Kan jij goed vakantie vieren?

(loopbaancoach omgeving almelo) De zomervakantie periode er aan. De kinderen zijn vrij van school en veel mensen trekken er op uit. Maar echt genieten van de vakantie is niet voor iedereen weg gelegd. Genieten is een vaardigheid en dat geldt ook voor vakantievieren. Ben je voor vertrek enorm gestrest, in hoeverre kun je – eenmaal ter plekke – optimaal genieten, en kijk je na afloop met warme gevoelens terug?

Ontdek in hoeverre je de kunst van het vakantievieren beheerst! Doe hier de test.

Credits: Deze test is gebaseerd op de ‘Savoring Beliefs Inventoty’ (SBI) ontwikkeld door Fred Bryant, psycholoog aan de Loyola University Chicago (VS). Bewerking: Jessica de Bloom, hoogleraar psychologie aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Meer lezen: Jessica de Bloom, De kunst van het vakantievieren, Uitgeverij Boom. (loopbaancoach omgeving almelo)

Tips nodig?

Kan je nog wel wat tips gebruiken? Stepstone heeft een aantal tips op een rijtje gezet, om nog meer van je vakantie te genieten. (loopbaancoach omgeving almelo)

1. Geniet van elke seconde

Vakantie is er natuurlijk om uit te rusten, maar tegelijkertijd moet je natuurlijk ook van elke seconde van je vrije dag genieten! Het is daarom misschien niet zo’n goed idee om elke dag tot ’s middags te slapen, want zo heb je eigenlijk maar een halve vakantie. Knijp jezelf af en toe eens in de arm en realiseer je dat je vakantie hebt, terwijl anderen aan het werken zijn. Ken je dat gevoel van jaloezie als je mensen iets ziet posten op social media tijdens hun vrije dag? Dat geluk heb jij nu! Je kan de hele dag doen waar je zin hebt. Bedenk ook dat je perspectief van tijd anders is als je veel onderneemt. Hoe meer je doet, hoe meer indrukken je verwerkt en dan lijkt het dus of je langer vrij bent geweest. Laat je de dagen aan je voorbij glijden? Het kan zijn dat je na je vakantie terug komt op het werk en het lijkt alsof je nooit bent weggeweest. (loopbaancoach omgeving almelo)

2. Doe leuke dingen

Vakantie is hét moment bij uitstek om je eens goed te ontspannen. Maak tijd voor je familie en vrienden, om bijvoorbeeld te gaan shoppen, of sporten. Gewoon eens niets doen kan natuurlijk ook leuk zijn en voor velen is dat juist vakantie; daar is natuurlijk ook niets mis mee. Doe gewoon wat je graag doet, dan zul je het meeste genieten van je vakantie. (loopbaancoach omgeving almelo)

3. Laat het werk los

Dit is voor sommige mensen niet gemakkelijk, maar probeer toch om zo weinig mogelijk aan het werk te denken tijdens je vakantie. Moet je toch nog een paar dingen opvolgen? Doe dit dan op vaste tijdstippen, bijvoorbeeld ’s morgens voor je iets leuks gaat doen. Zo kan je de rest van de dag toch nog genieten van je vakantie. Vind je het moeilijk om je telefoon, tablet of laptop uit te zetten? Probeer ook hiervoor vaste tijden te prikken op een dag. Zo kan je bijvoorbeeld ’s ochtends vroeg en ’s middags om 2 uur even een half uurtje je mail/telefoon checken. Maar ook niet meer, anders kom je nog niet tot die welverdiende rust. Ook wel zo gezellig voor je vakantie gezelschap. (loopbaancoach omgeving almelo)

4. Plan je volgende vakantie

Tegen het einde van je vakantie overvalt je ongetwijfeld een triest gevoel, omdat de vakantie alweer bijna voorbij is. Het helpt om zo snel mogelijk een volgende vakantie of uitstapje te plannen. Zo heb je iets om naar uit te kijken en kan je enthousiast weer aan het werk. (loopbaancoach omgeving almelo)

5. Neem lang genoeg vakantie

Zorg ervoor dat je je batterijen helemaal kan opladen tijdens je vakantie. Ben je van plan om van dinsdag tot en met vrijdag vakantie te nemen bijvoorbeeld? Overweeg dan om die maandag ook nog een vrije dag te nemen: zo ben je opeens veel langer thuis. Het kost je weliswaar een extra vakantiedag, maar je krijgt er wel 3 dagen bij om van je vakantie te genieten. Soms is het de moeite waard. (loopbaancoach omgeving almelo)

Personal coach en loopbaancoach omgeving Almelo

Loop je rond met een vraag? Wil je weten welke werkzaamheden goed je past? Of wil je je energiegevers en energievreters in kaart brengen? Tijd om nee te leren zeggen of wil je zelfverzekerder worden? Ga dan aan de slag met een coach. In een traject leer je jezelf goed kennen. Je ontdekt waarom je doet zoals je doet, leert (betere) keuzes maken en staat steviger in je schoenen. Meer weten? Kijk dan eens rond op de website of maak een afspraak voor een kennismakingsgesprek.

Je kunt terecht voor:

CoachPraktijk Twente is NOLOC erkend

loopbaancoach omgeving almelo

Meer berichten lezen? Lees hier een bericht over netwerken of ontdek hier welk gedrag jij laat zien.

Loopbaancoach omgeving Almelo