Het lukt me nooit een baan te vinden!

(erkende coach Twente) Zit jij wel eens op de klaagstoel? Ik betrap mezelf er wel eens op. Dan voel ik me enorm slachtoffer. Ik heb last van van alles en dat ligt ook aan van alles, behalve aan mij. Tot ik me weer bewust word van mijn gedrag. Een mooie methode om naar je eigen communicatie en gedrag te kijken is de dramadriehoek. Grondlegger van de dramadriehoek is Stephen Karpman. De dramadriehoek wordt ook wel Karpman-driehoek genoemd.

Een voorbeeld van de dramadriehoek in de praktijk

(erkende coach Twente) René is het slachtoffer en vraagt Guus vol zelfbeklag om hulp: “Waarom lukt het me nou niet om een baan te vinden?” Redder Guus komt, tevreden met zichzelf, met goedbedoelde adviezen en tips, die slachtoffer René één voor één van de hand wijst: “Nee, dat heb ik al gedaan, dat werkt niet….dat kan ik toch niet, daarvoor ben ik te oud….  dat lukt niet.”

Dit frustreert redder Guus, die langzaam aanklager wordt: “Zo gaat het niet lukken. Jij wilt je gewoon niet laten helpen!”. Vervolgens kan slachtoffer René 2 kanten op: óf hij duikt nog dieper in de slachtofferrol: “Oh, nou heb ik jou ook nog boos gemaakt, ik kan ook niks”, óf hij wordt ook aanklager en de scène eindigt in ruzie: “Die adviezen van jou slaan nergens op. Jij snapt er niets van”. (erkende coach Twente)

Erkende coach Twente

Drie verschillende rollen

(erkende coach Twente) De dramadriehoek bestaat uit de volgende rollen: de aanklager,de redder en het slachtoffer. Mensen plaatsen zichzelf onbewust in de punten van de dramadiehoek. Deze rollen kunnen per communicatie wisselen en zijn dus niet altijd hetzelfde. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat je je op je werk in de slachtoffer rol plaats, om jezelf vervolgens ’s avonds thuis in de rol van aanklager te plaatsen. Een belangrijk kenmerk voor alle rollen in de dramadriehoek is dat niemand de verantwoordelijkheid draagt voor zichzelf.

De positieve tegenhanger

(erkende coach Twente) Als positieve tegenhanger van de dramadriehoek is de winners-driehoek (ook wel winnaars-driehoek genoemd) bedacht. De eerste stap om uit de dramadriehoek te komen, is het bewust zijn dat je een rol van de dramadriehoek hebt ingenomen. De volgende stap is het nemen van eigen verantwoordelijkheden. Om in de winners-driehoek terecht te komen is de nodige zelfkennis vereist. Een belangrijk element hierin is eerlijkheid. Wees eerlijk tegen anderen, maar ook tegen jezelf! (erkende coach Twente)

erkende coach Twente

Erkende coach Twente

Wil jij aan de slag met jouw communicatie? Wil je zelfverzekerder worden of wil je ontdekken welke baan het beste bij jou past? CoachPraktijk Twente biedt coaching, trainingen en workshops aan. Kijk gerust eens rond op de website voor de mogelijkheden. Je bent ook van harte welkom voor een kennismakingsgesprek.

CoachPraktijk Twente is NOLOC erkend.

Erkende coach Twente

Erkende coach Twente, erkende coach Twente