5 tips om je volgende stap te bepalen

Als je in kaart hebt gebracht waar je goed in bent, wat belangrijk is voor jou en wat jou motiveert, kun je op zoek naar de beroepen die hierbij passen.

1. Persoonlijk profiel

Zet in een overzicht jouw kwaliteiten, motivatie, voorkeursactiviteiten en ideale werkomgeving. Misschien heb je ook nog bepaalde randvoorwaarden waarmee je rekening wilt houden. Zoals bijvoorbeeld het werkdagen/tijden, reistijd, etc. (Loopbaanprofessional almelo)

2. Long list

Kijk goed naar je eigen profiel en maak een zo lang mogelijke lijst van beroepen die hierbij passen. Probeer verder te denken dan de beroepen die voor de hand liggen, wees creatief en denk “out of the box”. (Loopbaanprofessional almelo)

3. Top 5 beroepen

Bepaal op basis van je long list welke 5 beroepen je verder wilt gaan onderzoeken. Bekijk in hoeverre deze beroepen aansluiten je persoonlijk profiel en of je misschien nog een cursus of opleiding moet volgen. Welke werkzaamheden spreken je het meest en het minst aan in dit beroep? Hoe ziet de arbeidsmarkt voor dit beroep eruit? Schrijf je voorlopige conclusie op na je onderzoek. (Loopbaanprofessional almelo)

4. Netwerken

Als je een idee hebt van de richting die je op wilt, ga dan netwerken en ga het ervaren. Op papier kan het nog zo leuk lijken, maar misschien vind je het in de praktijk wel niks. De beste manier om erachter te komen of iets past is door het te doen.  Ga op zoek naar bedrijven waar je dit werk kunt doen of benader mensen die dit werk al doen. Je kunt vragen of je eens in gesprek mag, of een dag mag meelopen. Geen open sollicitatie dus, maar echt om te kijken of het wat is voor jou. Op die manier krijg je écht een indruk van wat het beroep inhoudt. Wat de leuke, maar ook minder leuke kanten zijn. En bovendien bouw je meteen aan je netwerk. (Loopbaanprofessional almelo)

5. Actieplan

Als het duidelijk is wat je wilt, ga je nadenken over hoe je daar gaat komen. Bepaal het scenario; misschien moet je eerst een opleiding volgen, wellicht kun je bij je huidige baan minder uren werken en een dag in de week starten, voor iedereen is dit anders. Bepaal je eigen route en maak een actieplan met concrete stappen om je doel te bereiken. Heb je alle stappen gezet? Ontdek dan hier hoe je je voorbereidt op de volgende stap.(Loopbaanprofessional almelo)

Succes met het bepalen van je volgende stap! Kun je hierbij wel wat hulp gebruiken? Schakel dan de hulp in van een Noloc loopbaanprofessional.

Loopbaanprofessional almelo

Aan de slag met je loopbaan? Maar kan je wel wat hulp gebruiken? Kijk dan eens rond op onze website om te zien wat we voor je kunnen betekenen of neem contact met ons op.

CoachPraktijk Twente is door NOLOC gecertificeerd.

Loopbaanprofessional almelo