Mogen zijn wie je bent

(Mental coach) Je eigenwaarde vergroten. Een wens die vaak langskomt in de praktijk. Maar je eigenwaarde vergroten en versterken is nog niet zo makkelijk. Realiseer je dat je huidige gevoel van eigenwaarde gedurende vele levensjaren tot stand is gekomen. Het versterken van je eigenwaarde is dan ook een langdurig proces. In deze opdracht een aantal suggesties om de eerste stappen te zetten in het versterken van je eigenwaarde. 

Suggestie A: Wees je bewust van je kwaliteiten

Benoem minimaal zeven kwaliteiten van jezelf, dus positieve eigenschappen of je sterke kanten. Let op: je mag geen ’maar’ achter je kwaliteiten denken. Vraag eventueel ook aan anderen om kwaliteiten van jou te benoemen. Schrijf al je kwaliteiten op een mooi vel papier. Je kunt je kwaliteiten ook letterlijk inlijsten. Zorg dat je elke dag je kwaliteiten leest en/of hardop uitspreekt. Laat echt tot je doordringen dat dit jouw kwaliteiten zijn. Er is geen enkele reden om je minder voor te doen dan je bent! (Mental coach)

Suggestie B: Wees trots op je prestaties

  • Beschrijf vijf dingen die je hebt gedaan, prestaties of persoonlijke overwinningen uit je leven waar je trots op bent. Neem voor elk voorbeeld minimaal een half A4 om te beschrijven waarom je hierover trots bent op jezelf.
  • Laat alle valse bescheidenheid dus even varen!
  • Kijk ’s avonds een paar minuten terug op de dag. Benoem minimaal één ding waar je trots op bent ten aanzien van je eigen handelen. Geef jezelf hiervoor een welgemeend compliment. (Mental coach)

Let op: het is in deze oefening niet de bedoeling dat je ook stilstaat bij waar je ontevreden over bent met betrekking tot je eigen handelen. Mocht je dit toch doen, zorg dan altijd dat je per saldo één compliment meer hebt dan het aantal kritiekpunten. Laat de complimenten net zo intens tot je doordringen als de kritiekpunten. (Mental coach)

Suggestie C: Verwen jezelf

Vind jezelf de moeite waard om

  • iets leuks voor jezelf te kopen
  • naar mooie muziek te luisteren
  • een uur/dag te doen waar jij zin in hebt
  • te investeren in je vitaliteit
  • af te spreken met mensen waar je energie van krijgt
  • gewoon lekker niks te doen (Mental coach)

Gun je het jezelf?

Aan de slag met een mental coach

Wil je iets veranderen in je leven, maar kan je daar wel wat hulp bij gebruiken? Start dan een coachtraject! Wil je weten wat wij voor je kunnen betekenen? Kijk dan eens rond op onze website of maak een afspraak voor een kennismakingsgesprek. Je bent van harte welkom.

CoachPraktijk Twente is door NOLOC gecertificeerd. Op de hoogte blijven? Volg op op LinkedIn.

mental coach