Netwerken? Dat is niks voor mij!

Ben je op zoek naar een gecertificeerde coach in Almelo? Bij CoachPraktijk Twente kan je terecht voor coaching, trainingen en workshops. De praktijk is door beroepsvereniging NOLOC gecertificeerd. CoachPraktijk Twente is professional op het gebied van loopbaancoaching, stress coaching, persoonlijke coaching en coaching bij studiekeuze. (loopbaancoaching Almelo)

We posten regelsmatig berichten met tips en informatie. In dit bericht meer aandacht voor netwerken.

Netwerken is zo’n term waarbij veel mensen direct roepen: ‘Dat is veel te glad, dat niets voor mij!’ Ze hebben het idee dat het een soort van koude acquisitie is met jezelf als product. Je bereikt echter meer effect als je het subtieler aanpakt. Hieronder volgt een lesje netwerken.

Wat is netwerken eigenlijk?

Netwerken is vooral zo effectief omdat het je helpt het vertrouwen in jezelf te vergroten. Er zijn mensen die een positief beeld bij je hebben, die weten wat je kunt. Er zijn mensen op wie je een sympathieke, bekwame indruk hebt gemaakt. En er zijn mensen die het met jou aandurven. En dan bedoelen we in bijna alle gevallen dat ze je misschien niet meteen een baan aanbieden, maar dat ze het wel aandurven om jouw naam ergens te noemen, om je door te verwijzen naar een kennis of een collega. (loopbaancoaching almelo)

Netwerken betekent dat je contacten legt en onderhoudt, en dat je ze inzet om zaken voor elkaar te krijgen. Het gaat om de gesprekjes die je voert met mensen over hun werk. En daarin doe je twee dingen tegelijk: onderzoeken en zaaien.

Onderzoeken

Je onderzoekt in kleine gesprekjes tijdens een seminar of in de trein. Of je benadert mensen bewust omdat ze je meer informatie kunnen geven over een branche, een bedrijf of een functie. Bijna iedereen vindt het leuk om informatie over zijn werk te delen, hoe druk hij ook is.

Vragen die je beantwoord wilt krijgen zijn bijvoorbeeld:

  • Hoe ervaar jij het om te werken in deze branche/organisatie? Wat bevalt goed en wat minder?
  • Wat zijn de belangrijkste ontwikkelingen? Waar liggen de mogelijkheden?
  • Wat voor mensen worden er gezocht, wanneer ben je een aantrekkelijke kandidaat voor de desbetreffende functie?
  • Hoe is het met vraag en aanbod in de markt? (loopbaancoaching almelo)
  • Hoe kom ik er? Hoe lopen de wegen naar waar ik wil zijn, welke contacten moet ik daarvoor hebben en hoe maak ik mijzelf zichtbaar?
  • Wat zie je mij mogelijk doen?

Vaak kom je er al pratende achter dat er heel andere functies of werkgevers zijn waar jij nog niet aan had gedacht. Praten over mogelijkheden leert je vaak ook nieuwe mogelijkheden zien. (loopbaancoaching almelo)

Zaaien

Je zaait: met jouw vragen, jouw enthousiasme en de kennis die je laat zien, laat je een indruk achter. En daarmee plant je ook een zaadje dat, mits je het af en toe water geeft (lees: dat je contact houdt), soms ook nog kan uitgroeien tot een echte plant. (loopbaancoaching almelo)

Loopbaancoaching Almelo

Wil je ook leren netwerken omdat het tijd is voor een nieuwe baan? Of wil je juist ontdekken wat goed bij jou past? In een coach traject leer je jezelf goed kennen. Je ontdekt je drijfveren en talenten, maar ook je valkuilen en zaken waar je van leegloopt. Je begrijpt beter waarom je doet zoals je doet en je kunt (betere) keuzes maken. Wil je meer weten? Kijk dan eens rond op de website of maak een afspraak voor een kennismakingsgesprek.

Bron: Hoe groen is jouw gras?

CoachPraktijk Twente is NOLOC erkend

loopbaancoaching Almelo

Meer lezen? Kijk dan hier!

Loopbaancoaching Almelo, loopbaancoaching Almelo, loopbaancoaching Almelo