echt stil te staan en bij jezelf te onderzoeken wat je nu het liefst zou willen. Is er recent iets gebeurt waar je je niet prettig bij voelde, was er miscommunicatie of heb je juist iets niet gezegd wat misschien wel gezegd had moeten worden? Soms vinden we de woorden niet, willen we geen ruzie of reageren we vanuit onze emotie. Waardoor het juist nog lastiger kan worden. Een mooie manier om het gesprek toch aan te gaan is verbindend communiceren. Door deze methodiek te gebruiken blijf je in contact, met jezelf en met de ander. De. methodiek bestaat uit een aantal stappen:

Gebeurtenis: waar loop je mee rond? Voorbeeld: mijn leidinggevende (Piet) laat me niet uitpraten en beslist zonder mij te vragen wat ik er van vind.

Waarneming: wat is er feitelijk gebeurd? Probeer eens zonder waarde-oordeel feitelijk te omschrijven wat er is gebeurd. Voorbeeld: mijn leidinggevende roept mij bij zich en geeft een besluit door. Hij vraagt mij niet wat mijn mening is over het besluit.

Gevoel: wat is jouw gevoel hierbij? Voorbeeld: dat maakt me boos

Behoefte: ik wil graag gehoord worden. Ik wil graag serieus genomen worden in mijn werk.

Verzoek: wat zou je willen vragen? Voorbeeld: ik wil je vragen ook naar mijn mening te luisteren en deze mee te nemen in je besluit. (Professionele coach loopbaan)

Heb je alle stappen doorlopen? Oefen dan eens het gesprek voor je het echt uitvoert. Begin bij ‘gebeurtenis’.

Voorbeeld: Piet, heb je even tijd voor me? Gisteren riep je me bij je en gaf je aan dat je …. hebt besloten. Dat maakte me boos. Ik heb er behoefte aan om gehoord te worden. Ik wil graag serieus genomen worden in mijn werk. Ik wil je daarom vragen me voortaan te vragen wat mijn mening erover is en deze mee te nemen voor je een besluit maakt. (Professionele coach loopbaan)

In verbinding blijven

Wanneer je op deze manier in gesprek blijft, blijf je in verbinding. Je blijft bij jezelf en bij de feiten. Dat voorkomt veel ruzie en discussie. Je kunt ook een verzoek naar jezelf doen. Bijvoorbeeld als je het moeilijk vindt om grenzen te stellen. Wil je meer lezen over verbindend communiceren? Lees dan eens het boek ‘Stop met aardig zijn!’ (Professionele coach loopbaan)

Professionele coach loopbaan, persoonlijk coaching en stresscoaching

Wil jij ontdekken waar jouw behoeften liggen, jezelf beter leren kennen of aan een ander persoonlijk doel werken? Kijk dan eens rond op de website wat CoachPraktijk Twente voor jou kan betekenen of maak een afspraak voor een kennismakingsgesprek. Je bent van harte welkom.

CoachPraktijk Twente is NOLOC erkend

Professionele coach loopbaan

Professionele coach loopbaan, professionele coach loopbaan