Durf jij te bellen?

(Loopbaancoach Twente en omgeving) Is het gelukt een lijst te maken met bedrijven die je aanspreken? Met deze bedrijven kan je eens contact opnemen. Je kan bijvoorbeeld starten door eens te kijken welke vacatures er open staan. Staat er een vacature bij die jou aanspreekt? Wanneer dat niet het geval is kan je eens bellen met het bedrijf. Neem in dat geval (telefonisch) contact op met de personeelsafdeling, HRM of met de recruiter die hiervoor genoemd staat op de website of die je hebt gevonden va LinkedIn. Hieronder vind je een aantal vragen die je kan stellen en verschillende tips voor het voeren van een telefoongesprek. Want juist dat vinden veel mensen best lastig! Hoe start je en hoe voer je een goed en nuttig gesprek?

Een goed telefonisch gesprek voeren

 • Maak een telefoonscript: schrijf op wat je wil zeggen, en eventueel wat je antwoordt op kritische vragen. (Loopbaancoach Twente en omgeving)

Telefoonscript voorbeeld:

“Goedendag, u spreekt met ……. . Heeft u even tijd voor mij? Ik heb uw naam gekregen van … .  Ik vertelde hem over de richting die ik in wil qua opleiding of werk en dat ik daar graag eens met iemand over wil praten die in dat werk thuis is. Toen noemde hij uw naam.

Ben je leerling/student? Dan kan je deze startzin gebruiken:

Ik ben nu leerling van de school …… en wil een keuze maken voor een volgende opleiding of een soort werk wat ik zou kunnen doen. Ik weet nog niet welke bij mij past. Hierover sprak ik met ….  Ik heb een aantal specifieke vragen (noem 1 of 2 goede vragen) ……., en zij dacht dat u mij hierover meer zou kunnen vertellen. Omdat ik graag in een soort branche wil werken als dat van u, maar niet goed weet of ik daarvoor geschikt ben of wat voor opleiding daarvoor nodig is. Zou u mij daarover advies kunnen geven? Zou ik met u daarover een kort gesprek mogen hebben, op een tijdstip dat u uitkomt?”. (Loopbaancoach Twente en omgeving)

Tips voor het voeren van een telefonisch gesprek

 • Spreek duidelijk en rustig.
 • Sta of zit rechtop; vaak geeft dat meer zelfvertrouwen.
 • Wees en blijf vriendelijk (glimlachen helpt!). Bedank in elk geval aan het einde je gesprekspartner voor tijd, moeite of medewerking, ongeacht de afloop van het gesprek.
 • Benoem eventueel iemands deskundigheid en dat dat je reden was om juist met hem of haar contact op te nemen.
 • Benadruk dat het je zuiver om informatie en advies gaat en absoluut niet verwacht dat iemand je de oplossing geeft. (Loopbaancoach Twente en omgeving)
 • Factor tijd: veel mensen zijn druk tegenwoordig. Vraag of ze een half uur of 45 minuten tijd voor je hebben, dat kan lunchtijd zijn of een kop koffie op een zaterdagochtend. Mensen hebben meestal wel een half uur wanneer het onderwerp of de vraag hun aanspreekt. Jij let op de klok.
 • Word je doorverbonden met bijvoorbeeld een secretaresse, vraag dan wanneer de door jou gewenste gesprekspartner telefonisch bereikbaar is.
 • Als de persoon in kwestie je niet kan / wil helpen, vraag dan of hij suggesties heeft voor een andere gesprekspartner.
 • Bedank je gesprekspartner af en toe voor zijn informatie, tips, etc. (Loopbaancoach Twente en omgeving)

Vragen die je kan stellen aan een HR medewerker

 • Hoe gaat u om met vacatures op het terrein van (gewenste functie)? Welke stap zet u als u een vacature gaat vervullen?
 • Werft u ook via uw eigen medewerkers?
 • Wie zijn degenen die nu deze functie uitoefenen?
 • Werkt u actief met LinkedIn om kandidaten te vinden en te benaderen?
 • Hoe gaat u om met open sollicitaties? (gebruik LinkedIn om de leidinggevende te vinden van het werk dat jij wilt gaan doen: ‘Is (naam) degene aan wie ik de open sollicitatie het beste kan richten?
 • Met werk uitzendbureau, detacheringsbureau of werving-en-selectiebureau werkt u samen voor de invulling van deze vacature? Wie is daar uw contactpersoon?
 • In welke media adverteert u als u een vacature heeft.

Bron HR vragen: Aaltje Vincent(Loopbaancoach Twente en omgeving)

Loopbaancoach Twente en omgeving

Loop je rond met een loopbaanvraag en kan je daar wel wat hulp bij gebruiken? Start dan met loopbaancoaching. In dit traject leer je jezelf goed kennen, je ontdekt waarom je doet zoals je doet, wat je kwaliteiten zijn en in welke werkomgeving je het beste tot je recht komt. Wil je meer weten? Kijk dan eens rond op onze website of maak een afspraak voor een kennismakingsgesprek. Alle gesprekken vinden op dit moment online plaats.

CoachPraktijk Twente is NOLOC erkend. Meer berichten lezen? Ontdek hier waarom een werkvindmaatje belangrijk is.

Loopbaancoach Twente en omgeving

Loopbaancoach Twente en omgeving