Wat zijn jouw loopbaanankers?

De meeste mensen volgen een opleiding, vinden een baan, doen allerlei cursussen en veranderen van baan zonder dat ze systematisch kijken naar hun drijfveren. Hierdoor komt het regelmatig voor dat mensen, ondanks hun opleiding en ervaring, toch niet gelukkig zijn in hun werk.

Schein noemt deze drijfveren carrièreankers. Carrièreankers zeggen iets over je motivatie, houding, voorkeur en waarden. Ben je bijvoorbeeld meer geïnteresseerd in individuele vrijheid of ga je meer voor macht en status? Schein onderscheidt negen carrièreankers; rijkdom, normen en waarden, creativiteit, onafhankelijkheid, zekerheid, macht, ergens goed in zijn, sociale contacten en status.

Wil jij ook jouw ankers ontdekken? Doe dan hier de loopbaanankerstest! Via deze test, die is gebaseerd op de theorie van carrièreankers volgens Schein en is ontwikkeld voor de Nederlandse markt, kan je bepalen wat je drijfveren zijn.

Wat zijn jouw belangrijkste ankers?

Schein onderscheid volgende negen loopbaanankers. Waar scoor jij het hoogst op?

  • Technisch/functioneel. Je vindt de inhoudelijke kant van je werk het belangrijkst en daar ontleen je je gevoel van eigenwaarde aan. Je wilt graag een deskundige zijn die wordt geraadpleegd. Je bent een specialist of op weg om er een te worden.
  • Algemeen management. Je bent resultaatgericht en vooral een generalist. Je wil graag snel richting de top en hebt de ambitie om manager te worden. Je bent je ervan bewust dat je daarvoor een schaap met vijf poten moet zijn en je ontwikkelt je ook zo: je bent analytisch en kunt goed beslissingen nemen, je kunt goed samenwerken en communiceren en je beschikt over mensenkennis.
  • Autonomie/onafhankelijkheid. Je werkt graag zelfstandig en vindt het heel belangrijk dat je de dingen op jouw manier kunt doen. In je werk en manier van beslissingen nemen ben je heel autonoom en onafhankelijk. Je ervaart regels als een belemmering. Je wilt je wel richten naar doelen, maar je bepaalt zelf de weg erheen.
  • Zekerheid/stabiliteit. Je wil altijd weten waar je aan toe bent en je vindt risico’s gauw eng. Je hecht veel waarde aan een vaste aanstelling en heldere arbeidsvoorwaarden. Je voelt je ook behoorlijk betrokken en loyaal aan de organisatie waar je werkt. Je hebt niet de ambitie om koste wat kost hogerop te komen. Je volgt liever een duidelijk en vast omlijnd carrièrepad.
  • Ondernemingsgerichte creativiteit. Je houdt van zelf creëren en wilt graag iets in de markt zetten. Je droomt van een eigen bedrijf en je vindt het spannend om iets nieuws op te zetten of een bestaand initiatief nieuw leven in te blazen. Je bent creatief in het bedenken van ideeën om ze te verwezenlijken. Je wil graag naamsbekendheid verwerven. Je doel is geld te verdienen met wat je zelf tot stand hebt gebracht.
  • Dienstverlening/toewijding aan een zaak. Je wilt graag iets doen of maken waar anderen wat aan hebben. In je hart wil je de wereld verbeteren. Je bent niet zozeer loyaal aan een organisatie maar je wil voornamelijk een rechtvaardig of menswaardig doel bereiken. Je vindt het belangrijk erkenning te krijgen voor je inzet voor dat doel.
  • Uitdaging. Je bent iemand die altijd moeilijke uitdagingen aangaat en die wil overwinnen. Je gaat de concurrentie aan of je strijdt met jezelf om de dingen steeds weer beter te doen. Je haat routine en je wil steeds wat nieuws. Je legt de lat voor jezelf alsmaar weer hoger en bent ambitieus. Je hebt een grote intrinsieke motivatie.
  • Levensstijl. Je vindt je werk niet het belangrijkste in het leven, en het werk dat je doet moet zinvol zijn en passen bij wie je als mens bent. Je doet er alles aan om je werk- en privé-leven in balans te laten zijn.

Nut van loopbaantesten

Loopbaanankers kunnen een drijfveer vormen bij keuzes die je in de loop van je carrière maakt. Vaak ben je je niet bewust van je loopbaanankers. Als je echter keuzes maakt die haaks staan op jouw ankers, komen ze aan de oppervlakte omdat het gaat wringen. Ken je ze wel en houd je er rekening mee, dan zullen ze bijdragen aan zowel je zelfbeeld als je zelfverwezenlijking: je doet wat het meest bij je past. Het ene loopbaananker is daarmee dus ook niet beter of slechter dan een ander loopbaananker. Naast de loopbaanankers zijn er nog verschillende andere loopbaantesten die je kunt doen om inzicht te krijgen in jouw behoeften en wensen.

Andere loopbaantesten doen of een coach traject starten?

Wil je verder aan de slag met loopbaanontwikkeling en kan je daar wel wat hulp bij gebruiken? Een coach traject (gesprekken en eventueel loopbaantesten) geeft je inzicht in jouw talenten, drijfveren en ideale werkomgeving. Na een traject kan je (betere) keuzes maken, weet je waar jij het beste tot je recht komt en welke werkzaamheden goed bij jou passen. Zo kan je goed richting geven aan je loopbaan. Wil je weten welke mogelijkheden er zijn? Kijk dan eens rond op de website of maak een afspraak voor een kennismakingsgesprek.

CoachPraktijk Twente is NOLOC erkend.

Meer berichten lezen? Kijk dan hier!

loopbaantesten