5 tips voor loopbaanoriëntatie

Het is de week van de loopbaan! Ben jij klaar voor de volgende stap in je loopbaan? Neem daar dan écht de tijd voor. Dat kan met een loopbaanprofessional, maar je kan zelf ook veel stappen zetten. De komende week delen we elke dag 5 tips om op een goede manier te onderzoeken wat een passende loopbaanstap is en wat je vervolgens het beste kan doen om deze baan te vinden!

Vandaag oriëntatie, sta in je zoektocht stil bij wie je bent en wat je wil. Met deze 5 tips ben je goed voorbereid:

1. Bepaal waar je nu staat
Stel jezelf vragen als: Waar sta ik nu? Hoe voelt dat? Hoe ben ik hier gekomen? Welke keuzes heb ik (in het verleden) gemaakt en waarom? Waarom zit ik niet meer op mijn plek of twijfel ik?

2. Kwaliteiten
Het is belangrijk om te weten waar je goed in bent. Misschien heb je het niet eens in de gaten, omdat je bepaalde dingen altijd al zo hebt gedaan. Ga daarom in gesprek met anderen om erachter te komen wat jouw kwaliteiten zijn. Vraag familie, collega’s en vrienden wat zij voor kwaliteiten zien in jou. Vraag jezelf ook af met wat voor problemen anderen altijd naar jou toe komen, wat wordt jou vaak gevraagd? In de trajecten met een loopbaanprofessional besteed je ook aandacht aan deze onderwerpen.

3. Motivatie
Omschrijf wat jou motiveert, waar je blij van wordt. Neem een situatie waarbij je dacht: ‘Dit is fantastisch!’ Wat maakte dat je er zo blij of gelukkig van werd? Misschien kwam het doordat je er heel goed in was, of omdat je juist iets deed waarvan je dacht dat je het niet kon. Het kan ook zijn dat het kwam door de collega’s met wie je samenwerkte of de omgeving waarin je bezig was. Dit zegt veel over wat jou motiveert en waar je energie van krijgt. (loopbaanprofessional)

4. Voorkeursactiviteiten
Wat doe je het liefst waardoor je de tijd vergeet, zowel privé als op het werk? Maak eens een lijst met 10 ‘lievelingsactiviteiten’. Ga voor jezelf ook na hoeveel tijd je hieraan besteedt in je huidige baan en privé. Klopt deze verdeling nog, of is het tijd voor een frisse blik. (loopbaanprofessional)

5. Ideale werkomgeving
Wat heb jij nodig voor een fijne werkomgeving? Een eigen werkruimte, vaste werktijden, zelfstandig of samenwerken in een team, gezelligheid, zakelijkheid, al dan niet onder toezicht werken, (ook) thuis kunnen werken, in een gebouw of in de buitenlucht, veel reizen of juist niet. Schrijf eens op wat voor jou de ideale werkomgeving is! Alle stappen doorlopen? Kijk dan hier wat je kan doen om je volgende stap te bepalen.

Succes met het zetten van de volgende stap in je loopbaan! Kun je hierbij wel wat hulp gebruiken? Schakel dan de hulp in van een Noloc loopbaanprofessional.

Bron: NOLOC

Aan de slag met een loopbaanprofessional

Wil je de volgende stap zetten, maar wel graag met hulp van een loopbaanprofessional? Kijk dan eens rond op onze website om te zien wat we voor je kunnen betekenen en neem contact met ons op. Je bent van harte welkom.

CoachPraktijk Twente is door NOLOC gecertificeerd.

loopbaanprofessional