Wat kan jij doen met je persoonlijk ontwikkel budget?

Het lijkt in tegenspraak met het uitgangspunt van een persoonlijk ontwikkel budget, maar slechts 14% van werkend Nederland heeft zelf de regie over zijn persoonlijke ontwikkeling. In bijna een derde van de gevallen (32%) wijst de werkgever opleidingen en trainingen toe aan medewerkers.

Onderzoek naar persoonlijk ontwikkel budget door Protime

Dit blijkt uit onderzoek naar het gebruik van het persoonlijk ontwikkel budget onder 1.019 werknemers uitgevoerd door Protime, specialist in workforce management oplossingen. Werknemers tussen 18 en 34 jaar krijgen iets vaker een persoonlijk opleidingsbuget (18%) ten opzichte van vijftigplussers (12%). Sommige werknemers hebben wel de regie over hun ontwikkeling en mogen eigen initiatieven ontplooien; 24%van de werknemers zegt dat hun werkgever resources beschikbaar stelt om eigen ideeën uit te voeren.

Minder populair is de optie om mee te lopen bij andere bedrijven of afdelingen. Slechts 13% van de respondenten krijgt de mogelijkheid om dit te ondernemen. Met 5% komt de persoonlijke coach het minst vaak voor als het gaat om de ontwikkeling van medewerkers. Opvallend is wel dat juist de jongere medewerkers (18 t/m 34 jaar) vaker over een coach beschikken; 10% van de medewerkers in deze leeftijdscategorie heeft een coach die ze bijvoorbeeld kunnen betalen met hun persoonlijk ontwikkel budget.

persoonlijk ontwikkel budget

Continu ontwikkelen

Lucas Polman, directeur bij Protime Nederland: “Wat als je investeert in de opleiding en ontwikkeling van medewerkers, en ze verlaten kort daarna het bedrijf? Het lijkt een doemscenario, maar wat als je niet investeert in mensen en ze blijven? Dat is misschien nog erger. Zeker met de huidige krappe arbeidsmarkt is het verstandig om het werk tot inspiratiebron om te toveren. Dat kan alleen als medewerkers zich continu kunnen ontwikkelen. Dit maakt hen meer betrokken en gelukkiger. Bespreek hoe medewerkers hun persoonlijke ontwikkeling zelf zouden invullen en wat daarmee hun bijdrage is aan het bedrijf. Op die manier kan iedereen zijn tijd waardevol maken.”

Wat doet jouw organisatie met het persoonlijk ontwikkel budget?

bron: HRPraktijk

Persoonlijk ontwikkel budget inzetten voor coaching

Mag je jouw ontwikkel budget gebruiken voor coaching? Kijk dan eens rond op onze website om te zien wat wij voor jou kunnen betekenen. Of maak een afspraak voor een kennismakingsgesprek. Je bent van harte welkom.

CoachPraktijk Twente kwaliteit belangrijk, daarom zijn we NOLOC erkend. NOLOC is de grootste beroepsvereniging voor loopbaanprofessionals.

persoonlijk ontwikkel budget

Meer berichten lezen? Lees hier wat je kan leren van kalme mensen.